Fotoğraflar: AA ve HRW - Arşiv
Ülkedeki elektrik kesintilerinin 13 saati bulmasının ardından 31 Mart'ta başlayan ekonomik kriz protestolarının sonunda Sri Lanka Başbakanı Mahinda Rajapaksa bugün (9 Mayıs) görevinden istifa etti.
The Guardian gazetesinin aktardığına göre, bağımsızlığını kazandığı 1948'den bu yana tarihinin en büyük ekonomik krizi ile karşı karşıya olan 22 milyon nüfuslu Sri Lanka'nın başkenti Kolombo'da Başbakan Rajapaksa'nın iktidarda kalmasını isteyen bir grup bugün Başbakanlık ofisinin dışında kamp kuran hükümet karşıtı protestoculara saldırdı.
Hükümet yanlısı protestoculardan bazıları demir sopalarla saldırırken olay protestolar başladığından bu yana iki grubun ilk büyük çaplı karşı karşıya gelişiydi. Polis protestoculara biber gazı ve tazyikli su ile karşılık verdi; olayların ardından ülke çapında sokağa çıkma yasağı ilan edildi.
Anadolu Ajansı'nın (AA) aktardığına göre, bugünkü olaylarda 20'si Başbakanlık'ın etrafındaki gösterilerde olmak üzere en az 78 kişi yaralandı.
Başbakan istifa etti
ANI News'in Sri Lanka'daki yerel kaynaklara dayandırdığı habere göre, protestocuların ve muhalefetin istifa etmesi yönündeki baskıların ardından iktidardaki Sri Lanka Halk Cephesi Partisi (SLPP) üyesi ve devlet başkanının ağabeyi Başbakan Rajapaksa görevi bıraktı.
Devlet Başkanı Gotabaya Rajapaksa'nın meclisteki tüm partileri yeni hükümetin kurulması için görüşmeye davet etmesi bekleniyor.
Sri Lanka'da ekonomik kriz nedeniyle ülke çapında protestoların başlamasından bu yana Başbakan ilk kez dün kamuoyu önüne çıkmıştı. Anuradhapura kentindeki kutsal Budist tapınağını ziyaret ettiği sırada bir grup göstericiyle karşılaşan Rajapaksa yoğun güvenlik önlemeleri altında aracına binmişti. Rajapaksa'yı yuhalayan göstericiler istifa çağrısı yapmıştı.
Ne olmuştu?
Ülkedeki ekonomik krizi protesto eden göstericiler, elektrik kesintilerinin 13 saati bulmasının ardından 31 Mart'ta Devlet Başkanı Gotabaya Rajapaksa'nın konutu yakınlarında toplanmaya başlamıştı.
"Diktatör Gota" sloganları atarak Rajapaksa'yı istifaya davet eden göstericilere, polis, biber gazıyla müdahale etmişti.
Göstericiler ile polis arasında çıkan arbedede 24 polis memuru ve çok sayıda sivil yaralanmış, 54 kişi gözaltına alınmıştı.
Hükümet karşıtı protestoların önüne geçmek için önce başkent Kolombo'da, daha sonra Batı eyaletinde sokağa çıkma yasağı uygulanmıştı.
Gösterileri "terör eylemi" olarak nitelendiren ve yaşananlardan "aşırılıkçı güçleri" sorumlu tutan Devlet Başkanı Rajapaksa, 1 Nisan'da olağanüstü hal (OHAL) ilan etmişti. OHAL tedbirleri, 5 Nisan'da kaldırılmış ancak ülke genelinde gösteriler devam etmişti.
Güney Asya'daki 21 milyon nüfuslu ada ülkesi Sri Lanka'nın, 1948'den bu yana en ağır ekonomik krizle mücadele ettiği belirtiliyor. (SD)