Fotoğraf: Bir MUÇEP etkinliğinden/ MUÇEP facebook
Muğla Çevre Platformu (MUÇEP) Gökova Meclisi, Valiliği'nin Milyon Fest Fethiye'yi "ekolojik" gerekçelerle iptalinin "samimiyet"ini sdorgulayan açıklamasında, "ekolojik kaygıları" önemsediklerini ancak yasaklamanın arkasında "birçok ilde valilikler ve kaymakamlıklar eliyle alınan festival ve etkinlik yasağı kararları"ndaki gibi "gerici yapılanmaların olduğu" haberlerine dikkat çekti.
Bu yıl 1-4 Eylül arasında yapılması planlanan Milyon Fest Fethiye'yi, Muğla Valiliği iptal etmişti.
Valiliğin kararına tepki gösteren Fethiye Belediye Başkanı Alim Karaca, "Alınan kararın gerekçesi yok. Kendilerine yakın insanların konserleri iptal edilmiyor" dedi.
Fethiye Belediyesi'nin desteğiyle düzenlenen Milyon Fest Fethiye'nin programını, geçen günlerde yasaklanan Zeytinli Rock Festivali'nin de yapımcısı olan Milyon Yapım üstleniyor.
TIKLAYIN-MilyonFest de yasaklandı | Valilik ve Kaymakamlık sorumluluğu birbirine attı
Hem doğa hem insan hakları korunsun
Muğla Yenigün gazetesinden Esma Turan'ın haberleştirdiği, MUÇEP Gökova Meclisinin açıklaması, hem doğa haklarının hem ifade ve toplanma özgürlüğü haklarının adil bir biçimde korunması talebini gündeme getiriyor.
Gökova Meclisi, "[kendilerinin de] Temmuz'da Gökçe Mahallesinde Nitelikli Doğa Koruma Alanı statüsündeki bir bölgede başka bir festivalin yapılmasına ekolojik kaygılarla karşı çıktıkları"nı anımsattı ve "Valiliğin İnlice'de yapılması planlanan festivale aynı gerekçe ile izin vermemesini doğru ve tutarlı bulduklarını]" dile getirdi."
Gökova Meclisi, "Festival sahipleri[nin] de festivalin ekolojik kaygılarla iptal edilmesini anlayışla karşıladıklarını ve uygun bir yer bularak festivalin yapılması için yeniden başvuracaklarını açıkla[dıklarını]" vurguladı ve "uygun alan bulunarak festivalin gerçekleşmesini" dilediklerini bildirdi.
Valilik samimiyet testine davet edildi
Ancak MUÇEP aktivistleri açıklamalarında Valiliğe de "samimiyetinizi görmek istiyoruz" diye seslendile
"[İşe] Sinpaş'ın Kızılbük'te mahkeme kararına rağmen milli parkı halka kapatarak sürdürdüğü yasaya aykırı inşaatı durdurup parkı yeniden halkın serbest girişine açarak başlayabilirsiniz."
"Muğla Valiliğinin samimiyetinden kuşkuluyuz" diyen MUÇEP Gökova Meclisi Muğla Valiliği'nin festival iptaline dayanak kıldığı "ekolojik duyarlılığın" samimiyet testinden geçmeyi başaramadığı örnekleri anımsattı.
■ Örneğin aynı duyarlılığı Akyaka'da kesin korunacak hassas alan içerisinde kendi başına aldığı kararla ormanı katlederek başlattığı çevre yolu projesinde görmek isterdik.
■ Muğla Valiliği ne yazık ki birçok rant projesine 'ÇED gerekli değildir' kararları ile aslında doğanın yanında değil sermaye sahiplerinin yanında olduğunu ortaya koymuştur.
■ Güncel bir örnek vermek gerekirse, Muğla Valiliği Marmaris Kızılbük'te Sinpaş'ın Milli Park alanı içerisinde başladığı otel inşaatına 'ÇED gerekli değildir' kararı vererek korkunç bir doğa katliamına yol açmıştır.
"Eğlenceyi tümden yasaklayan anlayışı protesto ediyoruz"
"Doğanın korunması için belirlenmiş kurallara uyularak, doğanın zarar görmemesi için gerekli önlemlerin alındığı her türlü sanat etkinliğinin özgürce yapılabilmesini destekle[diklerini]" bildiren MUÇEP Gökova Meclisi, "gerici bir anlayışla sanatı, eğlenceyi tümden yasaklayan anlayışı protesto etti[klerini]" de kamuoyuna açıkladı.
"Yasakçılara fırsat vermeyin, bize de danışın"
MUÇEP Gökova Meclisi, olay vesilesiylle "açık havada etkinlik organizasyonu yapmak isteyen kuruluşlara" da çağrıda bulundu.
"Muğla gibi dört özel çevre koruma bölgesi ve birçok doğa koruma alanı olan bir bölgede etkinliklerin doğaya zarar vermeyecek şekilde düzenlenmesi için seçilen festival alanı ile ilgili olarak yaşam alanı savunucularına danışarak doğru bilgiler alındıktan sonra yola çıkılması yerinde olacaktır.
"Böylece yaşam alanlarını koruma mücadelesi veren platformlarla karşı karşıya gelinmesinin ve yasakçı anlayışla festivalleri engellemek isteyen kesimlere malzeme verilmesinin önüne geçilebilir."
(AEK)