Fotoğraf: Sky News
Güney Amerika ülkesi Ekvador'da, 6 cezaevindeki mahpuslarca rehin alınan 57 gardiyan ve 7 polis serbest bırakıldı.
Ulusal Cezaevleri Ajansından (SNAI) yapılan açıklamada, gardiyan ve polislerin sağlık durumlarının iyi olduğu kaydedildi. Cezaevindeki koşulların da normalde döndüğünü açıkladılar.
Ne olmuştu?
Ekvador'da mahpuslar, güvenlik güçlerinin operasyonlarına tepki olarak 6 cezaevindeki 57 gardiyan ve 7 polisi rehin almıştı.
İçişleri Bakanı Juan Zapata basına yaptığı açıklamada, tüm gardiyan ve polislerin Cuenca hapishanesinde tutulduğunu belirterek, “Bu olay, polisin şiddet eylemlerinde kullanılan yasaklı aletlere el koyması nedeniyle kamu güçlerine karşı yapılan bir eylemdi” dedi.
Ülkede şiddet olaylarının en yoğun olduğu hapishanelerden And Latacunga'ya operasyon düzenleyen polis ve askeri birlikler, çok sayıda mühimmat ve patlayıcı maddeye el koymuştu. Operasyonun ardından cezaevindeki çete liderleri güvenlik amaçlı başka hapishanelere nakledilmişti.
Nakledilenler arasında, devlet başkanı adayına suikastı üstlenen Los Choneros çetesinin lideri Adolfo Macias (Fito) da vardı.
Olayın ardından başkent Kito'nun merkezinde 8 saat arayla bomba yüklü 2 araç patlatılmış, 6 kişi gözaltına alınmıştı.
Karteller ve çeteler
New York Times’tan Julie Turkewitz, Ekvador’u şöyle anlattı:
“Bir yılda 210 ton uyuşturucu ele geçirildi, bu bir rekor. Geçen yıl en az 4 bin 500 cinayet işlendi, bu da bir rekor. Çocuklar çetelerce “askere alınıyor”. Cezaevleri suç merkezi. Mahalleleri suç örgütleri kontrol ediyor. Ve tüm bu kaos, küresel uyuşturucu işinde bol miktarda deneyime sahip, güçlü yabancılar tarafından finanse ediliyor.
Güney Amerika'nın batı ucundaki Ekvador, Meksika’dan Arnavutluk’a uzanan büyük kartellerin gücünü hapishaneler ve sokak çeteleriyle birleştirerek, ülkenin yakın tarihinde benzeri olmayan bir şiddet dalgasına maruz bırakmasıyla, sadece birkaç yıl içinde uyuşturucu ticaretinin “altına hücum” eyaleti haline geldi.
Bu kargaşayı körükleyen, dünyanın artan kokain talebiydi. Birçok politikacı, her yıl on binlerce Amerikalıyı öldüren fentanil gibi bir opioid salgınına odaklanırken, kokain üretimi rekor seviyelere yükseldi. Bu da bir zamanların barışçıl ülkesi Ekvador’u savaş alanına çevirdi.”
TIKLAYIN – Ekvador, nasıl “narko-devlet” oldu?
(AS)