Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim Sen) Milli Eğitim Bakanlığı’nın (MEB) Cizre ve Silopi’deki 12. sınıf öğrencilerinden gönüllü olanlara yönelik başka kentte açacağını duyurduğu 15 günlük YGS’ye hazırlık kursu uygulamasını eleştirdi.
MEB’in sorumluluğunun kurs açmakta değil, hayatı normalleştirecek, eğitim-öğretim hizmetinin nitelikli ve sağlıklı şekilde işleyebilmesini sağlamakta olduğunu ifade etti.
Temel ilke
Eğitim Sen öğrencilerin ailelerinin yanında değil götürüldükleri başka bir ilde bu kurstan yararlanabileceklerine dikkat çekti ve “öğrencinin bulunduğu yerde eğitim ve öğrenim hizmetinden yararlanmasının eğitimin en temel ilkesi” olduğunu vurguladı.
TIKLAYIN - CİZRELİ ÖĞRENCİLER ANLATIYOR: OKULA GİDEMİYORUZ, YGS'YE BAŞVURAMIYORUZ
Sorular
Eğitim Sen’in MEB’in uygulamasına dair dikkat çektiği noktalar ve gündeme getirdiği sorular şunlar…
* Bahsi geçen ilçelerde YGS başvurularının marketlerden yapıldığı, öğretmenlerin bu marketlerden başvuruları aldığı, okulların kışlaya dönüştürüldüğü bir dönemde, MEB’in görev ve sorumluluğu kurs açmak mıdır? Yoksa eğitim-öğretimin yapılabilmesinin koşullarını oluşturmak mıdır?
* Cizre’de sınav başvurusu yapılan bir marketin yakın zamanda polislerce kapatıldığından MEB’in haberi var mıdır?
* Normal koşullarda aylarını bu sınava hazırlık süreciyle geçiren öğrencilerin, 15 günde YGS’ye yeterli düzeyde hazırlanamayacağı açıktır!
TIKLAYIN - 362 BİN ÖĞRENCİNİN EĞİTİM HAKKI GASPEDİLDİ
Ya diğer öğrenciler?
* Kaldı ki amaçlanan gerçekten öğrencilerin YGS’ye hazırlanmasıysa, neden tüm öğrenciler değil de “gönüllü” öğrenciler bu kursun kapsamına alınmıştır? Kapsamın daraltılmış olmasının nedeni, ilçedeki insanların göçe zorlanmış olması mı, yoksa MEB’in öğrencilere yaklaşımında başka kriterlerin devreye girmesi mi etkili olmuştur?
Can güvenliği
* Cizre ve Silopi’den çıkarılarak Mardin ve Midyat’taki pansiyon okullara yerleştirilen bu öğrencilerin can güvenliği sağlanabilecek midir?
* Kurs kapsamında yürütülecek olan dersleri ve içeriklerini belirten bir kurs programı mevcut mudur?
* Söz konusu dersleri verecek öğretmenler belli midir? Hangi kriterlere göre seçilmişlerdir?
TIKLAYIN - SOKAĞA ÇIKAMAYAN ÖĞRENCILER YGS'YE NASIL BAŞVURACAK?
İhbar baskısı
Eğitim Sen “Gezi Süreci döneminde çok sayıda öğrenci üzerinde baskı kurularak arkadaşlarını ve öğretmenlerini ihbar etmesi istendiğini” hatırlatarak MEB’in uygulamasına dair kaygılarını dile getirdi.
“Benzeri bir aklın yine yürürlükte olmasından ve öğrencilerin hükümetin siyasi emelleri doğrultusunda bir propagandanın nesnesi olmasından kaygı duymaktayız.”
Onbinlerce öğrenci
Eğitim Sen’in verilerine göre, Cizre ve Silopi’de ilan edilen sokağa çıkma yasakları nedeniyle Cizre’de 104 okulda öğrenim gören 41 bin 127 öğrenci, Silopi’de ise 68 okulda öğrenim gören 39 bin 128 öğrenci (toplam 80 bin 255 öğrenci) ve 2991 öğretmen süreçten olumsuz etkilendi. (YY)