Araştırmaya göre öğrenciler, eğitim sisteminin ezbere dayandığını, öğrendiklerini yaşantılarında kullanmadıklarını ve üniversite sınavının "amaç" olduğunu düşünüyor.
Fakülte Dekanı Prof. Dr. İsa Eşme, öğrenci profilinin 20 sene öncesinden çok farklı olduğunu ve gençlerin gelecek baskısı altında ezildiklerini söylüyor.
Müzik ve televizyon
Araştırma sonuçlarına göre öğrenciler boş zamanlarını çoğunlukla müzik dinleyerek ve televizyon izleyerek geçiriyor. Kitap okuma ve sosyal aktivitelere katılım oranı çok düşük.
Öğrenciler, en çok gazetelerde köşe yazılarını ve spor haberlerini okuyor. Kültürel ve popüler bilimsel dergileri hiç okumayanların oranı yüzde 58.
Araştırmaya katılan öğrencilerin yüzde 43'ü hiçbir yabancı klasiği okumadığını söylüyor.
Eğitim hayata hazırlamıyor
Öğrenciler yüzde 90'a varan oranda eğitimin kendilerini hayata hazırlamadığını ve öğrendiklerini yaşantılarında kullanamadıklarını; sorgulayıcı değil, "söylenenleri kabullenici" nitelikte bir eğitim gördüklerini ve ülke ve dünya sorunlarına duyarlı yetiştirilmediklerini söylüyor.
Araştırma Anadolu liseleri, genel liseler ve meslek liseleri öğrencilerinin düşüncelerinin farklı olduğunu da gösteriyor.
Anadolu lisesi öğrencileri genel liselere göre daha iyi yabancı dil öğrendiklerini düşünüyor. Meslek lisesi öğrencileri de hayata diğer lise öğrencilerine göre daha iyi hazırlandıkları görüşünde.
Sınav öğrencilerin hayatını karartıyor
Öğrencilerin yüzde 76'sı sınava hazırlandıkları için "hayattan hiç ya da yeterince zevk almadıklarını" söylüyor.
Ankette yer alan açık uçlu sorulara öğrencilerin verdiği bazı cevaplar şöyle:
* Düşünemeyen, farklı şeyler sunamayan, düşündüğünü özgürce söyleyemeyen insanlar yetiştiriliyor, ve bu şekilde ilerleyemiyoruz, yeni düşünceler insanları geliştirir. Biz bunu yapamıyoruz. İstediğimiz ilgi alanımız olan yerlerde eğitilemiyoruz.
* Bazen ben kendimi maratona çıkarılmış bir at gibi hissediyorum. Hayatla ilgili hiçbir şey bilmiyorum. Çünkü bize hayat dışında tüm gereksiz bilgiler verildi. Benim hayatı öğrenmem için okulda öğrendiklerimi yirmi yılda unutup tekrar öğrenmeye başlamam gerekecek.
* İşime yaramayan bilgilerden çok; beni hayata yakınlaştıran, sosyal olaylara bakışımı değiştiren dersler istiyorum. (EÜ/BB)