Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) gündemine 5 Ekim'de getirilen "Elektrik Piyasası Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi" yarın görüşülecek.
"Elektrik Piyasası Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi"; 3065 Sayılı KDV Kanunu, 3213 sayılı Maden Kanunu, 4646 sayılı Doğal Gaz Piyasası Kanunu, 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu, 5346 sayılı Yenilenebilir Enerji Kaynaklarının Elektrik Enerjisi Üretimi Amaçlı Kullanımına İlişkin Kanun, 6446 Sayılı Elektrik Piyasası Kanunu ve 5686 sayılı Jeotermal Kaynaklar ve Doğal Mineralli Sular Kanunu'nda değişiklik öngörüyor.
Ekoloji Birliği, 46 maddelik torba yasanın ortaya çıkarabileceği hak ihlallerine ilişkin açıklama yaptı. Birlik, yedi maddede yapılmak istenen değişikliklerin büyük bölümünün, enerji ve maden şirketlerine daha fazla imtiyaz ve çeşitli hak ve muafiyetler getirdiğine dikkati çekerken, söz konusu değişikliklerin kamunun yetkilerini ve denetim sorumluluğunu azalttığını belirtiyor.
Değişiklikler yapılırsa yetki ve sorumluluklar; uzman bakanlıklara ve kurumlara değil, büyük oranda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a veriliyor.
"Şirketlere kaynak aktarmanın bir yolu"
Ekoloji Birliği'nin açıklamasına göre; 5346 sayılı Yenilenebilir Enerji Kaynaklarının Elektrik Enerjisi Üretimi Amaçlı Kullanımına İlişkin Kanun'da yapılmak istenen değişikliklerle nehir tipi ve kapasitesi 15 kilometre karenin altındaki rezervuar tipi hidroelektrik santralleri (HES) ve gelgit, dalga, akıntı ile elektrik üreten tesisler de Yenilenebilir Enerji Kaynakları (YEK) Destekleme Mekanizması'ndan yararlanabilecekler. Bu durum, güç sınırlaması yapılmadığından büyük kurulu güçteki üretim şirketlerine kaynak aktarmanın bir yolu olarak kullanmaya açık. Bu da tarifelerde artışa yol açacak ve vatandaş mağdur olacak.
"Jeotermal alanların satışı kolaylaşacak"
Torba yasa, yarın TBMM'den geçerse 5686 sayılı Jeotermal Kaynaklar ve Doğal Mineralli Sular Kanunu'nda yapılacak değişiklik, jeotermal alanların bir yıl içerisinde taksitle alınması kolaylaşacak. Bu durumsa jeotermal alanların ihale sürecini hızlandıracak ve jeotermal enerji santrallerinin sayılarının artmasına yol açacak. Özellikle Manisa'da, Aydın'da, Çanakkale Gülpınar'da ve İstanbul Tuzla'da doğaya, tarım alanlarına, halka ciddi zararlar veren jeotermal enerji santralleri artacak.
"Tekelleşmeyi izlemek zorlaşacak"
6446 sayılı Elektrik Piyasası Kanunu'nda yapılmak istenen değişikliklerle ise, enerji piyasasında tekelleşmeyi önlemek ve takip için lisans sahiplerinin hissedarların lisans alması beklenmeyecek. Tekelleşmeyi izlemenin farklı bir şekilde yürütüleceğinin belirtildiği torba yasa teklifinde; gerekçe, bürokrasiden kurtulmak olarak açıklanıyor. Yasa geçerse haksız rekabeti ve tekelleşmeyi izlemek zorlaşacak. Ayrıca şirketlerdeki sermaye payı değişiklikleri kamu bilgi ve denetiminden kaçırılmış, şeffaflık ilkesi ihlal edilmiş olacak.
(DŞ)