Gazetecileri Koruma Komitesi (CPJ), ABD Başkanı George W. Bush'a ayakkabı fırlatan El Bağdadiye TV muhabiri Muntazar El-Zeydi'nin tutuklanmasının basın özgürlüğüyle ilgisi olmadığını ancak kötü muamele iddialarından endişelendiklerini bildirdi.
Ortadoğu'da birçok hükümet yetkilisinin, devlet denetimindeki haber ajanslarının ve hükümetlere bağlı sivil toplum örgütlerinin El-Zeydi'yi destekleyen açıklamalar yaptıklarını duyuran CPJ, "İronik olarak, bu ülkelerin gazetecileri baskı altında tutmada uzun bir geçmişleri var. Merak etmeden yapamıyoruz: Gazeteciler taciz edildiğinde, tutuklandığında ve daha vahim durumlarla karşılaştıklarından bu destek açıklamalarını neden göremiyoruz?" diye sordu.
"Peki, ya Süleyman, el-Shuhaibi ve el-Abrash?"
Çelişkili tutumlarını gerekçe göstererek Mısır, Libya, Ürdün, Suriye ve Tunuslu yetkilileri eleştiren CPJ, örnek vererek, Mısır'da İnternet günlüğü sahibi Abdel Karim Süleyman'ın iki yıldır hapiste olduğunu hatırlattı.
Libya lideri Muammer Kadhafi'nin kızı Ayşe Kadhafi'nin başında bulunduğu yardım kuruluşunun El-Zeydi'ye "Cesaret Madalyası" vereceğini duyurduğuna yer veren CPJ, hükümet yetkilileri ve devlet kontrolündeki medyayı yazılarıyla eleştirdikten 10 gün sonra kaybedilen serbest gazeteci Daif-al-Ghazal el-Shuhaibi'nin cesedinin, 2 Haziran 2005'te Libya'nın başkenti Trablus'un doğusundaki Bingazi'de bulunduğunu, soruşturmaysa yol alınmadığını kaydetti.
Ürdün parlamentosunda El-Zeydi'ye bir dakikalık saygı duruşunda bulunulduğunu açıklayan CPJ, Suriye Meclisi'nde konuşan Mahmud al-Abrash'ın El-Zeydi'yi övdüğünü ve eylemini de "Bush'un saldırgan politikalarına karşı gösterilen tipik bir tepki" olarak nitelendirdiğini bildirdi.
CPJ, geçen hafta içinde Dünya Gazeteler Birliği'nin Arap Basın Forumu için Lübnan'a gitmek isteyen gazetecileri engelleyenlerin de yine Tunus, Suriye ve Suudi Arabistan hükümetleri olduğunu savundu.
Soruşturma sonuna dek hapiste kalacak
Bush, kendisine ayakkabılarını fırlatan 29 yaşındaki Iraklı gazeteci El Zeydi'ye sert davranılmamasını istemişti. Irak Yüksek Yargı Konseyi sözcüsü Abdulsettar Birkadir, El Zeydi'nin çıkarıldığı sorgu hakimliğinin "soruşturma sonuçlanıncaya kadar gözaltının devam etmesini" kararlaştırdığını belirtti.
Birkadir, El Zeydi'nin bu soruşturma sonunda Irak ceza kanununun, "Irak veya yabancı bir ülkenin devlet başkanını öldürmeye teşebbüs" maddesinden yargılanabileceğini, bu maddenin de 15 yıla kadar hapsi öngördüğünü ifade etti.
İçişleri Bakanlığı sözcüsü Tümgeneral Abdülkerim Halef ise Zeydi'nin yabancı bir lidere ve Irak başbakanına "hakaretle" suçlanabileceğini, bu suçun cezasınınsa en fazla 2 yıl hapis olduğunu belirtmişti. (EÖ)