Türkiye’de bulunan Şengalli ve Kobanêli çocuklara nitelikli ve sürdürülebilir bir destek sağlamayı amaçlayan bir grup eğitimci "Barış İçin Eğitimciler Girişimi" adıyla biraraya geldi.
Eğitim ve çocuk merkezli her türlü ihtiyacın teminine yardımcı olmayı hedefleyen grup, çocuk alanındaki tüm sivil toplum kuruluşlarına ve sendikalara, savaşa ve zorunlu göçe maruz kalan çocukların hakları için harekete geçilmesi çağrısında bulundu.
Alanda çalışanlar ve sivil toplum kuruluşlarıyla koordinasyon kurmayı da amaçlayan Barış İçin Eğitimciler Girişimi’nin içinde Eğitim-Sen, İnsan Hakları Derneği, Kürt Enstitüsü’nden temsilcilerin de yer aldığı 40 kadar eğitimci bulunuyor.
Gönüllülerin çabası
Grubun verdiği bilgilere göre, Kobanêli ailelerin ortalama 6-7, Şengalli ailelerinse 3-4 çocuğu bulunuyor. Savaşzedelerin yüzde 50’sini çocuklar, yüzde 30’unu ise kadınlar oluşturuyor.
Bu çocukların barınmadan beslenmeye, sağlıktan eğitime kadar birçok alandaki hakları için gönüllülerin çalışmaları var, ancak yetersiz.
Çadırkentlerde öncelikle gönüllüler, Rojava ve Şengal’den göç edenlerin arasındaki öğretmenler, üniversite öğrencileri, belediyeler ve zaman zaman çeşitli dernek, sendikaların desteğiyle eğitim çalışmaları yürütülmeye çalışılıyor.
Tespitler ve ihtiyaçlar
Barış İçin Eğitimciler Girişimi’nin Batman, Diyarbakır ve Suruç’ta bulunan çadırkentlerdeki eğitimcilerden aldığı bilgiler anahatlarıyla şöyle:
Diyarbakır
* Merkezdeki çadırkentte yaşları 6 ile 17 arasında yaklaşık 1500 çocuk ve genç bulunuyor. Yaşı 6 ile 11 arasında olan çocuk sayısı ise 600 civarında.
* Şengal’deyken öğretmenlik yapmış 10’dan fazla kadar öğretmen var. Çoğu Arapça okullarında, bir kısmı da Kürtçe okullarında çalışmış. Her iki dili de eğitimde kullanabilecek yeterliliğe sahipler.
* 120 kadar çocuk ve üç çadır ile eğitim çalışması başlamış durumda, öğrenciler sabahçı ve öğlenci olmak üzere ayrılıyor.
* Travma alanında çalışmalar yapılması gerekiyor.
* Çocuklar için kurulacak oyuncak çadırında oyuncaklara ve diğer çalışmalarda kullanılacak kırtasiye malzemelerine ihtiyaç var.
Batman
* 2405 Şengalli savaşzedenin kaldığı Batman’da köylerde 750 kadar, şehir merkezinde ise 200 civarı çocuğa, geldikleri ilk günlerden itibaren gönüllülerce eğitim veriliyor.
* Eğitim yapılan iki merkez var. 4-6 yaş çocuklara okul öncesi eğitim veriliyor.
* İnanç, müzik, resim, drama, matematik, bilim, edebiyat, şiir-öykü, sağlık, Kürtçe, İngilizce dersleri var.
* Bu derslerin dışında toplumsal cinsiyet, çevre, ayrımcılıga karşı mücadele, tiyatro ve savaşa, göçe dönük rehabilitasyon etkinlikleri de gerçekleştiriliyor.
* Çalışanların hemen hepsi gönüllü, sayı fazla değil. Bazen yedi gün, sabahtan akşama çalışılıyor.
* Çadırkentler dışındaki alanlarda barınan çocuklarla çalışma konusunda, yaşam alanlarının dağınık olması sebebiyle ulaşım açısından ciddi sıkıntı yaşanıyor.
* Kareli-çizgili defter, kuru ve pastel boya eksikleri var ve sınıf yapmak için bir çadır gerekiyor.
Suruç
* 5 ayrı çadırkentten birinde yaklaşık 20 gündür eğitim var. İkincisi de yeni açıldı.
* 3-6 ve 7-10 yaş arası iki grupta 200 kadar çocuğa kreş ve anaokulu hizmeti veriliyor.
* Kobanê’den gelen 20 kadar öğretmen var ancak onlar da psikolojik desteğe ihtiyaç duyuyor. Çok azı çalışmalara katılabiliyor.
* Ailelerin kaldığı 4-5 çadır birleştirilerek oluşturulan çadır okul yerine, kışlık çadır ya da konteyner okul gerekiyor.
* Çocuklara kışlık kıyafet ve rezidanslı olmayan, petekli, elektrikli ısıtıcılar gerekiyor.
* Hikâye kitabı çağrısıyla gönderilen kitaplar ağırlıkla Türkçe, Kürtçe kitaba ihtiyaç var.
* Oyuncaklar da bebek ve arabadan ibaret. Yapboz, lego ve oyun hamuru gibi eğitim materyali olarak kullanılabilecek oyuncaklar gerekiyor. (YY)
Barış İçin Eğitimciler Girişimi'nin çağrı metnine buradan ulaşabilirsiniz.