Okulların açılmasıyla birlikte “anadilinde eğitim hakkı için bir haftalık okul boykotu” da başladı.
Demokratik Toplum Kongresi’nin (DTK) çağrısıyla başlayan boykota Halkların Demokratik Kongresi (HDK) ve Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim Sen) de destek verdi.
Diyarbakır’da yapılan yürüyüş sonrası İl Milli Eğitim binasının önünde basın açıklaması yapıldı.
Eğitim Sen'in Diyarbakır 1, 2 ve 3 no'lu şubeleri adına yapılan ortak açıklamada, yeni eğitim öğretim yılının bölgede yaşanan çatışmaların ve ölümlerin gölgesinde iki hafta gecikmeli olarak başladığına dikkat çekildi.
“Fiili OHAL uygulamaları hayata geçirilmiş, yüzün üzerinde yerleşim birimi özel güvenlik bölgesi ilan edilmiştir.
"Pek çok okul askeri kışlaya dönüştürülmüş eğitim öğretimin yapılamayacağı hale getirilmiştir. Mardinkapı Ortaokulu buna örnektir.
“Sokağa çıkma yasağının ilan edildiği yerlerde en temel insan hakkı olan yaşam hakkından bahsedilemezken sağlıklı bir eğitim öğretimden söz etmek mümkün değildir.”
Eğitimin koşulları yok
Mevcut ortamda eğitimin sağlıklı koşullarda yapılamayacağın da vurgulandı.
“Okullarda öğrencilerin, öğretmenlerin ve diğer eğitim emekçilerinin can güvenliğinin sağlanmadığı, ülkenin bir bölümünde fiilen sıkıyönetim koşullarının yaşandığı bir ortamda, eğitim-öğretim hizmetinin ne kadar yapılabileceği ya da sürdürülebileceği tartışmalıdır.
“Milyonlarca kişiyi ilgilendiren eğitim-öğretim hizmetlerinin öğrenciler, eğitim emekçileri açısından sağlıklı yapılma koşulu kalmamıştır.”
Araştırma
Açıklamada Eğitim Sen Genel Merkezi’nce yapılan bir araştırmanın sonuçlarına da yer verildi.
Farklı il ve ilçelerden 1087 kişiye ulaşılan araştırmaya katılan eğitim emekçileri ‘Türkiye’nin içine itildiği çatışma ortamında eğitim öğretimin sağlıklı yapılabileceğini düşünüyor musunuz’ sorusuna yüzde 89 oranında hayır yanıtı verdi.
Açıklamada anadili Türkçeden farklı olan milyonlarca öğrencinin bu yıl da kendi anadilinde eğitim görme hakkına sahip olmadığının ifade edildi.
Kürtçe eğitim veren okullara yönelik saldırılar kınandı ve Kürtçe okullaşma sürecine verilecek desteğin toplumsal barışa da hizmet edeceği belirtildi.
Anadilinde eğitimin önündeki yasal ve anayasal bütün engellerin bir an önce ortadan kaldırılması talebiyle alınan bir haftalık boykot kararına destek olunması çağrısı da yapıldı.
HDK: Direnmek de haktır
Halkların Demokratik Kongresi (HDK) de dün boykota destek verdiklerini yazılı bir açıklamayla duyurmuştu.
HDK Kürtlerin anadilini kullanma ve Alevilerin okullarda zorunlu din dersinin kaldırılması talebini vurgularken devlete de görevlerini hatırlattı.
“Bizler biliyoruz ki, eğitim hakkı temel bir haktır ve bütün yurttaşlarının nitelikli, eşit, demokratik, parasız ve anadilinde eğitim hakkına ulaşmasını sağlamak devletlerin en temel görevlerindendir. Bu hakkın yerine getirilmemesine karşı direnmek de haktır.” (YY)