Milli Eğitim Bakanlığınca (MEB) düzenlenen ve önümüzdeki dört senenin eğitim politikalarının belirlendiği 19. Milli Eğitim Şurası'nda alınan kararlar tartışma yarattı.
Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı dün gerçekleşen Genel Kurul toplantısında Şura'nın çok canlı ve verimli tartışmalara sahne olduğunu söyledi. “Şura'da 176 idi, daha sonra önergelerle birlikte 200'e yakın karar alındı. Bunların içinde dediğim gibi, bunların tümüne herkesin gönül rahatlığı ile 'evet çok doğru' demesi çok zordur ama 'hepsi yanlı' demek de aynı şekilde yanlış olur. Bunların içerisinde sizin doğru bulduklarınız olabilir, yanlış bulduklarınız olabilir, önemli olan değişik kesimlerden eğitim paydaşlarının bu Şura'da, bu konuları gündeme getirmiş olmaları, tavsiye kararına dönüştürmüş olmalarıdır. Burada dört konuda 200'e yakın düzenleme önerisinin, tavsiye kararının çıkmış olması şunu gösteriyor, eğitim dinamik bir süreç, evet sürekli değişim talebi var” diye konuştu.
Genel Kurul'da oylanan tavsiye kararları, Bakanlar Kurulu'nda görüşüldükten sonra nihai kararlar alınacak.
Anaokulunda “Allah sevgisi”
Şura’da benimsenen önerilerden satırbaşları şöyle:
* Anaokullarında “değerler eğitimi” verilecek. Bu kapsamda, 36-72 aylık çocuklara okulda, “Allah kavramı ve Allah sevgisi” kazandırılacak, “cennet ve cehennem kavramları” öğretilecek.
* Okul öncesi ve ilkokulda kullanılan eğitim aracı metinlerde Anadolu ve İslam kültürüne ait masal, hikaye, şiirlere yer verilecek.
Zorunlu din dersi
* Mevcut durumda ilkokul 4. sınıfta başlayan zorunlu Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersi 1., 2. ve 3. sınıflara da getirilecek.
* Liselerde zorunlu Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersi 1 saatten, 2 saate çıkarılacak.
“Bilim” bilgi oluyor, insan hakları kalkıyor
* Fen Bilimleri dersinin adı Fen Bilgisi olarak değiştirilecek. Fen ve Sosyal dersleri ilkokul 4. sınıftan itibaren programa eşit şekilde dağıtılacak.
* İlkokul 4. sınıfta 2 saat görülen İnsan Hakları, Yurttaşlık ve Demokrasi dersi kaldırılacak; konuları Sosyal Bilgiler dersinde verilecek.
* İlkokulda Trafik Güvenliği dersi kaldırılarak Hayat Bilgisi dersine yedirilecek.
* Ortaokullarda Türk musikisi makamsal sistemi, Türk musiki sazıyla öğretilecek.
* Ortaokullarda okutulan T.C. İnkılap Tarihi Atatürkçülük dersi programı gözden geçirilecek, güncel anlayışlar ve yöntemler doğrultusunda yeniden yazılacak.
* Kutlu Doğum Haftası ve Aşure günü, Belirli Günler ve Haftalar kapsamına alınacak; okullarda kutlanması zorunlu hale getirilecek. Ancak öneride yer aldığı halde Alevilerin Muharrem ayı kapsamdan çıkarıldı.
Alkollü içki servisi dersi kalkıyor
* Anadolu otelcilik ve turizm meslek liselerinin öğretim programları ve ders çizelgelerinden, “alkollü içki ve kokteyl hazırlama” dersi kaldırılacak. Öğrencilerin tesislerde alkollü içki servisi yapılan ya da alkollü içki hazırlanan bölümlerde staj yapmaları yasaklanacak. (ÇT)