Holding'in Tasfiye Masası ile yapacağı borç görüşmelerini yürütmek üzere Fehmi Gültekin tam yetkiyle İcra Komitesi Başkanlığı'na getirildi.
Daha önce Yaşar Holding Dış İlişkiler ve Finans Grubu Başkanlığı yapmış olan Gültekin, Vakıflar Bankası Genel Müdürü de olmuştu.
Bankaya el konduğu sırada, Holding ve şirketlerinde 2 bin 812 kişinin çalıştığını belirten Gültekin, şu sırada sadece 163 çalışanın kaldığını söyledi.
EGS Holding Ege Bölgesi'nde büyük ümitlerle kurulmuş ve ardından tüm Türkiye'ye açılmıştı. Japonlarla ortaklık kurmuş ve Amerikan iş dünyasıyla da yine bazı ortaklık görüşmelerini yürütüyordu. Ancak, EGS Bank'a Temmuz'da el konmasının ardından holding, küçülmeye yönelmiş görünüyor.
Fehmi Gültekin ödenmeyen tazminatlar hakkında sorulan soruya şu yanıtı verdi:
"Ben de buraya geldim ama, para falan konuşmadım. Düzlüğe çıktığımızda oturup her şeyi halledeceğiz. O zaman eski çalışan sayımıza tekrar ulaşıp ülke ekonomisine daha fazla katkı sağlayacağız."
Görüşmeler yapılacak
Gültekin, Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Turhan ve grup bünyesinde ortakların katılımıyla oluşturulan Yeniden Yapılandırma Kurulu Başkanı Mete Uğuz'la son gelişmeleri değerlendirmek üzere holding merkezinde bir basın toplantısı düzenledi.
Gültekin amaçlarının en geç yıl sonuna kadar Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu Başkanlığı'nda borçlu oldukları bankalarla, bir borç geri ödeme protokolü imzalamak olduğunu dile getirdi.
EGS'nin 1 milyar 800 milyon dolar ihracat yapan, 1.200 ortağı bulunan bir oluşum olduğunu dile getiren Gültekin, şunları söyledi:
"Vakıflar Bankası'ndayken EGS'nin kurulup gelişmesine elimden gelen katkıyı koydum. Bana bu görev önerilince de inceledim ve gördüm ki, bu grup çok kısa sürede eskisinden çok daha iyi bir yere gelebilir. Şu an EGS Bank'ın devir bilançosu Bankalar Düzenleme Denetleme Kurulu (BDDK) tarafından çıkarıldı. Yarın bu konuda önemli bir görüşme yapacağım. Eğer borç geri ödeme planını yarın imzalayın deseler hemen imzalarım. EGS'nin mal varlığı borcunu ödemeye fazlasıyla yeter. Hiçbir sıkıntımız yok."
Küçülme yok
EGS'nin yürüttüğü birçok önemli proje bulunduğunu anlatan Gültekin, gerçekleşmesi halinde sadece Adapazarı İpekyolu Serbest Bölge Projesi'nin bile EGS'yi ilerilere götürmeye yeteceğini söyledi.
Bu nedenle hiçbir projeden vazgeçmeyeceklerini kaydeden Gültekin, "Tabi gerekli tasarrufu yapacağız, küçülmeyi düşüneceğiz. Bizi daha ileriye götürecek hiç bir projeden de vazgeçmeyeceğiz. Ekonomi dibe vurmuştur bunun daha dibi yok" diye konuştu.
Gültekin, İstanbul Menkul Kıymetler Borsası'nda tahtası kapalı olan holdingin 5 şirketi nedeniyle 90 bin küçük yatırımcının mağdur olduğunu belirterek sorunu çözmek için Sermaye Piyasası Kurulu'yla görüşmelerini sürdürdüklerini ve sorunu en kısa sürede çözeceklerini dile getirdi.
"400 milyon dolar bekliyor"
Ortaklarının şu ana kadar gruba 300 - 400 milyon dolar nakit para akıttığını vurgulayan Mete Uğuz da amaçlarının atıl bekleyen bu parayı tekrar harekete geçirmek olduğunu söyledi.
Fehmi Gültekin kimdir?
Fehmi Gültekin 1993 yılında Genel Müdürlüğü'nü yaptığı Vakıflar Bankası'ndan ayrılarak 1997 yılında Bayındır Holding'e geçti. Şu sırada el konulmuş bulunan Bayındırbank'ın kuruluşunda önemli görevler üstlendi ve Ağustos 1999'a kadar Bayındırbank Murahhas Üyeliği'ni üstlendi. Gültekin, daha sonra Yaşarbank'a geçmişti, ancak bu bankaya da el konulmasının ardından, Ekim ayı başına kadar Yaşar Holding Dış İlişkiler ve Finans Grup Başkanlığı görevini yürüttü.
Gültekin, 1993 yılında yüzlerce tekstil ve konfeksiyon ihracatçısının kurduğu ve bugün bin 200 ortağa ulaşmış gözüken EGS'yle ilişkisinin tamamen duygusal olduğunu ifade ediyor. (NU)