Bir bankada çalışan Handan Sevimli "bir senelik maaşının, çocuğunun eğitim ücretini karşılamadığını" söylerken; Selami Danışanlı "hükümet imam hatiplerle uğraşacağına, eğitim sistemini düzeltmeli" diyor.
Sınavdan çıkan çocukların ortak şikayeti ise"ders çalışmaktan hiçbir şeye vakit kalmaması":
Ayşe Gür/42
* Kızım şu an özel okulda okuyor ama artık lisede gönderemeyeceğiz. Eğitim ücretleri gerçekten çok fazla ve hiç kimsenin kazancı bu kadar artmıyor. Ama özel okula verilen paranın karşılığında normalde alabileceğinden daha iyi bir eğitim alıyor çocuk; devlet liseleri çok kötü durumda.
* Bizim için en önemlisi iyi bir sosyal çevre, iyi bir yabancı dil ve kendini geliştirebilmesi için olanak bulabilmesi.
* Sınava dershaneye giderek hazırlandı. Çocukları çok yoruyoruz aslında, hafta içi okula, hafta sonu dershaneye gidiyor ve ders çalışmaktan başka pek bir şey yapmaya vakit kalmıyor. Gerçi bu sınava nasıl olsa özel okula girmeyecek diye rahat geldik ama Anadolu liselerine giriş sınavında bu kadar rahat olmayacağız.
Handan Sevimli/44
* Sınava giren ikinci kızım. İlkini özel okulda okutabildik ama ücretler artık karşılayamayacağımız seviyelere geldi. Ben bir bankada çalışıyorum ama bütün yıl çalışsam ancak bir çocuğun parasını ödeyebilirim.
* Sadece okul parası ile bitmiyor tabii; servis, yemek, üniforma, kitaplar ve aktivitelerle birlikte gerçekten büyük rakamlara ulaşıyor.
* Anadolu lisesine girmesi şart; normal liseler çok kötü durumda. Önemli olan üniversiteye girmesi fakat o çok daha zor olacak.
* Bu sınavlara bütün sene dershaneye giderek hazırlandı. Geçen sene de özel ders almaya başlamıştı. Biz bütün imkanlarımızı seferber ediyoruz, çocuklar da çalışarak gereğini yapmalı.
Selami Danışanlı/47
* Eğitim sistemi bizi özel okullara itiyor. Devlet liselerinin ne halde olduğu belli, kalabalık sınıflar, yetersiz okullar, üç kuruş maaşla idare etmeye çalışan öğretmenler ve sonuçta verilemeyen eğitim...
* Durum ortada olmasına rağmen biz bu ülkede hala "İmam Hatip"leri geliştirmeye çalışan hükümetlerle yaşamaya çalışıyoruz. Çocuğunun doğru düzgün eğitim almasını isteyenler de mecburen bir çuval para verip özel okula yolluyor. Biz de yollayacağız; kazanırsa tabii.
* Çocukları daha bu yaştan yarış atına çeviriyoruz. Dershane, özel dersler, ödevler... Ama biz oğlumuza mümkün olduğunca bunları yaşatmamaya çalıştık; kazanamazsa da dünyanın sonu değil. Üniversite çok daha önemli ve daha zor bir yarış. Bizim zamanımızda her şey daha kolaydı.
Merve/14
* Sınav iyi geçti, sanırım 65 netim filan olacak.
* Ben Erenköy'de okuyorum, sınavı kazansam da özel okula gitmeyeceğim. Bu sınava Anadolu Liselerine giriş sınavına hazırlık olsun diye girdim. Kadıköy Anadolu Lisesi'ne girmek istiyorum.
* Dershaneye gittim bu sene. Dersten başka bir şeye pek vakit kalmadı, hafta sonları annemlerle sinemaya gittik; ara sıra arkadaşlarımla dolaşmaya çıktım. Ama bu sınavlar yüzünden arkadaşların da arası açılıyor, herkes sınavlara çalışıyor.
* Üniversitede tıbba girmek istiyorum; çocuk doktoru olacağım. Özel okulda okumak isterdim; Robert Kolej'de okusam daha güzel olurdu.
Can/14
* Matematik zordu ama Türkçe'yi iyi yaptım sanırım.
* Annemler Üsküdar Amerikan'a girmemi istiyorlar ama biraz zor görünüyor. Dershane, özel dersler hepsini aldım bu sene ama çok çalışmadım.
* Yelkene gidiyordum bu sene gidemedim.
* Devlet lisesinde okumak istemem, benim uyum sağlayabileceğim insanlar olmuyor oralarda. Üniversitede işletme ya da ekonomi okumak istiyorum.
Vedat/14
* Sınav kötü geçti ama zaten bekliyordum kötü geçeceğini. 50 net filan yaptım herhalde.
* Dershane aslında bir işe yaramıyor, devamlı testleri verip çözdürüyorlar, o testleri çözsem zaten dershaneye ihtiyacım olmaz ki. Ben Kadıköy Anadolu Lisesi'ne girmek istiyorum.
* Gitar çalıyorum, arkadaşlarla bir grubumuz var. Bu sene biraz daha az çalabildik çünkü bizim davulcu dershaneden kaçamıyordu.
* Üniversitede sanat tarihi ya da müzik okumak istiyorum. Mimar Sinan Üniversitesi'ne girmek istiyorum.
Sonuçlar Temmuz'da
"Özel okullar" sınavına 21 bin 542 öğrenci girdi. 15 il merkezinde yapılan sınavın sonuçlarına göre 3 bin 559 öğrenci okullara yerleştirilecek. Sınavın sonuçları temmuz sonunda açıklanacak.
14 ayrı ilde, merkezi sınav ile öğrenci alan 70'den fazla özel okul var. Özel okulların bir yıllık eğitim ücretleri 20 milyarı geçebiliyor.
Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası'nın (Eğitim-Sen) bu sene yaptığı bir araştırmaya göre Türkiye'deki dershanelerin -üniversiteye hazırlık da dahil- yıllık cirosu 1 katrilyon 210 milyardan fazla.
10 katrilyon 180 trilyonluk 2003 yılı Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) Bütçesi'nden eğitim yatırımına ayrılan pay da 1 katrilyon 479 trilyon liraydı. (EÜ/BB)