İstanbul İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi ekim ayında en az 78 işçinin hayatını kaybettiğini bildirdi.
Ölümler en çok inşaat, maden, mevsimlik tarım, enerji ve belediye sektöründe yaşandı.
Geçtiğimiz ekim ayında inşaat sektöründe 27 işçi, madenlerde ise 10 işçi düşerek, göçük altında kalarak, yanarak, boğularak hayatını kaybetti.
Altı mevsimlik tarım işçisi, beş enerji işçisi ve beş belediye işçisi de hayatını kaybedenler arasında.
Ankara'da 9 ölüm
Yazılı, görsel, dijital basından ve emek-meslek örgütlerinden gelen bilgiler ışığında yapılan tespitlere göre açıklanan 78 ölüm olayının dokuzu Ankara'da gerçekleşti.
Sekiz ölüm İstanbul'da, altı ölüm Sivas'ta, beş ölüm Bursa'da, dörder ölüm Muğla ve Zonguldak'ta, üçer ölüm Eskişehir, Gaziantep, Konya, Sakarya, Samsun ve Trabzon'da kayıtlara geçti.
Kocaeli, Mersin, Rize, Siirt ve Tekirdağ'da ikişer; Adana, Adıyaman, Bingöl, Bitlis, Çankırı, Denizli, Erzurum, Gümüşhane, Hatay, Isparta, İzmir, Karaman, Kırıkkale ve Ordu'da birer ölüm bildirildi.
Tersaneler
İstanbul İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi'nin yaptığı açıklamada tersane ölümlerine de dikkat çekildi.
"İstanbul Tuzla'da bulunan Çiçek Tersanesi'nde 152'nci iş cinayeti yaşandı. 53 yaşındaki Bekir Seven, başına düşen iskele demiri nedeniyle kaldırıldığı hastanede hayatını kaybetti.
"Tersane patronlarının pazarı büyütme planları güvencesiz çalışma ve işçi ölümleri üzerinden yükseliyor."
Önlem
İnşaat sektöründeki ölümlere değinen İş Güvenliği Meclisi, inşaatların standartlara ve mühendislik ilkelerine uygun biçimde yapılmasının ölümlerin engellenmesi için önemli olduğunu vurguladı.
"İnşaatlardaki iş cinayetleri sadece iş güvenliği önlemleri alınarak değil, inşaatların teknik şartnamelere, standartlara ve en temel mühendislik ilkelerine uygun şekilde yapılması halinde önlenebilir. Oysa sektörde en temel mühendislik ilkeleri hiçe sayılmakta, en temel iş güvenliği önlemleri maliyet unsuru olarak görülmektedir." (YY)