*Fotoğraflar: Eğitim Sen Şubeleri
Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim Sen), Diyarbakır, Van, Adana ve Mersin’de “Öğretmenlik Meslek Kanununa” ilişkin açıklama yaptı.
Diyarbakır’da PTT Ofis Şubesi önünde yapılan açıklamada konuşan Eğitim Sen Diyarbakır 1 No'lu Şube Eşbaşkanı Zülküf Güneş, “kanunun kapalı kapılar ardından hazırlandığını” belirtti ve ekledi: "Öğretmenlik mesleği için bir kanuna ihtiyacımız var ama bu kanun hazırlanacaksa öğretmenlerin, sendikaların ve eğitim bileşenlerinin bütününün görüşlerinin alınarak hazırlanmalı”
MA'nın haberine göre; Eğitim Sen Adana Şubesi, Öğretmenlik Meslek Kanunu tasarısına ilişkin Adana Cemalpaşa Postanesi önünde açıklama yaptı. Açıklamanın ardından Meclis Başkanlığı’na ve AKP ile MHP grup başkan vekilliklerine tasarının geri çekilmesi için faks gönderdi.
TIKLAYIN-"Öğretmenlik Meslek Kanunu" neler kaybettirir?
"Kanun mağduriyetler yaratacak"
Eğitim Sen Adana Şube Başkanı Hüseyin Kaya ise; kanunun mağduriyetler yaratacağını vurguladı: “Aday öğretmenlere yönelik adaylık sınavının kaldırılması ve sınavın işlevinin Adaylık Değerlendirme Komisyonu’na devredilmesi, atamalarda yoğun olarak gündeme gelen çok sayıda mağduriyetin bir benzerinin bu konuda da ortaya çıkmasına neden olacaktır. Eğitim çalışanlarının bilgisi ve önerileri dışında hazırlanan, onların haklarını ve taleplerini içermeyen Öğretmenlik Meslek Kanunu Tasarısının geri çekilmesini talep ediyor ve bu talepler doğrultusunda karar almanızı bekliyoruz.”
TIKLAYIN-Eğitim-Sen: Haklarımızı yok sayan meslek kanunu istemiyoruz
"Rekabetçi bir mantıkla yaklaşılıyor"
Eğitim Sen Mersin Şubesi de Merkez Postane önünde bir araya gelerek tasarının geri çekilmesi için açıklama yaptı. Eğitim Sen Mersin Şube Sekreteri Semih Gündoğdu, tasarının eğitimciler için ciddi mağduriyetler getireceğine dikkat çekerek, tasarının bir an önce geri çekilmesi gerektiğini aktardı.
Eğitim Sen Van Şubesi, Öğretmenlik Meslek Kanunu Tasarısı’na tepki gösterdi. Van Perihan AVM binası önünde yapılan açıklamaya çok sayıda kişi katıldı. Eğitim Sen Şube Eşbaşkanı Murat Atabay, "MEB’in eğitim emekçilerinin sorunlarına rekabetçi bir mantıkla yaklaştığını" belirtti. Atabay, tasarının geri çekilmesini istedi.
Kanunda neler var?
- Öğretmen adaylarında genel kültür, özel alan eğitimi ve pedagojik formasyon/öğretmenlik meslek bilgisi bakımından aranacak nitelikler Milli Eğitim Bakanlığı'nca tespit edilecek.
- Öğretmenler, öğretmen yetiştiren yükseköğretim kurumlarından ve bunlara denkliği kabul edilen yurt dışı yükseköğretim kurumlarından mezun olanlar arasından seçilecek.
- Aday öğretmenlik: Aday öğretmenliğe atanabilmek için Devlet Memurları Kanunu'nun ilgili maddesinde sayılan şartlara ek olarak yönetmelikle belirlenen yükseköğretim kurumlarından mezun olacak.
- Güvenlik Soruşturması ve Arşiv Araştırması Kanunu'na göre güvenlik soruşturması ve/veya arşiv araştırması yapılmış olma ve Milli Eğitim Bakanlığı'nca ve/veya Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi tarafından yapılacak sınavlarda başarılı olma şartları aranacak.
- Adaylık süresi bir yıldan az, iki yıldan çok olamayacak. Bu süre içinde zorunluluklar dışında aday öğretmenlerin görev yeri değiştirilemeyecek. Aday öğretmenler, eğitim ve uygulamadan oluşan Aday Öğretmen Yetiştirme Programı'na tabi tutulacak.
- Aday öğretmenlerden adaylık süreci sonunda Adaylık Değerlendirme Komisyonu tarafından yapılan değerlendirme sonucunda başarılı olanlar öğretmenliğe atanacak.
- >NOT:Aday öğretmenlerden atanma niteliklerinden herhangi birini taşımadığı sonradan anlaşılanların adaylık süresi içinde atanma şartlarından herhangi birini kaybedenlerin, adaylık sürecinde aylıktan kesme veya kademe ilerlemesinin durdurulması cezası alanların, aday öğretmenler için öngörülen Aday Öğretmen Yetiştirme Programı'na mazeretsiz olarak katılmayanlarla bu program sonunda Adaylık Değerlendirme Komisyonu'nca yapılan değerlendirmede başarısız olanların, görevine son verilecek ve bunlar 3 yıl süreyle öğretmenlik mesleğine alınmayacak.
- Görevlerine son verilmesi gerekenlerden aday öğretmenliğe başlamadan önce Devlet Memurları Kanunu'na göre memurlukta adaylığı kaldırılarak asıl memurluğa atanmış olanlar, kazanılmış hak aylık derecelerine uygun memur unvanlı kadroya atanacak.
- Öğretmen adaylarının adaylık sürecinde yetiştirilmelerine esas Aday Öğretmen Yetiştirme Programı ve Adaylık Değerlendirme Komisyonu'nun oluşumu ile aday öğretmenlik sürecine ilişkin diğer usul ve esaslar yönetmelikle düzenlenecek.
- Aday öğretmenlik dahil öğretmenlikte en az 10 yıl hizmeti bulunanlardan mesleki gelişime yönelik 180 saatten az olmamak üzere düzenlenen Uzman Öğretmenlik Eğitim Programı'nı ve mesleki gelişim alanlarında uzman öğretmenlik için öngörülen asgari çalışmaları tamamlamış, kademe ilerlemesinin durdurulması cezası bulunmayan öğretmenler, uzman öğretmen unvanı için yapılan yazılı sınava başvuruda bulunabilecek. Uzman öğretmen unvanı için yapılan yazılı sınavda 70 ve üzeri puan alanlar başarılı sayılacak. Yazılı sınavda başarılı olanlara uzman öğretmen sertifikası düzenlenecek.
- Uzman öğretmenlikte en az 10 yıl hizmeti bulunan ve kademe ilerlemesinin durdurulması cezası bulunmayan uzman öğretmenlerden mesleki gelişime yönelik 240 saatten az olmamak üzere düzenlenen Başöğretmenlik Eğitim Programı'nı tamamlamış olan ve mesleki gelişim alanlarında başöğretmenlik için öngörülen çalışmaları tamamlayanlar başöğretmen unvanı için yapılan yazılı sınava başvuruda bulunabilecek. Yazılı sınavda 70 ve üzeri puan alanlar başarılı sayılacak. Yazılı sınavda başarılı olanlara başöğretmen sertifikası verilecek.
- Yüksek lisans eğitimini tamamlayanlar uzman öğretmen unvanı için öngörülen; doktora eğitimini tamamlayanlar ise başöğretmen unvanı için öngörülen yazılı sınavdan muaf tutulacak.
- Eğitim kurumu yöneticiliği ve sözleşmeli öğretmenlikte geçen süreler öğretmenlik süresinin hesabında dikkate alınacak.
- Öğretmen unvanından bu göreve atanmanın atamaya yetkili amir tarafından onaylandığı tarihten, uzman öğretmen veya başöğretmen unvanından ise uzman öğretmen/başöğretmen sertifikasının düzenlendiği tarihten itibaren yararlanılacak. Uzman öğretmen veya başöğretmen unvanını kazandıktan sonra alan değiştiren ya da ilgili düzenlemelerle alanı kaldırılan veya alanının adı değiştirilen öğretmenler, kazandıkları unvanları kullanmaya devam edecek.
- Uzman öğretmen veya başöğretmen unvanı alanlara her unvan için ayrı ayrı olmak üzere bir derece verilecek. Kademe ilerlemesinin durdurulması cezası almış olanlar, cezaları özlük dosyasından silindikten sonra uzman öğretmen veya başöğretmen unvanı için başvuruda bulunabilecek. Öğretmenlik mesleği kariyer basamaklarında ilerlemeye ilişkin usul ve esaslar yönetmelikle düzenlenecek. (RT)