Kayseri Pınarbaşı’da Eğrisöğüt ve Aşağıbeyçayır köyleri arasında kalan meraya Erciyes Patlayıcı Maddeler Sanayi ve Ticaret A.Ş.’nin kurmak istediği patlayıcı fabrikası için halkın bilgilendirilmesi ve sürece katılım toplantısı yapıldı.
Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğüne bağlı kurul, şirket yöneticileri ve ÇED başvuru dosyasını hazırlayan Almer Proje’nin katılımıyla yapılan toplantıda yöre halkı fabrikayı istemediklerini dile getirdi.
Toplantıda fabrika ÇED başvuru raporunu yazan yöneticilerinin birçok konu hakkında bilgisizliği dikkat çekerken, fabrikanın kurulmasına engel bazı etmenler ortaya çıktı.
Eğrisöğüt köyünden Kayseri Karaçay Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı ve Avukat Harun Özkan bianet’le yaptığı söyleşide şu soruları cevapladı:
Bölgede maden ruhsatı olan birisi çıktı
Fabrikaya ilişkin halkın bilgilendirilmesi ve sürece katılım toplantısında neler yaşandı neler konuşuldu?
Toplantı güzeldi. Katılım iyiydi. Köylüler, sivil toplum kuruluşları ve basın geldi. Dernekler geldi, bölge dernekleri geldi. Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü görevlileri her şeyi tutanağa geçirerek kayıt altına aldılar.
Ciddi bir taşkınlık olmaksızın tepkimizi gösterdik. Ek olarak fabrikanın yapılmamasına yönelik yeni argümanlarımız ortaya çıktı. Onları dile getirdik.
Bölgede bir maden ruhsatı olan bir şirket olduğunu öğrendik mesela. Geçmişte burada krom madeniyle uğraşanlar olmuştu. Şirketi bulup getirdik. ‘Burası bizim ruhsat alanımız, müsaade etmiyoruz’ dediler. Böylece Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğünden görüş alınmadığını, sorulmadığını anladık.
Ayrıca su hattıyla ilgili başka bir sıkıntı doğdu. Köyün iki şebekesi var ve ikinci şebeke Sular İdaresi kayıtlarında görünmüyormuş. Hafta sonu biz resmi görevlileri bölgeye götürerek şebekenin olduğunu tespit ettirdik, kayıtlara girdirdik.
Bu anlamda gelişmelerin, öncekiler dışında can alıcı şeyler olduğunu düşünüyoruz.
Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü görevlilerinin tutumları nasıl oldu?
Yetkililer her şeyi tutanağa geçirdi. Alanla ilgili sıkıntıları gördüler. Mesela meralık alan olmasıyla ilgili tutanağa şerh düştüler. Bunu da açık açık orada söylediler.
"Tetersiz bilgiyle geldiklerini bakanlık yetkilileri de gördü"
Şirketin fabrikanın yapılmasını savunduğu argümanı ne oldu? ÇED başvuru raporundan farklı bir şey söylediler mi?
Açıkçası yetersizdi. Hatta bir bakanlık yetkilisi bile dedi. ‘Bilerek gelmemişsiniz’ dedi. Sorular soruldu, cevap veremediler. ‘Onu ben bilmiyorum’ dediler mesela bazı sorularda. Bu anlamda eksik olduklarını, yetersiz bilgiyle geldiklerini bakanlık yetkilileri de gördü. Bunu dile getirdiler de açık açık.
Peki bundan sonraki süreç nasıl ilerleyecek?
Öncelikle bizim itirazlarımız göz önüne alınacak. İtirazlara dair yazışmalar yapılacak. Bölgede maden ruhsatı olan şirket devreye girecek. Maden İdaresine yazı yazılacak. En son İl Müdürlüğü, Çevre ve Şehircilik Bakanlığına görüş bildirecek.
Biz İl Müdürlüğünün bakanlığa olumsuz görüş bildireceğine inanıyoruz açıkçası. Ama ola ki Bakanlık onaylar ise o zaman bizim dava sürecimiz başlayacak.
TIKLAYIN - Ekolojik köye dinamit fabrikası: 500 ton patlayıcı depolanacak
TIKLAYIN - Ekolojik köye dinamit fabrikası
(HA)