Mersin Vali Yardımcısı Ekrem Yaman, yürütülecek beş ayrı projenin finansmanlarının onaylandığını; 15 bin kişiye okuma yazma öğretilmesinin planlandığını söyledi.
Kızlar ve sokakta çalışan çocuklar
Avrupa Birliği (AB) ve Milli Eğitim Bakanlığı'nın (MEB) düzenlediği projelerle kayıtlı olduğu halde okula gitmeyen 2 bin 75 kız çocuğun ve ayrıca sokakta çalışan yaklaşık 3 bin çocuğun eğitime kazandırılması hedefleniyor.
Vali Yardımcısı Yaman, Mersin'in yoğun göç alan iller arasında değerlendirildiğini ve eğitim dışı kitlelerin hedef kitle olarak belirlendiğini söyledi.
MEB Proje Direktörü Yusuf Sel de "Mersin'in örgün ve yaygın eğitimdeki zayıf noktaları belirlendi ve bu zayıf noktalara göre projeler geliştirildi" dedi.
Sel, projeler için ayrılan bütçenin yüzde 70'inin bina ve araç gereç donanımı için, yüzde 30'unun ise çocukların okula kazandırılması ve öğretmen eğitimi için kullanılacağını söyledi.
Yoğun göç
AB'nin 100 milyon euro hibe ettiği "Türkiye Temel Eğitime Destek Programı" kapsamında en yoğun göç alan beş ilden biri olarak değerlendirilen Mersin'e göçle gelen nüfusun büyük bölümü okuma yazma bilmiyor.
Devamsızlık oranının yüksek olması, ailelerin ekonomik yetersizliği, teknik kapasite yetersizliği ve göçle gelen ailelerin Türkçe dışında diller konuşması da diğer sorunlu başlıklar.
İl Milli Eğitim Müdürlüğü, Emniyet Müdürlüğü ve Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu'nun (SHÇEK) çalışmalarına göre, Mersin'de okula kayıtlı olduğu halde devamsızlık yapan öğrenci sayısı 3 bin 540.
Okula gönderilmeyen öğrencilerin bin 465'i erkek, 2 bin 75'i ise kız.
Milli Eğitim Müdürlüğü verilerine göre sokakta çalışan çocukların sayısı 3 bin civarında. Emniyet Müdürlüğü Çocukları Koruma Şubesi'nin çeşitli nedenlerle hakkında işlem yaptığı çocuk sayısı 2 bin 500.
İl Milli Eğitim Müdürlüğü, projelerle, ilk etapta okula kayıtsızlığı ve sürekli devamsızlığı yüzde 20 azaltmayı hedefliyor.
2007 yılı sonuna kadar sürecek proje kapsamında, Türkçe dışında dil konuşan ailelerin toplumsal yaşama uyum sağlaması, muhafazakar ailelerin okuma-yazmaya bakış açısının değiştirilmesi, ekonomik durumu kötü olan ailelere eğitim durumunda ekonomik teşvik sağlanması, göçle gelen nüfusun geriye dönüşünün özendirilmesi hedefleniyor.
Müdürlük, belirlenen hedeflere ulaşılması için öğretmen eğitimlerinin yanı sıra Halk Eğitim Merkezi'nin kapasitesini arttıracak ve sokakta çalışan çocuklar için düzenlenen merkezlerin aktif hale getirilmesini sağlayacak.(EÜ/BB)