Fotoğraf: Twitter
Okulların koronavirüs tehdidi nedeniyle kapanmasının ardından milyonlarca öğrenci evlerine kapandı. 16 Mart’ta verilen bir haftalık ara tatilin ardından öğrenciler, 23 Mart’ta uzaktan eğitime başladı.
31 Mayıs’a kadar devam edecek olan uzaktan eğitim sona erdikten sonra, okulların ne zaman ve hangi koşullarda açılacağı ise şimdiden tartışılıyor.
"Yaşamımız 'yeni normale' göre düzenlenmeli"
"Okulların ne zaman açılacağına" dair tartışamalara ilişkin bianet’e konuşan Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim-Sen) Eğitim Sekreteri Özgür Bozdoğan, okulların açılması için salgın tehlikesinin tam olarak ortadan kalkması gerektiğini söyledi.
Salgınla beraber artık yaşamımızın “yeni normale” göre düzenlenmesi gerektiğini vurgulayan Bozdoğan konuşmasını şöyle sürdürdü:
“Her alanın yeni normali olduğu gibi, eğitim alanında da, okulların da yeni normalinin ne olması gerektiğini tartışmadan okulların yeniden açılmasını tartışmak gerçekçi değil.
"Okullarda sağlık görevlisi bulunmalı"
"Okulları fiziksel olarak yeni normale hazırlamadan okulların açılmasını düşünmemek gerekiyor. Okulların giriş-çıkış kapı sayısı, tuvaletler, kantin, koridor, havalandırma, dezenfekte üniteleri gibi pek çok açıdan yeni normale hazırlanmalıdır.
"40-50 kişilik mevcudu olan sınıflar var. Sınıflardaki öğrenci sayısı ne kadar olacak? Tuvalet sayıları arttırılacak mı, öğretmen odaları nasıl olacak? Okul servisleri kaç öğrenci taşıyacak? Ders saatleri 40 dakika mı olacak? Havalandırma nasıl olacak? Bütün bunların tartışılması gerekiyor.
"Ayrıca, okulun gündelik yaşantısı, ders süreleri, günlük eğitim süresi, koridorda aynı anda bulunacak öğrenci sayısı, törenler gibi pek çok açıdan okulun yeni normalinin belirlenmesi ve bununla ilgili hazırlık yapılmalıdır. Her okulda artık sağlık ve dezenfekte görevlisinin bulunması zorunlu olmalıdır.
"Yeni sorunlara kapı aralanmamalı"
“Okulların yeni normale hazırlanması ve okul yaşantısının devamı el yordamıyla değil bilimsel bir yaklaşım, içerik ve yöntemle yapılmalı. Sağlık alanında olduğu gibi eğitim alanında da mutlaka danışma kurulu olarak çalışacak bir bilim kuruluna ihtiyaç olduğu kesindir.
“Oluşacak bilim kurulunun belirleyeceği yol haritası ile okulların yeni normale hazırlanması ve ardından açılması gerekiyor. Gerekli hazırlıkları yapmadan okulların açılması oluşacak yeni sorunlara ve sağlık risklerine kapı aralayacaktır.
"Gerekli hazırlıklar yapılmadan devam eden okulların açılması ile ilgili tartışma gerçekçi görünmüyor. Öğrencilerimizin eğitim hakkı ve sağlığının önceliğimiz olduğunun bir an bile akıldan çıkarılmamaldır.”
Bakan Ziya Selçuk ne demişti?
Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, geçtiğimiz hafta okulların 1 Haziran'da açılabileceğini duyurdu. Selçuk, daha sonra "Biz Milli Eğitim Bakanlığı olarak 'Okullar 1 Haziran'da açılacak' diye bir ifade kullanmadık. Basında bazı yerlerde yer aldı ama bizim böyle bir ifademiz yok. Bizim 1 Haziran'da açıldığında ne şekilde planlamamız var, Eylül'de açılırsa ne şekilde bir çalışmamız var bütün senaryoları sıralarken bunun içinde 1 Haziran da vardı" dedi.
Selçuk, son olarak dün yaptığı açıklamada ise, "İsteyen öğrenciler için uzaktan eğitimle yaz okulu var. Okul yok ama ondan eminiz, tamam mı?" ifadelerini kullandı. (RT)