Elektrik Mühendisleri Odası'ndan (EMO), Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Yönetim Kurulu İkinci Başkanı Hüseyin Yeşil "Elektrik hep pahalıydı. Çözüm zam yapmak değil, doğal kaynaklarımıza yönelmek, rüzgar enerjisini kullanmak, elektrikte özelleştirmeyi ortadan kaldırmak" dedi.
Çiçek: Mecburiyetten zam yapıyoruz
Elektrikte konuta yüzde 15, sanayiye yüzde 10 zam kararı Bakanlar Kurulu’nda imzaya açıldı. Hükümet sözcüsü Cemil Çiçek, “Zam mecburiyetten kaynaklanıyor, çok uzun süredir artış yapılmadı” diyor. Zamlı tarife kurulun onayından sonra 1 Ocak'tan itibaren geçerli olacak.
Doğal gaz zammı da yolda. Bir yıldır doğal gaza zam yapmayan BOTAŞ, 1 Ocak'tan itibaren yeni fiyattan gaz satmak istiyor. BOTAŞ en az yüzde 10 zam talep ediyor. Son karar Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın.
Yeşil: En pahalı elektrik Türkiye'de
Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Teşkilatı (OECD) ülkeleri içinde en pahalı elektriğin Türkiye'de olduğunu söyleyen Yeşil, "Bu kişilerin alım gücüyle ve gelir durumlarıyla ilgili bir durum. Beş yıldır elektriğe zam yapmadıklarını söylüyorlar ama elektrik zaten hep çok pahalıydı" dedi.
Yeşil Yunanistan'ı örnek gösterdi: Yunanistan'da kişi başına düşen gelir Türkiye'yle kıyaslayınca üç katı; fakat elektrik fiyatı Türkiye'dekiyle aynı. Afrika'da elektrik fiyatı bize ucuz gibi görünebilir ama bir kişinin aylık gelirinin 100 dolar olduğunu hesaba katmazsak.
Yeşil alternatif çözüm önerilerini şöyle sıraladı:
- Özelleştirme kalkmalı. Elektriğin dağıtımı da, iletimi de tek elden ve kamu tarafından gerçekleştirilmeli.
- Doğal kaynaklar kullanılmalı. Doğal kaynakların yüzde 25'ini kullanıyoruz. Elektrik ihtiyacını doğalgaz üzerinden karşılıyoruz. Halbuki bu durum bizi hem dışa bağımlı kılan hem de maddi olarak zora sokan bir durum.
- Rüzgar enerjisine yönlendiren yasalar devreye sokulmalı.
Doğalgaza gelecek zamma ilişkin Yeşil, "Kazakistan'la Rusya doğalgaz üzerine yeni anlaşmayı imzaladılar. Dolayısıyla Türkiye'de doğalgaz pahalılaşacak" dedi. (EZÖ/TK)