Eğitim Sen, dün (31 Temmuz) açıklanan Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) sonuçlarının “eğitimdeki ağır tahribatın kanıtı olduğunu” söyledi.
Üniversiteye geçişte iki aşamalı olarak uygulanan Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS) ve Lisans Yerleştirme Sınavı (LYS) yerine getirilen ve yine iki aşamalı sınav içeren sistem Kasım 2017’de açıklanmış, öğrenciler 30 Haziran 2018’de sınavlara girmişti.
Eğitim Sen açıklamasında Milli Eğitim Bakanlığı tarafından belirlenen istatistiklere yer verdi. Sonuçların eğitim politikalarındaki “başarısızlığı” ifade ettiği dile getirildi.
400 üzerinde puan alanların toplama oranı yüzde 1,37
YKS eski sistem gibi iki aşamadan oluştu. İlk aşamadaki Temel Yeterlilik Testi’nin (TYT) tavan puanı 500, baraj puanı ise 150/180 olarak belirlendi.
TIKLAYIN - YÖK Üniversiteye Girişte Yeni Sistemin Ayrıntılarını Açıkladı
2 milyon 300 binden fazla öğrencinin girdiği sınavda 250 ve üzerinde puan alan adayların, toplam adaylara oranı yüzde 19,80; 400 ve üzerinde puan alan adayların oranı ise yüzde 1,37. Eğitim Sen’in değerlendirmesi şöyle:
“Eğitim sistemi ile hedeflenen en temel yeterlilikler dahi öğrencilerin çok küçük bir kısmına kazandırılabilmiştir.”
Matematikte doğru ortalaması 3,9
TYT’de Türkçeden 40, Sosyal Bilimlerden Coğrafya beş, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi beş, Felsefe beş ve Tarih beş olmak üzere 20, Temel Matematikten 40, Fen Bilimlerinden biyoloji altı, fizik ve kimya yedi olmak üzere toplam 120 soru yöneltildi. 135 dakika süre verildi.
Türkçe testinde soruların en az yarısını doğru yanıtlayabilen adayların oranı yüzde 45; fen bilimleri testindeki oranı yüzde 11; sosyal bilimler testinde yüzde 24; temel matematik testinde ise yüzde 11.
Sınava giren öğrenciler ortalama olarak, matematikte 40 sorudan 3,9; fizikte 14 sorudan 0,4; kimyada 13 sorudan 1,1; biyolojide 13 sorudan 1,6 soruya doğru yanıt verdi.
“Kaç öğrenci son senesinde özel okula geçti?”
Açıklamada sayısal verilere göre, Fen ve Anadolu liselerinin hala sayısal ve eşit ağırlık alanındaki başarı düzeyini koruduğu da dile getirildi. Ancak özellikle özel fen ve temel liselerin ortalama başarı puanları diğer özel liselere kıyasla yüksek.
Eğitim Sen, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:
“Özel liselerin dershane mantığıyla hareket ederek, kendilerini ‘sınava hazırlık’ propagandasıyla pazarladığı herkes tarafından bilinmektedir.
“Acaba lise son sınıftayken kaç öğrenci devlet okullarını bırakıp, özel liselere geçiş yapmıştır? Devlet okullarında yetişen bu öğrenciler, kimi özel liselerin başarı grafiğini nasıl etkilemiştir?
“İtaat edecek nesil yetiştirme arzusu”
“Yayınlanan veriler, adayların ve öğrencilerin değil, eğitim politikalarının başarısızlığını göstermektedir. Bu tablo, siyasi iktidarın öğrencinin ilgi, yetenek ve yaratıcılığını geliştirmek yerine, kendisine sadakatle itaat edecek nesiller yaratma arzusunun sonucudur!
“Okullaşma politikasından, öğretim programlarını oluşturmaya; öğretmen yetiştirme sisteminden, öğretmenlerin hak gasplarına; demokratik ve evrensel değerlerin yok sayılmasından, siyasi iktidarın yürüttüğü toplum mühendisliğine; devlet okullarına kaynak aktarılmazken, özel okullara öğrenci başına verilen binlerce liralık teşviklere kadar çok sayıda faktör bu tablonun oluşmasını sağlamıştır.” (TP)