Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim Sen) genel başkanı Kılıç'ın bugün açıkladığı "Eğitim Emekçilerinin Çalışma ve Örgütlenme Koşulları" araştırmasına göre güvenceli istihdam azalırken, taşeronlaştırma kamuda hakim kılınıyor. Ücretler düşük, eğitim emekçilerinin büyük bir kısmının evi yok. Eğitim emekçileri ücret, mesai veya ek ders ücretlerinin geç ödenmesinden şikayetçiler.
Araştırma Eğitim Sen Örgütlenme Sorunları Araştırma Grubu tarafından Türkiye genelinde 26 ilde 469 eğitim emekçisiyle görüşerek yapıldı.Görüşülenlerin 53'ü öğretim elemanı, 27'si üniversitede idari personel, 295'i öğretmen, 39'u milli eğitimde idari personel, 23'ü milli eğitimde hizmetli, 17'si dershane öğretmeni ve 15'i de işsiz öğretmendi.
Kılıç, bianet'e sorunun eğitime daha fazla kaynak aktarmakla çözülemeyeceğini, çalışanların örgütlülüğünün de önünün açılması gerektiğini belirtti.
Araştırma sonuçları ise şöyle:
* Türkiye'de eğitim alanında kamuda çalışan personel sayısı son iki yılda 2 milyon 170 binden 2 milyon 62 bine, kadrolu istihdam edilenlerin sayısı ise 1 milyon 882 binden 1 milyon 741 bine düştü.
* Araştırmaya katılanların yüzde 78.6'sının maaşları dışında bir ek gelirleri yok. Eğitim emekçilerinin sadece yüzde 37.61'inin evi bulunuyor.
* Araştırmaya katılanların yüzde 91.75'i maaşların düşüklüğünden, yüzde 77.80'i ödenek eksikliğinden, yüzde 72.68'i spor alanları ve salon eksikliğinden, yüzde 71.54'i de hizmetli/personel eksikliğinden şikayetçi.
* Araştırma sonuçlarına göre her 4 okuldan 3'ü ödenek (yakacak, elektrik, su ödeneği) sıkıntısı çekiyor.
* Eğitim emekçilerinin yüzde 54.34'ü ücret, mesai veya ek ders ücretlerinin geç ödenmesinden, yüzde 29.57'si ise özlük haklarının verilmemesinden şikayetçi.
* Eğitim emekçilerinin yüzde 50.6'sı çalıştıkları üniversite ya da okulun son 5 yılda daha da kötüye gittiğini belirtirken, iyiye gitti diyenlerin oranı yüzde 23.40'ta.
* Ayrıca araştırmaya katılanların yüzde 91'i ebeveynlerin eğitim harcamalarının arttığını belirtirken, sadece yüzde 6'sı azaldığı yönünde görüş belirtiyor. (İP)