Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu'nun (UNICEF) açıkladığı rapora göre Orta ve Doğu Avrupa ile Bağımsız Devletler Topluluğu'nda her yıl eğitim çağındaki milyonlarca çocuk okulu bırakarak işgücüne katılıyor.
Örgüt, son 10 yılda bölge ülkelerinde yaşanan ekonomik gelişmeye rağmen hala ilköğretim çağındaki 2.4 milyon çocuğun okula gidemediğini; ortaöğretimle birlikte eğitim sistemi dışında kalan çocuk sayısının 14 milyonu bulduğunu belirtti.
UNICEF Bölge Direktörü Maria Calivis, “Bu durum kuşaktan kuşağa aktarılan yoksulluk döngülerine yol açacak, hükümetlerin ucuz işgücü yerine vasıflı işgücü temelinde küresel rekabet gücü olan ekonomiler yaratma kapasitesini azaltacak" dedi.
Roman çocuklarına ayrımcılık
Rapor, artan kamu eğitim harcamalarına rağmen genel olarak eğitime erişimde yaşanan eşitsizliğin derinleştiğini vurguladı.
UNICEF, özellikle Romanya, Macaristan, Bulgaristan gibi nüfusun yoğun olduğu ülkelerde Roman çocuklarının çok azının ilkokuldan sonra eğitime devam ettiğini açıkladı. Rapora göre, tüm bölgede Roman çocukların yüzde biri yüksek öğrenim görebiliyor.
Türkiye kızları eğitime katamadı
Raporda Türkiye'nin iki alanda ciddi olarak geride kaldığı belirtildi.
Birincisi eğitimde cinsler arası eşitliği sağlamak. Türkiye ve Tacikistan, Binyıl Kalkınma Hedefleri'nin üçüncüsü olan 2015'e kadar eğitimde kız-oğlan eşitliğini sağlama hedefinde geriye düşmüş durumda.
İkincisi de gelir dağılımındaki eşitsizlik. Raporda incelenen ülkeler arasında 1989'la 2004 arasında gelir dağılımı eşitsizliği daralan tek ülke Türkiye; buna rağmen hala eşitsizliğin en yoğun yaşandığı ülke de Türkiye.
Türkiye ayrıca bölgede okul öncesi eğitime katılım oranları açısından en sonlarda yer alıyor.
Reformlar yoksullara ulaşmıyor
Araştırma, eğitim sistemlerinde reform çalışmalarının başlatıldığını, ancak bu reformların henüz sınıflara yansımadığını, özellikle yoksul ve kırsal yörelerde eğitimin genel kalitesi üzerinde henüz etkili olamadığını belirledi.
Calivis “Bu durum, eğitime yönelik talebi de etkiliyor. Verilen hizmetlerin kalitesizliği, eğitimle işgücü piyasası arasındaki bağların zayıflığı, lise düzeyine yetersiz geçiş ve eğitimden fazla şey beklenmemesi gibi nedenler yüzünden özellikle
yoksul ailelerin eğitime yönelik talebi düşüyor" diye konuştu. (EÜ/NZ)