* Fotoğraf: Mezopotamya Ajansı.
Haberin İngilizcesi için tıklayın
1963-2000 yılları arasında Fransız Donanması'nda, sonrasında Brezilya Donanması'nda kullanılıp hurdaya ayrılan São Paulo uçak gemisinin sökümünün Türkiye'de gerçekleşecek olmasıyla ilgili, Türkiyeli ekoloji örgütleri küresel çaptaki eylemlerine ve çağrılarına devam ediyor.
Son olarak beş ekoloji örgütü, Brezilya Büyükelçiliği'ne seslendiği yazılı bir açıklamayla, elçiliği Brezilya Federal Cumhuriyeti nezdinde harekete geçmeye çağırdı.
TIKLAYIN - Aslı Odman: "São Paulo gemisi yüzen bir tehlikeli atık"
"İlk değil"
Ekoloji örgütlerinin açıklamasında özetle şu ifadeler yer aldı:
"Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından firmaların beyanına dayanan bir sistem ile yürütülen Atık Beyan Sistemine bildirilen rakamların ne kadar denetlendiği ya da gerçeği yansıttığı tartışmalıdır. Ülkemizde, gemi sökümü, atık ithalatı ve atıkların ülkemize giriş yollarında yaşanan sorunlar yönünden São Paulo ile ilgili süreç ilk değildir.
"2008'de, 1 ton asbest olduğu beyan edilerek Aliağa'ya getirilmek istenen ancak tepkiler üzerine Hollanda'ya gönderilen Otopan gemisinde 77 tondan fazla asbest ortaya çıkmıştır. 2015'te Aliağa'ya söküm için getirilen Kuito adlı tankerde, 2013 yılında yapılan incelemede olması gerekenden beş kat fazla radyoaktivite tespit edilmiştir.
TIKLAYIN - Toksik atık gemisi NAe São Paulo'nun sökümü "normal" kirletme faaliyetidir
"Brezilya'nın da hukuki sorumluluğu"
"São Paulo adlı nükleer savaş gemisinin Türkiye'ye gönderilmesine dair iş ve işlemler Basel Sözleşmesi, Barselona Sözleşmesi, İzmir Protokolü gibi uluslararası sözleşmelere de aykırılık içermekte olup, Türkiye Cumhuriyeti'nin yanı sıra Brezilya Federal Cumhuriyeti'nin de hukuki sorumluluğuna neden olacaktır.
"Biz aşağıda imzası bulunan çevre ve ekoloji örgütleri olarak, nükleer serpinti konusundaki ölçümlere dair elde net verisi olmayan, radyoaktivite ve asbest başta olmak üzere birçok tehlikeli ve zararlı maddeyi bünyesinde barındıran São Paulo uçak gemisinin ülkemize getirilmesini istemiyoruz.
"Çağrımıza kulak vermenizi, ülkemizde halk ve çevre sağlığı yönünden telafisi imkânsız sorunlara neden olacak bu geminin Türkiye'ye gönderilmesinin durdurulması için Brezilya Federal Cumhuriyeti nezdinde harekete geçmenizi diliyoruz."
TIKLAYIN - NAe São Paulo gemisinin sökümü 6,3 milyon çocuğun sağlığını etkileyecek
İmzacılar: Aliağa Çevre Platformu (ALÇEP), Foça Çevre ve Kültür Platformu (FOÇEP), Ege Çevre ve Kültür Platformu (EGEÇEP), FOÇA FORUM, Polen Ekoloji Kolektifi. |
(TY)