Fotoğraf: Zeynep Kuray/İstanbul'daki Limak protestosundan
Milas Akbelen Ormanı’na sabah saatlerinde askerler ve TOMA ile giren YK Enerji ekiplerinin, ağaçları kesmeye başlamasına ve jandarmanın 8 kişiyi gözaltına almasına, Bursa ve İstanbul’daki yaşam savunucusu ile ekolojistlerden tepki geldi.
Bursa
Bursa Tarım Orman Bakanlığı Orman 2. Bölge Müdürlüğü önünde bir araya gelen Bursa Su Kolektifi üyeleri, “Akbelen'de iklim krizini arttıran termik santrallere kömür sağlamak için iklim krizini azaltan ormanlar yok edilmek istenmektedir. İklim krizini yok sayan bu akıl almaz inata derhal son verilmelidir” çağrısı yaptı.
İzmir
İzmir Emek ve Demokrasi Güçleri, Muğla Milas’ta Akbelen Ormanı’nı yok edecek olan kömür madeni genişlemesine karşı basın açıklaması düzenledi. Alsancak Türkan Saylan Kültür Merkezi önünde gerçekleştirilen açıklama metnini TMMOB Çevre Mühendisleri Odası İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi Helil Kınay okudu.
Bölgede yürütülen maden faaliyetleri nedeniyle arıcılık, hayvancılık ve tarımın bitme noktasına geldiğini aktaran Kınay, şöyle dedi:
“Bizler madenlerin, aç gözlü şirketlerin ormanlarımızı, tarlalarımızı, köylerimizi, insanlarımızı yuttuğu, tükettiği bir ülke istemiyoruz. Ne yazık ki ülkemizde egemen olan madencilik anlayışı, madenin bulunduğu tüm arazinin harap edildiği, geride ise tümüyle verimsizleştirilmiş ve kirletilmiş bir toprağın bırakıldığı bir anlayışla sürdürülmektedir. Bu anlayış nedeniyle Cerattepe’den Fatsa’ya, Kaz Dağlarından Akbelen’e kadar her yerde verimli ormanlık alanlarımız, tabiat zenginliklerimiz yok edilmektedir. Bu anlayış, sadece madenciliği değil, yaşamı da sürdürülemez hale getirmektedir. Bu madencilik anlayışı, bir üretim faaliyeti değil, bir sömürü faaliyetidir. Madenleri olduğu gibi, doğayı ve halkı da sömürmektedir.”
İstanbul
Yaşam savunucuları, Akbelen Ormanı’nda Limak Holding ve İC Holding ortaklığında başlatılan doğa katliamını İstanbul'daki Limak Genel Müdürlüğü önünde protesto etti.
Limak Genel Müdürlüğü önünde yapılan Akbelen protestosunda söz alan Kuzey Ormanları savunucusu Turan Altun, "Doğa ve halk düşmanı yerli-yabancı parababalarının vurgun ve soygun düzenine son verene dek mücadelemiz sürecek. Sömürüsüz bir dünyayı kuracağız!" dedi.
Limak Genel Müdürlüğü önünde yapılan Akbelen protestosunda söz alan Kuzey Ormanları savunucusu Turan Altun, "Doğa ve halk düşmanı yerli-yabancı parababalarının vurgun ve soygun düzenine son verene dek mücadelemiz sürecek. Sömürüsüz bir dünyayı kuracağız!" dedi.#AkbeleneDokunma pic.twitter.com/erk71TtAOd
— Zeynep Kuray (@zeynokuray) July 24, 2023
“Ormanları korumak Anayasal haktır”
Doğu Akdeniz Çevre Dernekleri (DAÇE) Akbelen’deki ekolojik yıkıma tepki gösterdi. Açıkklamada özetle şöyle denildi:
“Yaşam hakkını savunmak, ranta karşı çıkmak ve ormanları korumak için nöbet tutmak Anayasal bir haktır. Bugün biber gazı sıkılan arkadaşlarımız, dünya mirası olan ormanlarımıza sahip çıkarak onurlu bir mücadele yürütmüşlerdir. Arkadaşlarımızın onurlu mücadelesi bizimde mücadelemizdir.”
“Onurlu mücadele yürüten arkadaşlarımıza şiddet uygulamak ve gözaltına almak kabul edilemez bir durumdur. Saldırıyı kınıyoruz. Akbelen Ormanını savunan İkizköylülerin ve Doğu Akdeniz Çevre Derneklerinin gönüllü Avukatı olan İsmail Hakkı Atal olmak üzere gözaltına alınan bütün yaşam hakkı savunucularının derhal serbest bırakılmasını talep ediyoruz. Başta Akbelen ormanları olmak üzere ülkemizdeki bütün ekosistem varlıklarımızı korumak için mücadele etmeye devam edeceğiz.”
Fotoğraflarla Akbelen’de yaşananlar
Ne olmuştu?
Yeniköy ve Kemerköy termik santrallerini işleten, Limak Holding ve İÇTAŞ ortaklığındaki YK Enerji, İkizköy'deki Akbelen Ormanı'nın 740 dönümlük bölgesini, termik santrallere linyit sağlayan açık maden ocağına katmak için gerekli izinleri almış; ancak İkizköylüler'in direnişiyle karşılaşmıştı.
17 Temmuz 2021'de saat 06.00'da Akbelen Ormanı'na giren Orman İşletmesi kesim ekibi, İkizköy halkı ormanın derinliklerine erişinceye kadar 30'a yakın ağacı kesti.
İkizköylüler o günden beri ormanda 24 saat nöbet tutuyor.
(EMK)