Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim - Sen), Milli Eğitim Bakanlığı'nca (MEB) düzenlenen 18. Milli Eğitim Şurası'ndan demokratik ve bilimsel olmadığı, sendikaların katılımına yeteri kadar açılmadığı gerekçesiyle çekildi.
Kızılcahamam Asya Termal Otel'de bugün başlayan şuranın açılış töreninin ardından, sendikanın çekilme kararını bir basın toplantısıyla açıklayan Eğitim - Sen Genel Başkanı Zübeyde Kılıç, Şura'nın demokratik ve bilimsel şekilde yürütülmediğini söyledi:
"18. Milli Eğitim Şurası'nın yürütülme süreci, şimdiden şuranın ne ölçüde demokratik ve bilimsel sonuçlar üreteceğine dair ipuçlarını ortaya koymaktadır.
"Böylesi bir işleyişle başlayıp sürecek olan bir şuradan eğitim alanında yaşanan problemlere ilişkin sağlıklı tespitler çıkacağına ve uygulanacağına dair umut taşımak mümkün değil. Bu durum, ister istemez akıllara şura sonucunda hedeflenenin, kız ve erkek öğrenciler için okulların ayrılması gibi kararların çıkarılması olacağı kaygısını getirebilmektedir."
Sendikalardan öneri alınmadı
"Şura gündemi belirleme sürecinde, eğitime dair sorunlara gerek teorik gerekse de pratik düzlemde ciddi anlamda hakim olan ve bilimsel, gerçekçi öneriler sunabilecek olan sendikalardan öneri dahi alınmamış olması önemli bir eksiklik olmuş ve şuranın demokratikliğine dair daha baştan ciddi kuşkular yaratmıştır.
"Şura Genel Sekreteri imzasıyla gönderilen yazıda sendikal temsiliyet düzeyinde katılımın 'onayla uygun görüldüğü' ifade edilmiştir. İllerin önemli bir bölümünde sendika temsilcilerimiz sadece bir başlık altında atölye çalışmalarına katılabilmişler, genele ilişkin düşünce ve değerlendirmelerini sürece taşıyamamışlardır."
Gündem: Eğitimin 2023 Vizyonu
Bu yılki gündemi "Eğitimde 2023 Vizyonu" olan Milli Eğitim Şurası, MEB'in en üst danışma kurulu olma özeliğini taşıyor. Şuraya eğitimle ilgili kurumlar, kuruluş ve örgütlerden temsilciler katılıyor. Bu yılki şuraya 800'e yakın ismin katıldığı belirtiliyor.
Çalışmaları 5-9 Temmuz 2010 tarihinde Ankara Başkent Öğretmenevi'nde başlayan şurada beş ayrı komisyon kurulacak. Komisyonlar öğretmen yetiştirilmesi, istihdamı ve meslek gelişimi, eğitim ortamları, kurum kültürü ve okul liderliği; ilköğretim ve ortaöğretimin güçlendirilmesi, ortaöğretime erişimin sağlanması; spor, sanat, beceri ve değerler eğitim ile psikolojik danışma, rehberlik ve yönlendirme konularını tartışılacak.
Şurada ayrıca Almanya, ABD, Fransa, İngiltere, Japonya, Finlandiya, Norveç ve İtalya'nın eğitim sistemleriyle ilgili bilgeler de ele alınacak. Komisyonlarca hazırlanan raporlar genel kurula sunulacak. Genel Kurul'dan çıkan kararlar tavsiye niteliği taşıyor. Şura 5 Kasım'a kadar sürecek. (SP/EÖ)