Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim-Sen) Genel Sekreteri Emirali Şimşek "Çocuğa şiddet uygulayan öğretmenlerle ilgili tavrımız nettir. Disiplin kurullarında değerlendirilir; kendini aklayamazsa uzaklaştırmadan üyelikten çıkarılmaya kadar yaptırım uygulayabiliriz" diyor.
Dört öğretmenden biri öğrenciye şiddet uyguluyor
Eğitim-Sen'in 2006 tarihli Çocuk-Şiddet-Suç broşürüne göre her dört öğretmenden biri öğrencisine şiddet uyguluyor, her yüz öğrenciden kırkı okulda şiddetle karşılaşıyor.
Adana'da şiddet uygulayan öğretmen ceza aldı
Sabah gazetesinin haberine göre, Adana'da 12 yaşındaki öğrencisine şiddet uygulayan öğretmene mahkeme yaralama suçundan 11 ay 20 gün hapis cezası verdi; suçlamayı kabul etmeyen öğretmeni 5 yıl denetim süresine tabi tuttu ve denetim süresinin bir yılı boyunca İnternet kafelere gitmesini yasakladı.
"Hukuki destek alamaz"
Şimşek "Eğitim-Sen eğitimde şiddete karşı olan bir örgüt. İster fiziksel, ister psikolojik olsun, karşıyız" dedikten sonra ekliyor: "Hakkında öğrenciye şiddet uygulamakla ilgili idari veya adli soruşturma açılmış bir öğretmen, haklı da olsa haksız da olsa, bizden hukuki destek alamaz. Şimdiye kadar alan olmadı."
Şimşek bu uygulamanın cinsel taciz durumunda da geçerli olduğunu vurguluyor.
"Öğretmenin önceliği çocuğun korunmasını sağlamak"
"Koşullar ne olursa olsun çocuğu korumak her şeyden öncelikli. Hem öğretmenlerin hem öğrencilerin şiddet konusunda eğitilmesi gerek" diyen Şimşek öğretmenlere çevrenin çocuğa yönelik şiddetiyle ilgili de önleyici olmalarını, psikolojik destek gerekiyorsa çocuğu veya ailesini yönlendirmelerini, idarenin çocuğa şiddet uygulaması halinde de sendikayı bilgilendirmelerini öneriyor.
Çalışma koşullarının şiddeti tetikleyen bir faktör olduğunu, öğretmenlerin ve öğrencilerin psikolojik destek almalarının önemini de hatırlatan Şimşek, "Aslında okullardaki rehberlik servislerinin işi bu olmalı. Ama böyle çalışmıyorlar" diyor.
"Bakanlığa şiddet kurulu önerdik, dinlemediler"
Şimşek sorunun çözümünde Milli Eğitim Bakanlığı'nın önemli rolü olduğunu, bir eğitimde şiddet kurulu kurulmasını ve kararlarının uygulanmasını önerdiklerini, ama bakanlığın bunu dikkate almadığını söylüyor.
Şiddete karşı yapılacaklar için kılavuza erişmek kolay
Şimşek'in verdiği bilgiye göre, öğretmenler sendikanın şiddetin önlenmesiyle ilgili yapılabileceklere dair kılavuzlarına İnternet üzerinden ulaşabiliyorlar.
Sendika 2006'da öğretmenlere yönelik broşürünü yayınladı. Şimşek bunun 50 bin adet basılıp üyelerine gönderildiğini söylüyor.
Yine 2006'da düzenledikleri "Toplumsal Bir Sorun Olarak Şiddet" Sempozyumu'nun kitabına da sendikanın sayfalarından ulaşılabiliyor. (TK/GG)