*Birleşmiş bir halkı hiçbir kuvvet yenemez...
İki yıl önce yine bir Aralık ayında Şili'de kitleler ünlü devrim marşları ""El pueblo unido, jamas será vencido!""yı hep birlikte söylüyor, protestoları polis şiddeti ve gözaltılarla sonuçluyordu.
İki yıl sonra Pazar gününden itibaren ise halk, hükümet karşıtı protestolarda öne çıkan Gabriel Boric'in popülist sağcı Jose Antonio Kast'ı eleyerek ülkenin başına geçmesini kutlamak için sokaklarda.
Boric'in kazanmasını kutlayan onbinler bu kez kutlamak için aynı coşkuyla dışarı çıktı.
Şili'nin aşırı sağcı cumhurbaşkanı adayı Jose Antonio Kast, Pazar günü geç saatlerde solcu Gabriel Boric'e yenilgiyi kabul etti.
"Birlikteyken daha çokuz"
Seçim zaferinin onaylanmasından kısa bir süre sonra Boric, protestolarda çokça söylenen marşa gönderme yaparak "Birleştik" diye tweet attı. "Umutuz. Birlikteyken daha çokuz. Devam ediyoruz!"
Mart ayında göreve başlayacak olan Boric, Pazar gecesi görevden ayrılan Cumhurbaşkanı Sebastian Pinera ile yaptığı telefon görüşmesinde, ekonomik krize de gönderme yaparak "Bu muazzam zorluğun üstesinden gelmek için elimden gelenin en iyisini yapacağım" dedi
Şili tarihinin en genç devlet başkanı olacak olan Boric, oyların neredeyse %99'unun bildirdiği oyların %56'sını, Kast'ın ise %44'ünü almıştı.
Şilililer seçim öncesi nasıl hissetti?
Seçimden önce yapılan son kamuoyu yoklamaları, çoğu anket sıkı bir yarış gösterse de, Boric'in oy çoğunluğunu artırarak önde olduğunu gösterdi.
72 yaşındaki terzi Lucrecia Cornejo, Boric için oy kullanmak için sırada beklerken uluslararası medyaya şunları söyledi: "Gerçek bir değişim istiyorum."
Halk, Boric'in eğitim, emeklilik ve sağlık hizmetlerindeki eşitsizlikler konusunda bir şeyler yapabileceğini umuyor.
Çevreyi yok eden projeler olmayacak
Boric, halka tartışmalı madencilik projesine karşı çıkma sözü verdi.
2.5 milyar $ (2,2 milyar €) değerindeki tartışmalı demir, bakır ve altın madenciliği projesi de dahil olmak üzere doğal çevreyi "yok eden" projelere karşı olacağını söyledi.
TIKLAYIN - Erdoğan'ın İstanbul'a 6 "İhanet" Projesi
Şili hakkında notlar
- Güney Amerika'nın batı kesiminde yer alan Şili Cumhuriyeti 756 bin kilometrekarelik bir alanı kapsıyor ve 2017 itibariyle 17.5 milyonluk bir nüfusa sahip.
- 1960'lar ve 1970'ler boyunca, ülke şiddetli sol-sağ siyasi kutuplaşma ve kargaşa yaşadı. Bu gelişme, Salvador Allende'nin demokratik olarak seçilmiş sol kanat hükümetini deviren ve 3 bin'den fazla insanın ölümüne veya kaybolmasına neden olan 16 yıllık bir sağcı askeri diktatörlük olan Augusto Pinochet'i kuran ABD tarafından desteklenen 1973 Şili darbesiyle doruğa ulaştı.
- Rejim, 1988'deki referandumun ardından 1990'da sona erdi ve 2010'a kadar hüküm süren bir merkez sol koalisyon tarafından devrildi.
- Güney Amerika'daki ekonomik ve sosyal açıdan en istikrarlı ülkeler arasında olan Şili rekabet gücü, kişi başına düşen gelir, küreselleşme, barış durumu, ekonomik özgürlük ve düşük yolsuzluk algısı sıralamasında Latin Amerika'nın lideri olarak görülüyor.
- Şili ayrıca devletin sürdürülebilirliği, demokratik gelişmeler açısından bölgesel olarak üst sıralarda yer alıyor ve Amerika kıtasında Kanada'dan sonra en düşük cinayet oranına sahip.
Ve El Pueblo Unido marşını 2019'daki protestolarda yönetime direnerek sokakta çalan devlet orkestrasının o günkü performansıyla aktaralım.
(PT)