Haberin İngilizcesi için tıklayın
Ekoloji Birliği havaların ısınmasıyla birlikte orman yangını riskinin arttığı uyarısında bulundu.
Yaz döneminin gelişi ve aşırı sıcakların başlamasıyla birlikte "orman yangınları" döneminin de başlayacağını öngören Ekoloji Birliğiyaptığı "ihmal" nedeniyle meydana gelen yangınların yanı sıra "kasıtlı orman yangınları"na da dikkat çekiyor.
"Ormanlar birkaç milyar yıllık bir geçmişe sahip, tür çeşitliliğinin en önemli alanlarındandır. İnsan ve insan dışı canlıların yaşadığı en büyük ekosistemlerdendir. Endemik türlere ev sahipliği yapar. Havamızı temizler, tüm canlılara sınırsız ürünler sunar. "
Tarım, turizm, maden ve inşaat sektörleri
Ekoloji Birliği orman yangınlarının sebeplerini özetle şöyle sıralıyor:
- Anız yakmalardan kaynaklı devasa tarım arazilerini kaplayan yangınlar ormanlık alanlara da yayılmakta, toprakta yaşayan onlarca canlı ve mikroorganizma yok olmaktadır.
- Turizm sektörü de rant mekânı olarak belirledikleri birçok orman alanını gerek yasal düzenlemelerle, gerekse de yakmak yoluyla, orman vasfından çıkarıp turizm alanına çevirmektedir.
- Madencilik yapılacak alanlarda da geniş ormanlık alanlar madencilere üç kuruşa tahsis edilmekte ve büyük ormanlık alanlar göz göre göre kesilmekte ve ekosistem tahrip edilmektedir.
- Havaalanları, duble yollar, konut ve yapılaşma nedeniyle de ormanlık alanlar kesilmekte, büyük barajlar ormanlık alanları su altında bırakmaktadır.
"Güvenik gerekçe gösteriliyor"
Yapılan açıklamada ayrıca güvenlik gerekçesiyle Kürt coğrafyasında çıkartılan orman yangınlarının da bir başka neden olduğu belirtildi.
"Doksanlı yıllarda köy boşaltmaları hep orman yangınları üzerinden yapılmış ve yangınlar yöntem olarak kullanılmıştır. Ne yazık ki günümüzde bu anlayış hâlâ aynı şekilde devam etmektedir. Askeri operasyonlardan kaynaklı her yıl birçok ormanlık alanda yangınlar yaşanmakta ve bu alanlar küle dönmektedir. Çıkan/çıkarılan orman yangınlarının söndürülmesi engellenmektedir."
Son on gün boyunca Doğu Anadolu Bölgesi'nde meydana gelen yangınlarda; Mardin'in Midyat ilçesinde beş dönümlük arpa tarlası, Nusaybin ilçesinde buğday, arpa ve mercimeğin ekili olduğu yaklaşık 100 dönümlük alanın yandığı bildirildi.
Urfa'nın Ceylanpınar ilçesinde, tarım arazisine yıldırım düşmesi sonucu çıkan yangında 10 bin dönüm ekin kül oldu. Siverek ilçesinde ise arpa ekili yaklaşık 100 dönümlük arazideki ekin yandı.
Adıyaman'da da arpa tarlasından çıkan yangın itfaiye ekiplerinin çalışması sonrası söndürüldü.
Açıklamada ayrıca, gerek merkezi iktidar gerekse yerel yönetimler kendi sınırları içindeki ormanların korunması için gerekli makine ve ekipmanı hazırlaması ve çalışanlarına eğitimler vererek yangınlara hazırlıklı olması gerektiği hatırlatıldı. (AÖ)
Fotoğraf: ekolojibirligi.org