Grevli Toplu İş Sözleşmesi (TİS) talebiyle Trabzon, Diyarbakır, İzmir ve İstanbul'dan yola çıkan Eğitim-Sen'liler Ankara'da buluştu.
Taleplerini Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu'ya iletmek için yürüyüşe geçen gruba polis müdahale etti. 10 kişinin yaralandığı saldırıda bir kişi nefes alamadığı için fenalaştı.
Zafer Çarşısı'nın karşısında oturma eylemi yapan Eğitim-Sen üyelerinin polisle yaptıkları görüşmelerin ardından barikat kaldırıldı.
Eyleme katılan KESK Genel Sekreteri Emirali Şimşek barikatın kaldırılmasıyla Bakanlığa yürüdüklerini, toplu sözleşme yaslağını ve taleplerini Bakanlık Müsteşarına ilettikleri bilgisini verdi.
Polis önceki gün (3 Hziran) Ankara'ya gitmek için İstanbul Galatasaray'da bir araya gelen KESK'lilere de müdahale etmiş, bir kişiyi gözaltına almıştı. KESK'lilerin eylemi yaklaşık sekiz saat sürmüştü.
Bir KESK'li tedavi altına alındı
Şimşek'in bianet'e verdiği bilgiye göre olaylar şöyle gelişti:
Ankara'da bir araya gelen eğitim emekçileri Atatürk Bulvarı'ndan Milli Eğitim Bakanlığı'yla olan randevuları için bakanlık binasına yürümek istedi. Zafer Çaşısı'nın önüne barikat kuran polis Eğitim-Sen'liler yürüyeceklerini söyleyince polis gruba müdahale etti.
Polisin gaz bombası ve cop kullandığı saldırıda 10'dan fazla kişinin yaralandı, bir kişi de nefes alamadığı için fenalık geçirdi. KESK üyesi Saim Gültekin gözüne cop gelmesi nedeniyle üç gün Atatürk Hastanesinde tedavi görecek.
Talepler
3 Haziran'da yürüyüşe başlayan Eğitim-Sen üyeleri
* Bilimsel, laik, demokratik, kamusal eğitim,
* Çocuklar için kreş, beslenme, temiz su ve yılda en az 2 defa sağlık taraması,
* Eğitim işkolundaki tüm çalışanlar iş güvenceli ve kadrolu çalışmalarını,
* Eğitimde demokratik yönetim,
* Ek ders yönetmeliğinin yeniden düzenlenmesini ve İlköğretim Öğretmenleri Sağlık ve
Sosyal Yardım Sandığı'nın (İLKSAN) tasfiye edilerek kapatılmasını ve üyelerinin hak ettiği paralarının tamamının hiçbir kayba uğratılmadan, yasal faizi ile birlikte bir defada ödenmesini istiyor.
İLKSAN, ilkokul öğretmenlerinin genel bütçeden aylıklarını alamadıkları bir dönemde üyelerinin ekonomik ve sosyal ihtiyaçlarını karşılamak, yardımlaşma ve dayanışmayı sağlamak amacıyla 1943'te kuruldu.
1985'de 3179 sayılı yasa ile yapılan değişiklik tüm ilkokul öğretmenlerinin sandığa üyeliğini zorunlu kıldı.
Eğitim-İş sendikası Genel Eğitim Sekreteri Barış Düdü, 22-23 Şubat 2009'da yapılan İLKSAN Genel Kurulu'nda yaptığı konuşmasında
* Kurumu ait arsaların TOKİ ve benzeri kurumlara peşkeş çekildiğini,
* Günlük repo uygulamasının olduğu Türkiye'de bloke edilen İLKSAN paralarının bankalarda karşılıksız tutulduğunu,
* Konut ve araba dağıtımında üyelerin dışında başkalarına çıkar sağlandığını, üyelerin birikimlerinin iadesinde sorunlar yaşandığını,
* İLKSAN'a ait öğretmenevi ve diğer taşınmazların verimli-karlı değerlendirilmeyerek zarar edildiğini ve
* Yöneticilere ödenen huzur haklarının oldukça yüksek olması ve gereğinden fazla yöneticinin bulunduğunu söyleyerek kurumu eleştirdi.(BÇ)