Eğitim Sen ve Türk Eğitim Sen, son çıkarılacak Milli Eğitim Temel Kanunu'na karşı, 26 Şubat Çarşamba günü ülke genelinde grev yapacak.
"Milli Eğitim Temel Kanunu ve Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı" 22 Şubat'ta TBMM Milli Eğitim Komisyonu'nda kabul edildi.
Eğitim Sen, konuya ilişkin hazırladığı raporda yeni düzenlemenin "piyasa merkezli" ve "siyasal kadrolaşmaya" dayalı dönüşümün son halkası olduğunu belirtti.
Tasarı, dershanelerin kapatılması "bahanesi" üzerinden bir taraftan kamu kaynakları ile özel okulların doğrudan desteklenmesini getirirken, diğer taraftan sayıları 100 bini bulan bütün eğitim yöneticilerine yönelik kapsamlı bir tasfiye planını içerdiği ifade edildi.
Kamu kaynakları kamusal eğitime kullanılmalı
Rapordan satır başları şöyle:
* Dershanelerin kapatılması ve özel okula dönüştürülmesi kamusal kaynakların eğitimin ticarileştirilmesi için özel okullara, dolayısıyla sermayeye aktarılması olarak değerlendiriyoruz. Kamu kaynakları kamusal eğitim için kullanılmalı. Dershanelerin özel okullara dönüştürülmesi eğitim sistemini sınav odaklı hale getiren nedenleri ortadan kaldırmaktan uzak.
Yöneticileri valinin ataması kadrolaşmadır
* Eğitim Sen siyasi kadrolaşma girişimlerine dikkat çekerek eğitim yöneticilerinin okullarda ya da işyerlerinde gerçekleştirilecek demokratik seçimlerle belirlenmesini ve yönetici atamalarında liyakat ve yeterlilik kriterlerinin temel alınmasını savunuyor.
* Milli Eğitim Bakanlığı, eğitim yöneticiliğini işletmeci bir mantıkla yeniden düzenlemek isterken, geçtiğimiz yıllarda yapılan sınavlarla gelen eğitim yöneticilerinin görevlerine son vererek, yerlerine açıkça torpil anlamına gelen sözlü sınav üzerinden belirlenmesi ve yine siyasi birer aktör olan valiler tarafından atanacak siyasi kadroların göreve getirmek istenmesi kabul edilemez.
Müfredatı bilim dünyası hazırlamalı
* Talim Terbiye Kurulu Başkanlığı'nın (TTKB) yıllarca eğitim üzerinden resmi ideolojinin yeniden üretilmesinde oynadığı rol biliniyor. MEB, bir taraftan TTKB'nin yetkilerini daraltırken doğrudan bakan onayına dayalı daha merkezi bir politikayı hayata geçiriyor. Müfredatların belirlenmesinde sendikalar, bilim çevreleri ve öğrenci-veli temsilcileri yer almalı.
300 bin atanamayan öğretmen var
* Dershanelerde çalışan öğretmenlerin ve diğer çalışanların yaşayacağı mağduriyet çözülmediği gibi, "sözlü sınav" ile kamuya geçiş tartışmaları 300 bini aşkın işsiz öğretmenin bulunduğu bir ülkede adaletli değil.
Sözlü sınav istismara açık
* Dershanelerdeki öğretmenlerin çoğu sigortasız ya da eksik sigortayla çalışıyor. Ücretli öğretmenlik uygulaması gibi güvencesiz istihdam biçimleri sürdürülürken, dershane öğretmenlerine sözlü sınav gibi her türlü istismara açık bir uygulama ile öğretmenliğe geçme imkânı tanınması haksızlık yaratacak. Ataması yapılmayan öğretmenler ve güvencesiz çalışan öğretmenlere kadrolu ve güvenceli istihdam sağlanmalı.
Öğretmenin niteliği sınavla artmaz
* Mevcut uygulamada KPSS, KPSS Eğitim Bilimleri ve KPSS Alan sınavı olmak üzere üç sınavı geçmek zorunda olan öğretmen adaylarının atandıktan sonraki ilk yıl asli kadroya geçiş yapabilmeleri için bir sınav zorunluluğunun daha getirilmesi doğru değil. Öğretmenlikte niteliği artırmak eleme sınavları ile değil, daha bütüncül politikalarla mümkün.
Tasarıdaki değişiklikler:* Toplam 28 maddeden oluşan kanun tasarısına göre Özel Öğretim Kurumları Kanunu'ndan "dershane" tanımı çıkarılıyor. * Orta öğretime veya yüksek öğretime giriş sınavlarına veya bu sınavlar kapsamındaki derslere hazırlık niteliğinde kurs açılamayacak. * Dershaneler faaliyetlerine 1 Eylül 2015 tarihine kadar devam edebilecek. * Başvuruda bulunan dershaneler, 2017-2019 öğretim yılının sonuna kadar okula dönüşecek. * Dönüşecek dershanelere 25 yıla kadar Hazine arsası tahsis edilecek. * Mülkiyeti Milli Eğitim Bakanlığı'na ait binalar da özel okul açmak isteyen dershanelere kiralanabilecek. * Faaliyet gösteren dershanelerde çalışanlardan gerekli şartları taşıyan öğretmenler sözlü sınavda başarılı olmak kaydıyla öğretmen unvanlı memur kadrolarına atanabilecek. * Öğrenci özel etüt eğitim merkezleri ise 12 yaş ve altındakilere yönelik olacak. |