Sümer Yayıncılık toplumsal ekoloji felsefesinin üç önemli isminin yaşam öykülerinin yer aldığı “Ekolojik İnsancıllığın Öncüleri” kitabını yayınladı. Antropoloji Profesörü olan Brian Morris tarafından hazırlanan kitap, ekoloji hareketinin gelişimine damgasını vuran Lewis Mumford, René Dubos ve Murray Bookchin’in yaşam öyküleri ve fikirleri ile ilgili bilgiler yer alıyor.
Morris’in “ekolojik insancıllık” adıyla teorileştirdiği geleneği Mumford, Dubos ve Bookchin ekseninde ele alan kitap, dili ve üslubu ile her kesime hitap ediyor.
Kitabı Türkçe'ye Burak Esen çevirdi.
Toplumsal ekoloji felsefesi
Toplumsal ekoloji felsefesi, doğa ve toplumsal yaşam ilişkisine dayalı gelişen bir felsefe. Bu felsefe, doğanın denetim altına alınma çabaları ya da politikasının insanın varlığını, yaşamını nasıl büyük bir tehlike ile karşı karşıya getirildiğini ortaya çıkaran ve alternatif bir yaşamın mümkün olduğunu ortaya çıkaran bir felsefedir.
İnsanın doğasının dışında bir yaşama nasıl sürüklendiğini, doğanın denetim altına almanın insanın denetim altına alınması olduğunu, kentlerin ortaya çıkışı, gelişim ve dönüşüm süreçlerini doğanın bugün karşı karşıya kaldığı büyük tahribatlarıyla bağlarını kurarak gözler ününe seriyor bu kitap.
Bir kitaba üç düşünsel yaşamöyküsü sığdıran Brian Morris, modern ekoloji hareketinin gelişimine damgasını vuran Lewis Mumford, René Dubos ve Murray Bookchin’in fikirlerini, son derece kolay anlaşılır bir biçimde ele alıyor. Bu isimler, bir uçta endüstri megamakinesinin öteki uçtaysa modernlik karşıtı tepkinin yer aldığı çıkışsız ikiliğin ötesine geçerek oldukça makul mantıklı bir üçüncü yol öneriyor. Morris’in ekolojik insancıllık adını verdiği bu ümitvar gelenek, doğayla tekrar hemhal olmuş bir toplum; ekolojik, eşitlikçi ve demokratik bir kent ve kültürü yaratma düşünü benliklerimizde canlandırıyor. (FD)