Karnede, AKP "eğitim sorunlarını çözme", "öğretmen ve derslik açıklarını kapatma", "çalışanlarla iletişim", "eğitim emekçilerinin ücretlerinde iyileştirmede" derecesi "başarısız", "siyasi kadrolaşma", "eğitimi paralı hale getirme"deyse "iyi" not aldı.
Ayrıca Eğitim-Sen AKP hükümetinin, üst üste iki yıl sınıfta kaldığı için, "tasdikname" ile uzaklaştırılmasına karar verdi.
Eğitimcilerin yüzde 70'i yoksulluk sınırının altında
Eğitim-Sen'in raporuna göre de AKP iktidarında eğitim emekçilerinin yüzde 30'u açlık, yüzde 70'i yoksulluk sınırının altında ücret alıyor. Yıllık bazda velilerin yaptığı eğitim harcamalarında yüzde 300'e varan artışlar var.
Eğitim bütçesinde artışlar olmakla birlikte, eğitime duyulan gereksinim ve artan eğitim giderlerini karşılamak için gerekli olan yatırım bütçelerinde yüzde 50'ye varan azalmaların olduğu görülüyor.
Paralı eğitim politikaları geliştirildi
Eğitim-Sen ayrıca araştırmalarının sonuçlarına göre, AKP'nin eğitim politikalarının "paralı, özel öğretim ve din eğitimi odaklı" olduğunu belirtiyor. Yıllara göre istatistikleri yukarıdaki linkten ulaşacağınız raporda ayrıntılı olarak görebilirsiniz.
Yurttaş en çok Türkiye'de çocuğunun eğitimine para harcıyor
Örneğin Kanada, Avustralya, Norveç, İngiltere, ABD, Almanya, Yunanistan, Kore, Filipinler, Arjantin, Jamaika ve Hindistan arasında yüzde 3.5'le en çok Türkiye'de yurttaşlar eğitim harcamalarına katkı veriyor.
Ailelerin bir çocuğa 17 yıllık eğitim öğretim yaşamı boyunca yaptığı harcama yaklaşık 45-50 bin YTL olarak hesaplanıyor.
Bu hesaplamaya servis, kurs, özel ders, dershane harcamaları, yıllık aylık taksitler, üniversitedeki harç ve barınma giderleri de dahil.
YİBO'lardan sonra öğrenci İmam Hatip'e yönlendiriliyor
2006-2007 eğitim-öğretim yılında ülke genelinde 582 Yatılı İlköğretim Bölge Okulu (YİBO) 286 bin öğrenci eğitim görmüş. Bunların 55 bini 8. sınıf öğrencisi, bu öğrencilere geçiş seçeneği olarak sunulan orta öğretim kurumu sayısı 662.
Bu okulların 206'sı genel lise, 227'si İmam Hatip lisesi, 114'ü Endüstri Meslek Lisesi, 79'u Çok Programlı Lise ve 36'sı da Anadolu Meslek ve Kız Meslek Lisesi. (NZ/EÜ)