AKP Grup Başkanvekili Nurettin Canikli ve başka bazı milletvekilleri hazırladıkları yasa teklifini TBMM Başkanlığına verdi. Teklifte İlköğretim ve Eğitim Kanunu ile bazı kanunlarda değişiklik yapılması isteniyor.
4+4+4
Kanun teklifinin getirdiği değişiklikler ana hatlarıyla şunlar:
İlköğretimin toplam süresi dörder yıl kademeli olarak sekiz yıl, ortaöğretimin dört yıl oluyor. Toplam 12 yıl eğitim zorunlu hale geliyor. Bu nedenle teklif 4+4+4 formülüyle anılıyor.
Zorunlu 12 yılın başlangıç tarihi Bakanlar Kurulu tarafından belirlenecek. 12 yıllık zorunlu eğitim uygulamasına geçilinceye kadar ilköğretim ikinci kademesini tamamlayanlara ilköğretim diploması verilecek.
4+4
Tasarının 2. maddesinde yer alan bu değişiklik anlatılırken "ilköğretim kurumları ilköğretim birinci kademe ve ilköğretim ikinci kademe okullarından oluşur" deniliyor. Bu okulların "bağımsız okullar halinde kurulabileceği gibi imkân ve şartlara göre birlikte de kurulabileceği" belirtiliyor.
4
Teklifin 11. maddesi yapılacak değişiklikle ortaöğretim kurumlarının şöyle tanımlanmasını istiyor: "Ortaöğretim kurumları, ilköğretim kurumlarından sonra dört yıllık zorunlu öğrenim veren genel, mesleki ve teknik öğretim kurumlarıdır. Bu okulları bitirenlere ortaöğretim diploması verilir."
Anaokulu zorunlu değil
Teklif aynen yasalaşırsa zorunlu eğitim sekiz yıldan 12 yıla çıkmış olacak.
Uzun süre üzerinde tartışılan ve Milli Eğitim Bakanlığı'nın bu yönde kaynak ayırdığı ve yatırım yaptığı ilköğretim öncesi anaokulu uygulaması zorunlu olmayacak. Uygulama şu anda 71 ilde pilot olarak yürütülüyor. 2013'de tüm ülkede zorunlu olması planlanıyordu.
İlk dört yıl aynı
İlköğretimin ilk dört yılı bilinen şekilde sınıf öğretmenleriyle yürütülen bir dört yıl olacak. Yeni yasa sadece yeni başlayanları değil, şu anda dördüncü sınıfta olan öğrencileri de kapsayacak.
Dikkatler ikinci dört üzerinde
Birinci dört yılın ardından Bakanlar Kurulu'nun inisiyatifiyle belirlenecek "programlar" açık öğretimle ilişkilendirilecek ve zorunlu eğitim kapsamına alınacak. Eleştirilerin yoğunlaştığı nokta da teklifin bu 12. maddesi. Açıköğretim sayesinde imam hatiplerin yolunun açıldığı iddia ediliyor.
Teklifin 10. maddesinde de ikinci kademe ilköğretim okullarının ortaöğretim programlarıyla ilişkilendirileceği söyleniyor. Hangi programlar için ilköğretim ikinci kademe okullarının oluşturulacağının Bakanlığın çıkaracağı yönetmelikle belirleneceği ifade ediliyor.
Yasanın yürürlüğe girdiği tarihte 5, 6, 7 ve 8'inci sınıfta eğitim gören öğrenciler eğitimlerini mevcut sistemde tamamlayacak.
Hızlı süreç
23 Şubat Perşembe günü TBMM Milli Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonu'nda görüşüleceği söylenen yasa teklifinin gelecek hafta yasalaşması bekleniyor. (YY)
İlköğretim Ve Eğitim Kanunu İle Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'nin tam metnini okumak için tıklayınız.