İstanbul, İzmir, Ankara ve Bursa'dan yaklaşık 300 kişi bugün saat 13:00'te, Yüksek Öğretim Kurumu (YÖK) önünde protesto gerçekleştirdi.
YÖK Başkanı görüşmedi
Önce Bilkent Üniversitesi'nden "Özgür Bilimsel Demokratik Üniversite" yazılı pankartın ardında yürüyüş yapan kalabalık, YÖK binası önüne geldiğinde aralarından bir temsilci vasıtasıyla YÖK Başkanı Yusuf Ziya Özcan'la görüşmek istedi ancak Özcan teklifi kabul etmedi.
Eylemde "Asistan kıyımına son", "İş güvencesi istiyoruz" pankartları açıldı.
"Esnek istihdama son"
Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim Sen) Genel Başkanı Zübeyde Kılıç, "Demokratik bir ortamda, özgür bir şekilde bilimsel üretim yapmak ve üretimi toplumla paylaşmak üniversitelerimizin temel işlevlerinden. Bu işlevi yerine getirebilmesi için, yükseköğretimin acil ihtiyacı bilimsel özgürlük, demokratik işleyiş, idari ve mali özerklik, kamusal mali denetim, katılımcılık, parasız eğitim ve çalışanlara iş güvencesi sağlanması gerekir" dedi.
Kılıç talepleri sıraladı:
*Üniversitelerde piyasalaştırmanın dayanaklarından biri olan iş güvencesiz esnek istihdama son verilmeli; bütün üniversite çalışanlarına koşulsuz iş güvencesi sağlanmalı.
*Üniversitelerin 50/d maddesi kapsamındaki araştırma görevlilerini 33/a maddesine aktarma yetkilerini ortadan kaldıran hukuksuz YÖK kararları geri alınmalı.
*Akademik atama ve yükseltme kriterleri tüm üniversite emekçilerinin katılımı ile yeniden düzenlenmeli, kazanılmış hakların devamlılığı esas alınmalı.
*Vakıf üniversitelerinde araştırma görevlilerinin burslu lisansüstü öğrencisi statüsünde gösterilip adeta kaçak işgücü olarak sigortasız çalıştırılması uygulamasına son verilmeli.
*Akademik işbirliği ve kamusal eğitim yerine rekabet ve ticari eğitim mantığına dayanan performansa dayalı ücretlendirme girişimlerinden vazgeçilmeli. Tüm öğretim elemanlarına geçim kaygısı hissetmeden bilimsel faaliyetlerini sürdürebilecekleri bir ücret verilmeli.
Kılıç "Yükseköğretimde şirketleştirme ve özelleştirme yerine kamu finansmanı esas alınmalı, genel bütçeden ayrılan pay artırılmalı" dedi.
"Üniversite yönetimlerinin seçiminde ve kurulların oluşumunda, karar alma ve denetim süreçlerinde kadrosu ve unvanı ne olursa olsun tüm akademik ve idari personel eşit söz sahibi olmalı; bu süreçlere öğrencilerin kurumsal katılımı ve temsili sağlanmalı."
Eğitim Sen Başkanı Kılıç gerçek çözümlerin ancak; üniversite emekçilerinin geçinme kaygısından, hükümetlerin siyasal tercihlerinden, YÖK’ün ya da benzeri kurumların boyunduruğundan, itaate dayalı akademik hiyerarşiden ve piyasa süreçlerinin belirleyiciliğinden uzak ve tüm üniversite bileşenlerinin karar alma süreçlerine dâhil edilmesiyle üretilebileceğini savundu.
Eylem saat 14:30'da sona erdi. (EZÖ)
* Fırat Genç katkıda bulundu.