2016-2017 eğitim öğretim yılının 1. dönemi dün sona erdi.
İzmir Halkevleri Eğitim Hakkı Meclisi bu dönem İzmir’de 14 ilçede, 60 okulda yaptığı anketlerde tespit ettiği sorunları dün duyurdu.
Buna göre, belirlenen sorunlar anahatlarıyla şunlar...
Sınıf mevcutları
“2016-2017 eğitim öğretim yılının ilk döneminde yıllardan beri süre gelen sınıf mevcudu sorunlarının devam ettiği gözlemlenmiştir. Birçok okulun imam hatibe dönüştürülmesinin sonucu olarak sayıları azalan diğer okullarda sınıf mevcutları sorun olmaktadır. Özellikle liselerde mevcudu 40’ı bulan sınıflar vardır.
Ders kitabı eksiklikleri
“15 Temmuz darbe girişimi ile somut olarak ülkeye yansıyan siyasi gerilimler yaşamın birçok alanında olduğu gibi eğitimde de krizlere yol açmaktadır. Bu krizlerden birisi de ders kitaplarında yaşanan sıkıntılar olarak ortaya çıkmıştır. Yayınevleri ve içeriklerinin değiştirilmek istenmesi sebebiyle birçok okulda ders kitaplarının dağıtımı dönem sonuna doğru tamamlanabilmiştir.
"Hatta bazı ilçelerde eksik kitaplarla dönem tamamlanmıştır. Bu sebeple birçok okulda dersler kitapsız işlenirken bazı okullar sorunu parası velinin cebinden çıkan yardımcı kitaplar ile çözmeye çalışmıştır. Yapılan anketler sonucu yenilenen kitapların niteliği hala velileri memnun etmemektedir.
TIKLAYIN - YENİ EĞİTİM VE ÖĞRETİM YILININ HALİ
15 Temmuz etkinlikleri
“15 Temmuz darbe girişiminin eğitimdeki sonuçlarından önemli birisi de okullarda yapılan etkinliklerdir. 15 Temmuz anma etkinlikleri adında siyasi söylemler okullarda çocuklara yukarıdan empoze edilmeye çalışılmıştır.
"Pedagojik anlayıştan yoksun bu bakış açısı çocukların eline silah vermekten tankların önüne yatan çocukların bulunduğu gösteriler yapılmasına kadar endişe verici etkinliklere yol açmıştır. Veliler bu siyasi koşulların çocukları üzerinde oluşturduğu yan etkilerden endişe etmektedir.
Okul içerisindeki mekanlar
“Eğitimde yıllardan beri sürmekte olan sorunlardan birisi de okullarda bulunan/bulunması gereken mekanlardır. Bütün okullarda yemekhane, spor salonu, kütüphane, laboratuvar vb. mekanların belli standartlara göre bulunması gerekirken ülkemizde bu mekanların varlığı okuldan okula değişmektedir.
"Bu farklılıkların sonucunda birçok okulda bu mekanların eksikleri görülürken; yer alan mekanların niteliği de tartışmalıdır.
TIKLAYIN - HER DÖRT OKULDAN BİRİNDE İKİLİ ÖĞRETİM YAPILIYOR
Para toplama
“Ülkemizdeki eğitimde yer alan sorunlardan birisi de okullarda toplanan paralardır. Son dönemlerde velilerin cebinden çıkan para miktarı oldukça artmıştır. Parasız verilmesi gereken bir hak olan eğitim kağıt üzerinde öyle görünse de aidat, fotokopi parası, bağış vb. başlıklar adı altında neredeyse bütün okullarda para toplanmaktadır.
"Para toplama işlerinde okul aile birlikleri araç olarak kullanılarak, var olan misyonlarından uzak bir yerde bulunmaktadırlar.
Yönlendirme
“Okullarda çocukların yaşamına yönelik baskılar da oldukça yaygındır. Din dersinin ilkokula kadar inmesiyle beraber okullarda çocuklara namaz kılma, oruç tutma konusunda baskılar uygulanırken çocukların kılık kıyafetine müdahaleler yaşanmaktadır.
"İzmir’de bu fiili müdahalelerin olduğu belirtilen okullar Güzeltepe Ortaokulu, Cahide Ahmet Dalyanoğlu, Torbalı Anadolu Lisesi ve Yusuf Kemalettin Perin Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’dir.
TIKLAYIN - "ÖĞRETMENLER SEÇMELİ DERS YÖNLENDİRMESİNDE BULUNMAMALI"
Kaynak kitap
“Okullarda paralı eğitim uygulamalarının birisi de aldırılan yardımcı kaynaklardır. Sınava ve yarışa dayalı bir eğitim sisteminin sonucu olan yardımcı kaynaklar birçok okulda zorunlu, bazı okullarda tercihe bırakılacak şekilde alınmaktadır.
"İlkokullara kadar düşmüş olan yardımcı kitap kullanımı birçok velinin bütçesini zorlamaktadır.”
Yeni müfredat
Açıklamada, yeni müfredat taslağına da yer verildi.
"Yeni müfredatta tarihin ve diğer derslerin siyasi müdahalelerle değiştirildiği gözleniyor.
"Evrim Teorisi olmayacak, bilimsel içerikler azaltılacak; din ağırlıklı bir sistem olacak. Eğitimin temel taşları 'Osmanlıcılık' ve 15 Temmuz olacak. Felsefe müfredatında dahi 15 Temmuz'dan bahsediliyor." (YY)
Anketlerin gerçekleştirildiği okullar |
İlkokullar: Beydağ – Yeşiltepe İlkokulu Bayraklı – Petkim Latife Hanım İlkokulu Bornova – Ali Suavi İlkokulu Bornova – Vedide Baha Pars İlkokulu Buca – Vali Rahmi Bey İlkokulu Çiğli – Güzeltepe İlkokulu Çiğli – Hasan Sağlam İlkokulu Çiğli – İsmail Rahmi Karadavut İlkokulu Karabağlar – Adnan Mazıcı İlkokulu Karabağlar – Agah Efendi İlkokulu Karabağlar – Nazih Merzeci İlkokulu Karşıyaka – Ankara İlkokulu Karşıyaka – Cumhuriyet İlkokulu Kınık – 13 Eylül İlkokulu Kınık – Fevzi Çakmak İlkokulu Konak – Kıbrıs Şehitleri İlkokulu Konak – Kocatepe Mehmet Lütfiye Dönmez İlkokulu Konak – Seyfi Gülmezoğlu İlkokulu Konak – Turgut Reis İlkokulu Menderes – Alpaslan İlkokulu Menderes – Menderes İlkokulu Ortaokullar: Bayraklı – Zihni Üstün Ortaokulu Bornova – Necmiye Bilgin Ortaokulu Bornova – Reşat Nuri Güntekin Ortaokulu Bornova – Suphi Koyuncuoğlu Ortaokulu Buca – Hasan Ali Yücel Ortaokulu Buca – Makbule Süleyman Alkan Ortaokulu Buca – Meşkure Şamlı Ortaokulu Buca – Saadet Emir Ortaokulu Buca – 30 Ağustos Ortaokulu Çiğli – Cahide Ahmet Dalyanoğlu Ortaokulu Çiğli – Güzeltepe Ortaokulu Gaziemir – Atatürk Ortaokulu Karşıyaka – Eren Şahin Eronat Ortaokulu Karşıyaka – Karşıyaka İmam Hatip Ortaokulu Kınık – Şehit Cafer Atilla Ortaokulu Konak – Barbaros Hayrettin Ortaokulu Konak – Boğaziçi Ortaokulu Konak – Gültepe Ortaokulu Konak – Güzelyalı Ortaokulu Konak – Kıbrıs Şehitleri Ortaokulu Konak – Ömer Lütfü Akad Ortaokulu Konak – Saliha Hüseyin Yavuz Ortaokulu Menderes – Bayrak Ortaokulu Menderes – Görece Mustafa Kemal Ortaokulu Menderes – Gümüldür Öğretmen Emine Yazlalı Ortaokulu Menderes – Süleyman Çevik Ortaokulu Ödemiş – Ödemiş Ortaokulu Liseler: Bergama – Yusuf Kemalettin Perin Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Bornova – Bornova Cem Bakioğlu Anadolu Lisesi Buca – Aybers Hikmet Karabacak Anadolu Lisesi Karabağlar – İnönü Anadolu Lisesi Kınık – Şehit Hakan Sağınç Anadolu Lisesi Kınık – Kınık Çok Programlı Anadolu Lisesi Konak – Dokuz Eylül Anadolu Lisesi Konak – Küçükyalı Meslek ve Teknik Anadolu Lisesi Konak – Göztepe Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Konak – Selma Yiğitalp Anadolu Lisesi Menderes – Menderes Belediyesi Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Torbalı – Torbalı Anadolu Lisesi *14 ilçe (Bayraklı, Bergama, Beydağ, Bornova, Buca, Çiğli, Gaziemir, Karabağlar, Karşıyaka, Kınık, Konak, Menderes, Ödemiş, Torbalı) *60 okul (22 ilkokul, 26 ortaokul, 12 lise) |