Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) bu yıl nisan ayında işsizlik oranının yüzde 14,9 olduğunu açıkladı. Önceki yıla göre işsizlik oranı yüzde 5 arttı. Öte yandan, kurumun verilerine göre küresel krizin etkisinin yoğunlaştığı 2008 sonundan itibaren artan işsizlik oranı önceki aya göre azaldı. Şubatta yüzde 16,1 olan işsizlik oranı martta 15,8'e gerilemişti.
İktisatçı Mustafa Sönmez'in bianet'te yayınlanan analizlerine göre, TÜİK'in aktif olarak iş aramayanları dahil etmemesi nedeniyle, gerçek işsizlik oranı açıklananların üzerinde. Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) da TÜİK'in krizin etkisini küçük göstermek için rakamları revize ettiğini belirtmişti.
TÜİK Nisan 2009 rakamları
Geçen yılın aynı dönemine göre Nisan 2009'da tarım dışı işsiz sayısı 436 bin kişi, tarımda çalışan sayısı da 94 bin kişi azaldı. Toplam işsiz sayısı 3 milyon 618 bin kişiye ulaştı. Kentlerde işsizlik oranı yüzde 17,5'ken kırsalda yüzde 9,5. Bu oranlar geçen sene sırasıyla 11,8 ve 6,1'di.
15-24 yaş arasını kapsayan genç nüfusta işsizlik oranı yüzde 26,4'e çıktı. Kentlerde bu oran yüzde 29,4.
Önceki yılla karşılaştırınca, istihdam edilenlerin oranı sanayi ve inşaat sektöründe düşerken, hizmetler ve tarımda arttı.
Kadınların işgücüne katılımı yüzde 25,5, erkeklerinse yüzde 69,7 oldu. Bu yılın ilk üç ayında erkeklerin işgücüne katılım oranı temelde değişmedi; sırasıyla yüzde 69,1; 69,1 ve 69,5 oldu. Kadınların katılımıysa son iki ayda az da olsa yükseldi; ocak ve şubatta 23,5 olan oran martta 24,4'tü.
"Sosyal program" çağrısı
DİSK, "işsizliğin ekonomide genel bir eğilim haline geldiğini" belirtti. Kriz döneminde işsiz kalanların sayısının 980 bine ulaştığını vurgulayan konfederasyon, iş bulmaktan umudunu kesenlerin de arttığını ekledi.
İş aramayanlar da eklendiğinde işsiz sayısının 5 milyon 837 bin olduğunu söyleyen DİSK, bir "sosyal program" oluşturulması çağrısını yineledi:
"İstihdamı, işçiyi ve çalışanı maliyet öğesi olarak gören bir anlayış, kriz var diye işçi çıkartmaktadır. Hâlbuki krizde ilk yapılması gereken çalışanı ve istihdamı korumak olmalıdır. AKP hükümeti çalışanları ve işsizleri piyasanın insafına terk etmiştir. İşsizliğe piyasanın çözüm bulmasını istemektedir. Ama piyasanın çözümü, işte bugün açıklanan rakamlar da ortaya koyuyor. İşten çıkarmaların devam etmesi yönündedir."(EÜ)