Milli Eğitim Bakanlığı'nın (MEB) yapısına dair temel değişiklikler öngören "Milli Eğitim Temel Kanunu ve Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı" bugün Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) alt komisyonunda görüşülmeye başlandı.
Tasarıya eklenen geçici madde ile Müsteşar Yardımcıları, Talim Terbiye Kurulu Başkan ve Üyeleri, tüm genel müdürler, grup başkanları ile 81 il milli eğitim müdürlerinin görevleri kanun yürürlülüğe girdiği andan itibaren sona erecek.
Dershanelerin en geç 1 Eylül 2015’te kapatılacağı belirtilen tasarıda özel okula dönüşmek isteyen dershaneler içinse 1 Haziran 2018'e kadar süre tanınacak.
Tasarı ile yine okul müdür ve yardımcılarının görev süreleri de belirlendi. Kanun yürürlüğe girdiği tarihte 4 yıl ve üzeri sürelerle okul müdür ve yardımcısı olanların görevleri sona erecek. Bu durumda 100 bine yakın yöneticinin görevden alınması bekleniyor.
Karahan: Kamu kaynakları kamusal eğitim için kullanılmalı
Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim Sen) tasarıyı protesto etmek için bugün meclis önünde bir basın açıklaması gerçekleştirdi.
Eğitim Sen Merkez Mali Sekreteri Abdullah Karahan, tasarı ile kamusal eğitim alanının daraltıldığını ve özel öğretimin doğrudan desteklenmesi doğrultusunda ciddi adımlar atıldığını söyledi.
"Kamusal eğitime ayrılması gereken kaynakların dershanelerin dönüşümü bahanesiyle özel öğretime aktarılması, özel okulların eğitim içindeki payının arttırılması için sayısız teşvik ve destek getirilmek istenmesi, iktidarın eğitim politikasının merkezinde halkın değil, piyasa güçlerinin olduğunu göstermektedir. "
"Yapılması gereken halkın ödediği vergilerden oluşan kamu kaynaklarının kamusal eğitim için kullanılmasıdır" diyen Karahan sözlerini şu şekilde sürdürdü:
"Kamu kaynakları özel çıkarlar için değil; halkın yararı gözetilerek değerlendirilmeli ve sadece eğitimde değil, bütün hizmet alanlarında kamu harcamaları arttırılmalıdır. Halktan toplanan vergilerin, kamu okulları için harcanmayıp çeşitli yöntemlerle özel okullara aktarılmak istenmesi kabul edilemez ve karşısında durulması gereken bir durumdur."
"Siyasi kadrolaşma artacak"
Tasarıda okul müdürlerinin, il milli eğitim müdürünün önerisiyle vali tarafından atanması da öngörülüyor. Bu durumun "siyasi kadrolaşmayı" arttıracağını belirten Karahan "Bu düzenlemeyle, bütün eğitim yöneticileri siyasi iktidarın sözünden çıkmayan 'siyasi kadrolar' haline getirilecek" diye konuştu.
Tasarıyla ayrıca altı yıl dershanelerde çalışan öğretmenlerin KPPS sınavına girmeden sözlü sınav ile kamuya atamaları yapılabilecek. Bu durumun dershane öğretmenlerinin sorunlarını çözmediğini belirten Karahan, nedenleri içinse şöyle konuştu:
"MEB'in çözüm olarak sunduğu altı yıl dershane öğretmenliği yapmış olanların sözlü sınavla kamuya alınması yaklaşımı, sorunu çözmekten uzak bir yaklaşım. 52 bin dershane öğretmeni içinde bu koşulları taşıyanların sayısı 10 bini geçmiyor. Geriye kalan 40 bini aşkın öğretmen ve 50 binden fazla dershanede çalışan eğitim emekçisi hükümetin plansız uygulamaları nedeniyle işsiz kalma riskiyle karşı karşıya bırakılıyor." (SK/BK)