Erciyes Patlayıcı Maddeler Sanayi ve Ticaret A.Ş.’nin Kayseri Pınarbaşı’da Eğrisöğüt ve Aşağıbeyçayır köyleri arasında kalan meraya kurmak istediği fabrikanın ÇED başvuru dosyası ile detaylarına bianet ulaştı.
Şirket Erciyes ismini alsa da aslında Ankara menşeili. 2021’de kurulmuş. Nitro Nobel Patlayıcı Maddeler Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi’nin bir parçası. Sahipleri ise Ticaret Sicil Gazetesine göre Pınar Tosun, Korkut Tosun, Osman Sancak, Murat Yurttaş, Fatma Öztürk ve Kavrahan Vurdum. ÇED başvuru dosyasını hazırlayan şirketse Almer Çevre Denetim.
Yapılmak istenen fabrika en yakın yerleşim yeri olan Eğrisöğüt’e 955 metre. Gölcük köyüne 1.850, Yukarıbeyçayır’a 2 bin 700, Aşağıbeyçayır’a ise 4 bin 500 metre. Rapora göre Eğrisöğüt’te 41, Aşağıbeyçayır’da 57 kişi yaşıyor.
ÇED başvuru dosyasına göre şirket fabrikada kapsüle duyarlı emülsiyon, anfo, ağır anfo üretecek. Daha açık şekliyle hazır patlayıcı, emniyet ve infilak fitili, çarpma kapsül, ateşleyici, dinamit, elektrikli kapsül, havai fişek ve işaret fişeklerinin imalatını gerçekleştirecek.
Ayrıca depolama tesisi kuracak. Bir tane 200 tonluk, beş tane de 75 tonluk olmak üzere toplamda 575 tonluk patlayıcı madde deposu yapacak. Şirket fabrikada yılda 500 ton ve üzeri olan patlayıcı madde depolamayı planlıyor. Fabrikanın kurulacağı alan toplamda 912 bin 125 metrekare büyüklüğünde.
Yer altı sularını kullanacak
Söz konusu parsellerin mülkiyeti Hazine’ye ait. Şirket Pınarbaşı Kaymakamlığı Milli Emlak Şefliği ile Ön İzin Sözleşmesi imzalamış durumda. ÇED başvuru dosyasında bölgenin “şahıs arazisi, tarım alanı, orman alanı” olmadığı iddia ediliyor ancak fabrika köy halkının çayır-mera arazisi üzerine yapılacak.
Söz konusu saha, kahverengi toprak ve üzerinde kuru tarım yapılabilir. ÇED olumlu kararı alınması durumunda da şirket inşaat çalışmalarına başlamadan önce Kayseri Tarım ve Orman İl Müdürlüğüne başvurularak vasıf değişikliği yapılmasını isteyecek.
Fabrikanın inşaat aşaması 18 ay sürecek. Sonrasındaysa fabrikada 125 kişinin çalışacağı öngörülmüş.
Şirket inşaat aşamasında gerekli olacak kullanma suyu için drenaj yapacak ve yeraltı su kaynaklarını kullanacak.
ÇED başvuru dosyasında, fabrika inşaatından ve faaliyete geçmesinden birinci derecede etkilenecek olan kesimin köy haklı olduğu “Projeden yörede yaşayan ve yöreden geçimini sağlayan yerel halk öncelikli olarak etkilenecektir” diyerek belirtilmiş.
Köy yolunda kamyon trafiği
Fabrikanın temeli için günde 20 kamyonun köy yolunu kullanacağı aktarılıyor. Bu durumun da ‘kısa vadeli trafik gürültüsünü’ arttıracağı yazılmış. ÇED başvuru dosyasında bunun için şöyle deniliyor:
“…Sakinlerin rahatsızlık düzeyi, mevcut binaların erişim yollarına yakınlığı ile doğrudan ilişkili olacaktır. İnşaat sırasında araç hareketlerinin zamanlaması çoğunlukla normal şantiye çalışma saatleri içinde olacaktır. Gece teslimatlarından kaçınılacaktır. Yerel halk, malzemelerin şantiyeye tesliminde kullanılan araçların doğası gereği gecikmeler yaşayabilmektedir.”
Gerekçe: Ülke ekonomisine katkı
Şirket fabrikanın gerekliliğini ÇED başvuru dosyasında “patlayıcı madde temininde dışa bağımlılık azaltılacak, döviz girdisi sağlanacak, hem bölge hem de ülke ekonomisine katkı sağlanmış olacaktır” diyerek savunuyor.
Benzer şekilde projenin doğayla barışık, modern ve çevreye uyumlu olacağı görüşünde. Ancak fabrikanın yakınlarından Zamantı Irmağı geçiyor. Irmak tarımsal sulamadan, balıkçılığa kadar birçok amaçla kullanılıyor. Ayrıca ırmak üzerinde sulama, enerji, içme suyu temini amaçlı yapılan Bahçelik Barajı da var. Fabrikaya mesafesi yaklaşık 10 kilometre.
Bölge halkının sulama amaçlı kullandığı ırmak kot olarak fabrikanın altında kalıyor. Bu nedenle bölge halkı ırmağa kimyasal madde karışmasından endişe ediyor.
ÇED bilgilendirme toplantısı 31 Ocak'ta
Şimdi şirket 31 Ocak Salı günü prosedür gereği bölge halkıyla ÇED sürecine katılımı toplantısı gerçekleştirecek. Ancak köy halkı alanın tekrar meraya dönüştürülmesini istiyor. Bunun için de mücadele edeceklerini belirtiyor.