İstanbul'un Üsküdar ilçesinde bulunan Validebağ Korusu'nun kültürel, sosyal ve ekolojik hafızasına başlıklar halinde değinen "Validebağ'ın Hafızası" rehberi korunun hikâyesini, koru ile ilişkilenenler yardımıyla, hafıza kavramını temel alarak yazmaya çalışıyor.
Validebağ'ın Hafızası rehberi, okuyucularına Validebağ'ı anlamak ve keşfetmek konusunda ilham vermeyi, Validebağ'ı neden ve nasıl koruyabiliriz konusunda teşvik etmeyi, İstanbul'un diğer koru ve parklarına da benzer bir gözle bakabilmeleri için motivasyon sağlamayı amaçlıyor.
TIKLAYIN - Validebağ'da Müdahale, Avukat Can Atalay Gözaltında
Doğa nedir?
"Doğa ne gidilebilecek fiziksel bir yer, ne etrafı çitle çevrilecek ya da depolanacak bir hazine, ne de korunabilecek ya da tahrip edilebilecek bir özdür. Doğa gizlenmiş değildir ve bu yüzden peçesinin kaldırılmasına da ihtiyaç duymaz. Doğa matematik ve biyotıp kodlarınca okunacak bir metin değildir. Köken, ikmal ve hizmet sağlayan 'öteki' de değildir. Ne annedir doğa, ne bakıcı ne de köle; insanın üremesinin, kendini yeniden üretmesinin matrisi/rahmi, kaynağı ya da aracı da değildir." (Donna Haraway)
TIKLAYIN - Validebağ Korusu'nda belediyenin ihalesine iptal kararı
Fotoğraf: Validebağ Savunması
Rehberdeki başlıklar
Rehberde biyolog, antropolog, düşünür, feminist ve teknobilimci Donna Haraway alıntısının yer aldığı bölüm, "Ekolojik Hafıza" başlıklı üçüncü bölüm. Rehberin başlıkları şöyle:
Giriş
Kültürel Hafıza
Ekolojik Hafıza
Toplumsal Hafıza
Kaynakça
Kozalak Derneği iklim krizi, biyoçeşitlilik kaybı, atık ve kirlilik sorunu başta olmak üzere ekolojik krizlere bir de Validebağ Korusu üzerinden bakıyor.
Validebağ'ın köpekleri
Dernek, insanın diğer canlılar ile ilişkisini Validebağ Korusu habitatındaki gözlemleri ve deneyimleriyle anlamaya ve anlatmaya çalışıyor. "Validebağ'ın Yoldaşları" başlığında, koruda yaşayan köpeklerden bahsedilen rehberde, köpek ve insanların kurduğu ilişki şöyle anlatılıyor:
"Haraway When Species Meet (Türler Karşılaştığında) kitabında kendi köpekleriyle olan deneyimlerine yer vermiştir. Lâkin burada altını çizmek isteriz ki bu yoldaşlık herhangi bir hiyerarşik ilişki temelinde kurulmamalıdır. İnsanı merkeze alarak ve geri kalan tüm canlıları onun için ya da ona muhtaç bir hâldeymiş gibi tasvir etmek istemiyoruz. Tam aksi bir şekilde yoldaş kavramını ön plana çıkararak Vâlidebağ'ın köpeklerini düşünmek istiyoruz."
Rehberin tamamını okumak için tıklayın.
(TY)