Hacettepe Üniversitesi’nde 23 Mart’ta üniversitenin “öğrenciler arasında çatışma” olarak tanımladığı gerilimde dört öğrenci yaralandı.
Rektörlük, dün yaptığı duyuruda “eğitim ve öğretimin güven içinde devam etmesi için bir süre üniversite içinde bu tür toplantı, gösteri ve yürüyüş yapılmasına kesinlikle izin verilmeyecektir” dedi.
Eğitim Sen Hacettepe İşyeri Temsilciliği de tüm kamuoyunu bu çatışmaların durdurulabilmesi için provokatif söylemlerden kaçınmaya çağırdı.
Dört öğrenci yaralı, eğitime iki gün ara
Üniversitenin Beytepe Yerleşkesi’nde öğrenciler arasında yaşanan olaylarda bir mezun ve üç öğrenci yaralandı. Eğitim ve öğretime 24-25 Mart tarihleri arasında ara verildi.
Rektörlük konuyla ilgili açıklamasında üniversite ile ilgisi olmadığı halde içeriye girmek isteyen beş kişi, kampüsteki çatışmada yer alan yedi kişi ve durumla ilişkili görülen 12 kişi olmak üzere 29 kişinin gözaltına alındığını belirtti.
25 Mart’taki açıklamasında da “hiçbir akademik personelimizin taraf olmamış, aksine olayların yatışması için üstün gayret göstermişlerdir” dedi ancak çalışanlarının suçlanarak hedef gösterildiğini belirtti.
Rektörlük: Kampüste toplantı, gösteri, yürüyüş yasak
Rektörlük 28 Mart’ta konuyla ilgili son duyurusunda da konuyla ilgili kişiler hakkında işlemlerin başlatıldığını belirtti.
“Beytepe Yerleşkesi A ve B Kapılarında artırılmış ve bir süre daha devam edecek güvenlik önlemleri nedeniyle oluşan yoğunluğu bu bağlamda hoş göreceğinizi düşünmekteyiz. Üniversite yönetimine geçen hafta yaşananlarla ilgili olarak çeşitli toplantı talepleri gelmektedir. Yerleşkelerimizde tekrar tansiyonun yükselmemesi, eğitim ve öğretimin güven içinde devam etmesi için bir süre üniversite içinde bu tür toplantı, gösteri ve yürüyüş yapılmasına kesinlikle izin verilmeyecektir.”
Eğitim Sen: Öğretim üyelerine tehdit sistematik oldu
Eğitim Sen, konuyla ilgili açıklamasında yaşananları “geçtiğimiz yıl üniversitede sistematik biçimde yaşanan gerginliklerin devamı” olarak tanımladı. Yaşananları engellemeye gayret eden öğretim üyesi ve idari personelin sosyal medyada ve haber sitelerinde hedef gösterildiğini belirtti.
“Hiçbir taraf tutmaksızın çatışmayı engellemeye gayret eden birçok öğretim üyesi ve idari personel hedef gösterilmekte ve hatta siyasi bir cinayete kurban giden üniversitemiz öğretim üyesi Bedrettin Cömert örnek gösterilerek alenen tehdit edilmektedir. Ne yazık ki Hacettepe Üniversitesi’nde çalışanların hedef gösterilmesi ve tehdit edilmesi giderek sistematik bir hal almaktadır."
“Provokatif söylemden kaçınılmalı”
Sendika, bu tür olayların tekrar etmemesi için şiddete başvuran kişilerin ve öğretim üyelerini tehdit eden şahısların ivedilikle tespit edilmesi ve ilgili yönetmelik çerçevesinde cezalandırılması gerektiğini söyledi.
“Üniversiteye pala, bıçak gibi delici-kesici aletlerin sokulmaması, başka üniversite ya da odaklardan olayları kışkırtmak maksadıyla gelenlerin engellenmesi için acilen önlemlerin artırılmasını talep ediyoruz. Medyanın da üniversitemizde yaşanan olayları siyasi mevzi kazanma amacına hizmet edecek şekilde yansıtmasının öğrencilerimizin can güvenliğini tehlikeye atmak anlamına geldiğini hatırlatıyor; tüm kamuoyunu bu çatışmaların durdurulabilmesi için provokatif söylemlerden kaçınmaya, yalan haberlere son vermeye ve sorumlu davranarak barışçıl bir dil kurmaya davet ediyoruz.” (BK)