Araştırmada, anket yapılan kişilere "Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ile Irak arasındaki çıkması muhtemel nedeni", "ABD ile Irak arasındaki gerginlikte Türkiye'nin konumu" ve "Kuzey Irak'ta kurulması düşünülen bir Kürt devletinin Türkiye'yi ne yönde etkileyeceği" gibi sorular yöneltildi.
Araştırma profili
Devlet İstatistik Enstitüsü (DİE) nüfus sayım verileri baz alınarak İstanbul'un 25 ilçesinde toplum bin kişi üzerinde 4-14 Kasım 2002 arasında gerçekleştirilen araştırmada, soru yöneltilen kişilerin yüzde 52.6'sını kadınlar, yüzde 47.4'ünü ise erkekler oluşturdu.
Soru sorulan kişilerin yüzde 55.3'ü ilk ve orta okul, yüzde 24.6'sı lise, yüzde 10'u ise üniversite lisans mezunuydu. Araştırmaya katılanların yalnız yüzde 4.9'u okuma yazma bilmeyen kişilerden oluşuyordu. Araştırmada yer alan kişilerin yüzde 22.9'unu öğrenciler oluştururken, yüzde 13.4'ü ev hanımı, yüzde 11.2'si işçi, yüzde 3.6'sı işsiz, yüzde 0.7'si ise sanatçıydı.
Savaş olmasın, Türkiye üslerini açmasın
Araştırmaya katılanların yüzde 96.3'ü "ABD ile Irak arasında bir savaşı destekliyor musunuz?" sorusuna "hayır" derken yüzde 3.1'i "evet" yanıtını verdi. Katılanların yalnız yüzde 0.6'sı bu soruyu yanıtsız bıraktı.
Soru sorulanların yüzde 77.4'ü "ABD ile Irak arasındaki gerginlikte Türkiye'nin konumu tarafsız kalmalı, üslerini açmamalı" şeklinde yanıtlarken, "tarafsız kalmalı, ancak üslerini açmalı" diye yanıt verenlerin oranının yüzde 11.1 olduğu görüldü.
"Esas neden, ABD'nin ekonomik çıkarları"
Araştırma sonunda katılanların yüzde 77'si ABD'nin Irak'a yönelik saldırının asıl nedeninin, "ABD'nin ekonomik çıkarları olduğu"nu belirtti. Katılanların yalnız yüzde 11'i söz konusu müdahalenin nedenini "Irak'ın terörizmi desteklemesi"; yüzde 5.7'si ise "Irak'ın BM kararlarına uymaması" olarak gösterdi.
Diğer yandan araştırmada yer alanların yüzde 28.6'sı "Kuzey Irak'ta kurulması düşünülen Kürt devletinin Türkiye'de bölünmeye yol açacağını" düşünüyor.
"Böyle bir savaştan Türkiye'nin nasıl etkileneceği konusunda yüzde 58.3 "ekonomisinin bozulacağını"; yüzde 9.9'u "huzursuzluk olacağını", yüzde 8.7'si ise "siyasi olumsuzluğun yaşanacağını" düşünüyor. (BB/NK)