Orta Doğu Teknik Üniversitesi’nde (ODTÜ) Eğitim ve Bilim Sendikaları (Eğitim Sen) üyesi beş kişiye iki yıl sonra yeniden açılan disiplin soruşturması ve cezalara karşı direniş başladı.
Sendika şube denetleme kurulu üyesi Barış Çelik’e bir yıl “kademe ilerlemesinin durdurulması” cezası verildi. Üyeler Ekin Erdem Evliya, Çağlar Dölek ve Deniz Erdem hakkında “kınama”, şube yönetim kurulu üyesi Mert Kükrer hakkındaysa “devlet memurluğundan çıkarma” talep ediliyor.
bianet’e konuşan Mert Kükrer, cezalar ve soruşturmalar geri çekilene dek Rektörlük binası önünde gün boyu eylemde olacaklarını söyledi.
17 günlük direniş kazanımla sonuçlanmıştı
ODTÜ'de Aralık 2014'te Eğitim Sen’in öncülük ettiği maaş promosyon eylemleri sırasında yaşananlardan dolayı beş üye hakkında ODTÜ yönetimi soruşturma açmıştı.
Ocak 2015'te açılan soruşturmalar sonucu Kükrer ve Çelik'in dosyası Yükseköğretim Kurumları Yönetici, Öğretim Elemanı ve Memurları Disiplin Yönetmeliği Madde 11/d'deki "Amirine, maiyetindekilere, iş arkadaşlarına veya öğrencilere fiili tecavüzde bulunmak" suçlamasıyla "kamu görevinden çıkarma" cezasının verilmesi talebiyle Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanlığı'na gönderildi. Eğitim Sen üyesi üç akademisyene bir yıl süreyle kademe ilerlemesinin durdurulması cezası verildi.
Kükrer ve Çelik’in rektörlük binası önündeki 17 günlük direnişin ardından üniversite yönetim kurulu dosyaların YÖK’ten çekileceğini söyledi. YÖK de dosyaları esas ve usule dair bir dizi hataya işaret ederek geri gönderdi.
“2547 gitti 657 geldi”
Kükrer, OHAL ilanının ardından soruşturmaların yeniden işleme konduğunu anlattı:
“Dosyalar YÖK’ten döneli bir sene oldu. Rektörlük bu sürede soruşturmayı ilerletmek için bir adım atmadı. OHAL’in ilanı, ikinci sıradaki adayın rektör olarak atanmasının ardından soruşturmalar tekrar gündeme geldi.
“Ekim ayı başında soruşturmalar açıldı. Yazılı savunmalarımızı istediler, verdik. Barış Çelik’e kınama cezası verildi. Üç üye hakkında kınama, benim hakkımda da devlet memurluğundan çıkarma cezası isteniyor.
“İlk soruşturmalar 2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu’na göreydi. YÖK kanuna göre soruşturma yapılamayacağına dair kararın ardından bu kez cezalar 657 sayılı devlet Memurları Kanunu’na göre isteniyor.
“Üniversite yönetim kurulu kararını verecek. Bugün Eğitim Sen Ankara 5 Nolu Üniversiteler Şubesi, sendika iş yeri temsilcileri ve üyeler, öğrenciler, 100. Yıl Mahallesi’nden ve İstanbul’dan arkadaşların katılımıyla direniş nöbetine başladık. ‘Onlar OHAL’de işlem yaparsa biz herhalde direniriz’ diyoruz.” (BK)
* Fotoğraf: Eğitim Sen Ankara 5 Nolu Üniversiteler Şubesi / Twitter