9 Ağustos’ta Dersim’den yola çıkan Eko Jîn, Kovancılar, Maden, Amed, Bismil, Batman, Ilısu duraklarından sonra turun ikinci etabını başlatmak üzere Roboskî’ye vardı.
Bisiklet turunun ilk etabını Ilısu’da tamamlayan Eko Jîn, ikinci etaba başlamak üzere yola çıkmıştı ancak tura yönelik yapılan kimlik kontrolleri sebebiyle altı ayrı arama noktasında 4 saat bekletilen kolektif üyeleri planladıklarından epey geç bir saatte Roboskî’ye vardılar. Roboskî’de katledilenlerin aileleriyle bir araya gelinen toplantı da Veli Encü de bir konuşma yaptı. Ardından mayına karşı atölye düzenlendi. Atölyede özellikle çocuklara yönelik çalışmalar yapıldı.
"Bu topraklara adalet hiç uğramadı"
Kolektif üyeleri, Roboskî katliamında öldürülenlerin mezarlarını ziyaret ederek burada bir basın açıklaması yaptı. Açıklamada, Dersim’den Hewlêr’e bir köprü olan bu yolculukta Roboskî’nin ne anlam ifade ettiği anlatılırken yine yol boyunca karşılaşılan ekolojik tahribat ve katliamlara da değinildi.
“Yol boyu askeri üslerin çevresinde ormanların yakıldığını gördük. Her yıl emekçilerin kurban edildiği, kontrolsüzce açılan madenlerin dağları kömüre buladığını gördük. Yol bitti ama Roboskî’yi bulamadık.
“Roboskî diye bir köyün yıllar önce yakıldığını, şimdi Roboskî denen yerin askeri tugayın yanı başına zorla yerleştirilmiş köylülerin oluşturduğu Gülyazı adlı bir tür iç mülteci kampı olduğunu öğrendik.”
“Bu topraklarda adalet 597 gündür yok demiyoruz. Bu topraklara adelet hiç uğramadı biliyoruz” diye devam eden açıklamayı okuyan kolektif üyeleri“ bir yanımız Roboskî’yle öldü bir yanımız onların aydınlık yüzleriyle aydınlanıyor” diyerek “inatla barış isteyen Roboskî’lileri görmek onlarla dayanışmak onlardan bilgelik öğrenmek” için orada olduklarını belirttiler.
Kolektifin önceki duraklarından notlar
Amed
Sur Belediye Başkanı Abdullah Demirbaş tarafından karşılanan Eko Jîn kolektifi daha sonra Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir ile görüşerek kentle ilgili önerilerini sundu.
Yapılan basın açıklamasında ekolojik tahribatın yanı sıra kentsel dönüşümlere de dikkat çekildi; “Tarih boyunca Amed sığınmacıların yurdu oldu. Bu günse hiçbir sığınmacıya yurt olmayacak toplu konutlar ve sitelerle çevrelenmekteyiz. Kentler hızla kimliklerini kaybetmekte yuva olma özelliğini yitirmekteler.
“Bizler Eko-Jîn olarak Dersim’den Amed’e kadar yol boyunca bir bisikletçinin gözüyle ekolojik yıkımları protesto edip belgeledik. Lakin Amed’e bu yıkımlardan bahsetmeyeceğiz. Yeni bir hayat için pedalla etkinliğini düzenleyenler olarak. Ekolojik kent düşümüzü dile getireceğiz.”
Batman
"Biji Aşiti" sloganlarıyla Batman’a giriş yapan Eko Jîn kolektifini Batman Belediyesi önünde Belediye Başkanvekili Serhat Temel karşıladı.
İnsanlığın tarihi mirası olan Hasankeyf’in baraj yüzünden yok olma tehlikesi altında olduğunu hatırlatan Başkanvekili Temel, “Hem tarihi miras yok ediliyor, hem doğal yaşam alanları tahrip ediliyor. Bundan dolayı biz baraj yapımlarına karşıyız, Hasankeyf’in yanındayız. Önümüzde savaşın, çatışmaların bitme umudu veren bir süreç var. Bizce bu sürecin en önemli ayaklarından biri bölgede yapılacak baraj projelerinden vazgeçilmesidir " açıklamasıyla Eko Jîn’e destek verdi.
Hasankeyf-Ilısu
Ilısu Köprüsü üzerinde “Kuşlara yuva yapacak ağaç, balıklara yüzecek nehirler bırakın” yazılı pankart açan kolektif, yolu kısa süreliğine trafiğe kapatarak basın açıklaması yaptı.
Ilısu Barajı’nın tarihi Hasankeyf ve bölgedeki arkeolojik alanları sular altında bırakacağını, bölgeye has onlarca canlı türünün yok edeceğine dikkat çeken Eko Jîn, “Adına baraj denilen bu kapan Mardin’in Ilısu köyünden Diyarbakır’ın Bismil ilçesine kadarlık yüzlerce kilometrelik bir alanda yaşayan canlıların hayatını karartacak. Biz bu basın açıklamasını özellikle Ilısu barajında yaptık. Baraj setlerinin üzerinde ot bile yetişmediği görünsün istedik. Baraj inşaatının bölge halkına inşaata amelelik şoförlük gibi geçici işler dışında iş sağlamadığı bilin istedik” şeklinde bir basın açıklaması yaptı.
Açıklamanın ardından “Şeytan yerin dibinde, yükseklerde bir yerlerde yada karanlık mağaralarda değil. Ilısu da şu an tam karşımızda doğayı talan etmek isteyenlerin projelerinde bu devasa büyüklükte barajın setinde. Ekolojik yıkıma karşı olan herkesi Ilısu barajına şeytanı taşlamaya çağırıyoruz” diyerek temsili olarak barajı taşladılar. (ST/EKN)
* Kolektifin bundan sonraki durakları; Silopi, Duhok, Amedi, Barzan, Akre, Soran, Shaqlawa ve Hewlêr.