* Fotoğraf: Anadolu Ajansı
Haberin İngilizcesi için tıklayın
Halkların Demokratik Partisi (HDP) Van Milletvekili Muazzez Orhan, el konulan dijital cihazların geri verilmemesi ya da çok geç geri verilmesine dair soru önergesi verdi.
Önergesinde, “yıllar sonra iade edilen birçok materyalin geç iade edildiğinden kullanılamaz hale geldiğini” ifade etti.
TIKLAYIN - Gözaltına Alınanların El Konulan Dijital Cihazları Neden Geri Verilmiyor?
Konuyla ilgili bianet’e konuşan avukat Ömer Kavili, “Günümüzde el koymalar öyle bir hal aldı ki, el konulan cihazlara fiziki olarak el konuluyor ve yıllarca verilmiyor. O zaman kişiyi el konulan iletişim araçlarının sağladığı olanaklardan yoksun bırakma yani fikri faaliyeti bakımından müsadere cezası çarptırıyorsun” demişti.
Ayrıca, el konulan cihazların ne zaman aide edilmesine dair yasada bir süre belirtilmediği bilgisini de vermişti.
“Zarar gören materyal için tazminat ödeniyor mu?”
Orhan’ın önergesinde şu bilgiler yer aldı:
“Tutuklama ve gözaltı ile ilgili gittikçe yaygınlaşan bir sorun da gözaltına alınan kişilerin el konulan bilişim materyallerinin yılları aşan sürelerle iade edilmemesi.
“Türkiye’de gözaltına alınan birçok yurttaşın bilgisayar, telefon, ilave hard-disk, flash disk vb. materyallerine inceleme amacıyla el konuluyor. Ancak gözaltına alınanlar serbest kaldıktan, hatta soruşturma bittikten sonra dahi bahis konusu materyaller ve bilişim araçları iade edilmiyor veya çok geç iade ediliyor.”
Önergede, Adalet Bakanı Abdülhamit Gül’den şu soruları yanıtlaması istendi:
* 2016, 2017 ve 2018 yıllarında Türkiye’de kaç kişi gözaltına alındı?
* Gözaltına alınan kaç kişinin bilişim materyallerine el konuldu?
* El konulan bilişim materyallerinin türlere (Bilgisayar, Telefon, Hard-disk, Flash Disk) göre dağılımı nedir?
* Suç tespit edilmemesine rağmen bilişim materyalleri halen iade edilmeyen kaç yurttaş vardır?
* Kullanılamaz hale gelen materyaller için yurttaşlara tazminat ödenmekte midir?
* Ödenmişse bu tazminatın miktarı 2016-2018 döneminde ne kadar oldu? Bu tazminatın ödenmesine yol açan kamu görevlilerine rücu edilmesi sağlanıyor mu?
Ceza Muhakemesi Kanunu ne diyor?Madde 134 - Bir suç dolayısıyla yapılan soruşturmada, başka surette delil elde etme imkânının bulunmaması halinde, Cumhuriyet savcısının istemi üzerine şüphelinin kullandığı bilgisayar ve bilgisayar programları ile bilgisayar kütüklerinde arama yapılmasına, bilgisayar kayıtlarından kopya çıkarılmasına, bu kayıtların çözülerek metin hâline getirilmesine hâkim tarafından karar verilir. -Bilgisayar, bilgisayar programları ve bilgisayar kütüklerine şifrenin çözülememesinden dolayı girilememesi veya gizlenmiş bilgilere ulaşılamaması halinde çözümün yapılabilmesi ve gerekli kopyaların alınabilmesi için, bu araç ve gereçlere elkonulabilir. Şifrenin çözümünün yapılması ve gerekli kopyaların alınması halinde, elkonulan cihazlar gecikme olmaksızın iade edilir. -Bilgisayar veya bilgisayar kütüklerine elkoyma işlemi sırasında, sistemdeki bütün verilerin yedeklemesi yapılır. -İstemesi halinde, bu yedekten bir kopya çıkarılarak şüpheliye veya vekiline verilir ve bu husus tutanağa geçirilerek imza altına alınır. -Bilgisayar veya bilgisayar kütüklerine elkoymaksızın da, sistemdeki verilerin tamamının veya bir kısmının kopyası alınabilir. Kopyası alınan veriler kâğıda yazdırılarak, bu husus tutanağa kaydedilir ve ilgililer tarafından imza altına alınır. |
(AS)