Sıngın Yılmaz bianet'e Çanakkale El Emeğini Değerlendirme ve Kadın Dayanışma Merkezi'yle (ELDER) Belediyenin yaptığı protokolle Morabbin Parkı'nda açılan el emeğini tezgahlarının 22 kadına dağıtıldığını açıklıyor.
"22 tezgahı çalıştıranların tümünü orta yaşın üstünde ev kadınları oluşturuyor. Kadınların İnsan Hakları (KİH) Vakfı'nın eğitiminden geçtiler. Hepsi ev destekleme projesinin üyesi ve hepsi de ELDER'li."
Sıngın Yılmaz: Kadınları görünür kılmak istiyoruz
ELDER'in amacını "Ev kadınlarını görünür kılmak" olarak açıklıyor Sılgın Yılmaz.
"Kadınlar hem ekonomik özgürlüklerini kazanıyorlar hem de çalışıyorlar. Çanakkale'de sokakta çalışan kadın görmek zor. Kurumsal ve örgütlü kadın derneği olarak ilk yaptığımız şey bu nedenle kadınları sokağa çıkartmak oldu. El emeklerini değerlendirmeleri için onları yüreklendirdik. Onlarda uyku dışındaki tüm zamanlarını çalışarak geçiriyorlar artık."
Kadınların tüm zorluklara göğüs gerdiğini söylüyor Sıngın Yılmaz. Sabah 10:00'da tezgahlarını açan kadınların fiziksel güç isteyen her şeyi, kimseden yardım almadan kendilerinin yaptığını söylüyor.
"Belediyenin verdiği tezgahlar seyyar. Akşam olup satılan ürünler kaldırılınca portatif aksamı sökmek, taşımak zor olmasına karşın yılmıyorlar. Yine sabahları o tezgahları kurmak onların görevi. Kadınlar yaz boyunca bu tezgahlarda el emeklerini satarak ev ekonomilerine katkıda bulunuyorlar."
Esnaf kadınları rakip görüyor
Morabbin parkta açılan tezgahlar da kadınlar kış boyunca yaptıkları takıları, keçeden yapma süs eşyaları, şalları, masa örtüleri ve yazma gibi turistik eşyaları satıyor. Kadınların kış boyunca tezgahlarını açacak mekan bulamamanın dışında bir sıkıntısı da Çanakkale esnafından yana.
Sıngın Yılmaz "Esnaf el emeklerini değerlendiren kadınları kendilerine rakip gibi gördüklerini söylüyor.
"Esnaf 'Biz vergi veriyoruz, onlar vermiyor. İşimize sekte vuruyorlar. Bu haksızlık' diye yakınıyor. Bir de esnafın unuttuğu Çanakkale'de bu tezgahlarda takı satılmaya, el emeği ürünler satılmaya başlanıncaya kadar bu ürünlerin müşterisinin olacağı düşünülmüyordu. Şimdi esnaf takıya yöneldi. Nedense erkekleri kadınların ekonomik özgürlükleri korkutuyor."
"Bu kadınlar ne kadar zor koşullar altında yaşamlarını sürdürüyor" diyen Sıngın Yılmaz "Çoğu aile içi şiddetine uğramış, çocuklarını bakmak zorunda olan kadınlar. Üstelik bir tek yaz boyunca çalışabiliyorlar. Nisan ve Kazım aylarında kazandıklarıyla tüm kışı geçiriyorlar. Esnafın bunu gözden kaçırmaması lazım" diyor.(AD/KÖ)