Sağlık emek-meslek örgütleri, bugün (8 Eylül) çevrimiçi bir basın toplantısı düzenleyerek, memur ve memur emeklilerinin 2022 ve 2023 zam oranları ve çalışma koşullarına ilişkin 22 Ağustos'ta imzalanan Altıncı Dönem Toplu Sözleşmesine tepki gösterdiler.
Sağlık emek-meslek örgütleri adına ortak basın açıklamasını okuyan Türk Tabipleri Birliği (TTB) Genel Sekreteri Prof. Dr. Vedat Bulut, yıllardır enflasyon rakamlarının gerçek enflasyonun altında açıklandığını, emekçilerin maaşlarına yetersiz zamlar yapılarak sağlık çalışanlarının gelirlerinin yoksulluk sınırı altına itildiğini belirterek, şöyle dedi:
"Sağlık emekçilerinin çalışma barışını bozacak düzenlemeler bir yana, bu dönemde dahi ayrı bir bütçe çıkarmamak; topluma verilmiş gibi ilan edip, ödemeleri yapmamak; yapılan 10-15 TL ek ödemeleri kamuoyuna büyük destek veriliyormuş gibi yansıtmak, hükümetin sağlık çalışanlarına yaklaşımını ortaya koymaktadır."
"Pandemide ciddi hak kayıpları oldu"
Pandemide sağlık emekçilerinin ciddi hak kayıplarına uğradıklarını ifade eden Bulut, "Ek ödeme, performans, döner vb. adlarla yapılan emekliliğe yansımayan, güvenceli olmayan, rekabet yaratan, çalışma barışını bozan ve insanların en temel ve yaşamsal hakkı olan dinlenme hakkı/izinlerin kullanılmasını dahi neredeyse engelleyen ödemeleri istemiyoruz. Tüm sağlık emekçilerinin temel ücretlerinin yoksulluk sınırı üzerine çıkarılmasını ve temel ücret üzerine eğitim düzeyi, meslek, hizmet yılı gibi kriterler ile özlük haklar eklenerek düzenlenmesini talep ediyoruz" dedi.
"Sağlık çalışanları gerekirse greve hazır"
Bulut, çalışma koşullarında ve gelirlerinde iyileştirme yapılmaması durumunda greve çıkacakları uyarısında bulundu:
"Yurtdışına sağlık çalışanı göçüne, istifalara, boşalan branşlara duyarsız kalanları uyarıyoruz. Derhal çalışma koşullarımızda ve gelirlerimizde iyileştirilmeye gidilecek adımlar atılmaz ise tüm sağlık çalışanları kendi çalışma sağlığı ve hakları için adım adım yükseltilecek bir eylemlilik sürecinde mücadeleye, gerekirse greve hazır!"
Sorunlar
Bulut, sağlık emekçilerinin yaşadıkları sorunları ise şöyle sıraladı:
- Her gün artan şiddet haberleri, şiddet sonrası cezasızlık ve şiddete karşı işyerlerinde önleyici hiçbir önlem alınmaması,
- 446 sağlık çalışanını yitirdiğimiz, binlercesinin hastalandığı bir salgında kabul edilmeyen meslek hastalığı yasası,
- Pandemi tüm hızıyla devam etmesine rağmen çalışma ortamlarının koşullarının iyileştirilmemesi; havalandırma, çalışma süresinin kısaltılması, dönüşümlü çalışma ile kişi sayısının azaltılması gibi koruyucu önlemlerin alınmamasında ısrar edilmesi,
- Uzayan çalışma süreleri, tüketen nöbetlerin ardından dahi izin hakkının tanınmaması,
- Gelirlerimizde emeğimizin karşılığı olacak bir düzenlemeye gidilmemesi,
- Süresiz sözleşmeli kadrolarla istihdamın devam etmesi, sağlık çalışanlarının iş güvencesiz, yönetici baskısına karşı savunmasız şekilde çalışmaya mahkum bırakılması,
- Ayrımcılık, yönetici baskısı ve mobbingin giderek artması sağlık kurumlarını tüm sağlık emekçileri için çalışılamaz haline getirmiştir.
Talepler
"Ek ödeme değil, hak ödeme istiyoruz" diyen Bulut taleplerini şöyle özetledi:
- Yıllardır enflasyon karşısında eriyen gelirlerimiz için emekliliğe yansıyan yüzde 150 gelir iyileştirmesi istiyoruz.
- Güvenceli bir gelir istiyoruz.
- COVID-19 hastalığının meslek hastalığı sayılması için yasa istiyoruz.
Ortak basın açıklamasına katılan Sağlık emek-meslek örgütleri şöyle: Türk Tabipleri Birliği, Türk Dişhekimleri Birliği, Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası, Devrimci Sağlık İşçileri Sendikası, Türk Hemşireler Derneği, Tüm Radyoloji Teknisyenleri ve Teknikerleri Derneği, Sosyal Hizmet Uzmanları Derneği.(KÖ)