*Elazığ'da ağır hasarlı binaların yıkım çalışmaları [Fotoğraf: Anadolu Ajansı]
6 Şubat depremlerinden dokuz gün sonra, 15 Şubat'ta afet bölgesi ilan edilen Elazığ'da yıkılan, acil yıkılacak hale gelen ve ağır hasarlı konut sayısı ise 10 bin 156. Kent merkezindeki eski mahalleler depremden en çok etkilenen yerler oldu ve buradaki yapılar ağır hasarlı hale geldi.
bianet'e konuşan TMMOB Mimarlar Odası Elazığ Şube Başkanı Kazım Sanaç'ın verdiği bilgilere göre yıkılan, acil yıkılacak hale gelen ve ağır hasar alan binaların çoğunu 1999 öncesinde yapılan ve herhangi bir yapı denetim hizmeti almayan yapılar oluşturdu.
Elazığ'da toplam 10 bin 872 yapı kayıt belgesi alınsa da bu yapıların kaçının deprem ağır ya da orta hasarlı hale geldiğine dair bir bilgi mevcut değil.
TIKLAYIN - Dosya: 6 Şubat 6 Ay
Kente göç arttı
Kazım Sanaç |
Elazığ, deprem bölgesinin tamamı göç verirken göç almasıyla dikkat çekti. Sanaç, depremin ardından depremden etkilenen diğer illerden 50 bine yakın kişinin Elazığ'a göç ettiğini söyledi.
Depremden Elazığ'daki kamu kurumları da etkilendi. Herhangi bir kamu kurumu yıkılmasa da ağır hasar alan kamu binalarının yanı sıra Müftülük binası, orta hasar alan kamu kurumları arasında yer aldı.
4 bin 500 konut ve 1602 köy evi yapılacak
TMMOB Mimarlar Odası Elazığ Şube Başkanı Sanaç, Elazığ'daki yeni yerleşimlere dair de bilgi verdi.
TOKİ tarafından ihalesi yapılan konutlarda yer değişimi yapılamadığını belirten Sanaç, 4 bin 500 konutun ve 1602 köy evinin yapılmasının planlandığını, önceliğin bu yapıların rezerv alanlarında yapılması olduğunu, altyapısı sağlanmış yerlerde yapımın hızlı gerçekleşeceğini ancak farklı rezerv alanlarının da ön plana çıkabileceğini ifade etti.
Sanaç son olarak konteyner kentlerin altyapı ihtiyaçlarının karşılandığını, 2020 Elazığ Sivrice Depremi'nde kullanılan konteyner kentlerde altyapı ve üstyapı çalışmalarının tamamlandığını belirtti.
Öte yandan Elazığ'da depremin yarattığı yıkıma ilişkin TBMM'de önceki dönem milletvekilleri Alpay Antmen, Arslan Kabukcuoğlu ve Abdülkadir Karaduman tarafından sunulan ve eski Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay tarafından yanıtlanması istenen yazılı soru önergeleri, yasama döneminin sona ermesiyle yanıtsız kaldı.
(DA/VC)