Eğitim Reformu Girişimi Lise Yerleştirme tercihlerinde izlenecek adımları sıraladı.
Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş Sınavı’nın (TEOG) kaldırılmasının ardından gelen yeni sistem kapsamında getirilen Ortaöğretim Kurumları Merkezi Sınavı’na 971 bin 657 8. sınıf öğrencisi isteğe bağlı olarak 2 Haziran’da girdi. Ortaöğretime Geçiş Tercih ve Yerleştirme Kılavuzu, 26 Haziran 2018 tarihinde yayımlandı.
15 tercih
* Büyütmek için üzerini tıklayın.
ERG’nin hazırladığı rehberde adımlar şöyle sıralanıyor:
* Öğrenciler yerel, merkezi ve pansiyonlu olmak üzere üç okul tipinden beşer tercih yapabilecek.
Yerel yerleştirme: Tercih sistemine girildiğinde ilk olarak yerel yerleştirmeyle öğrenci alan okullar için tercih ekranı açılacak. Merkezi sınav puanına sahip öğrenciler dahil, tüm öğrenciler yerel yerleştirmeyle öğrenci alan okul tercihi yapmak zorundalar.
Merkezi sınav ile: Bu yolla öğrenci alacağı açıklanan fen liseleri, sosyal bilimler liseleri, Anadolu liseleri, Anadolu imam-hatip liseleri ve mesleki ve teknik Anadolu liseleri tercih edilebilir.
Pansiyonlu okullar: Merkezi sınav puanı ve yerel yerleştirmeyle öğrenci alan okullara ek olarak, tercih sisteminde isteyen öğrenciler en fazla beş tane de pansiyonlu okul tercihinde bulunabilirler. Yerel yerleştirme sonucu tercihine yerleşenlerin pansiyonlu okul tercihi dikkate alınmayacak.
Aynı türden en fazla üç okul
* Tercih ekranında, öğrenciler aynı okul türünden en fazla üç okul seçebilirler. Örneğin, bir öğrenci beş tercih hakkının hepsini Anadolu lisesinden yana kullanamayacak. Öğrenci yalnızca Anadolu lisesi seçmek istiyorsa en fazla üç tercih yapabilir; beş tercih yapmak isterse kalan iki tercihe başka okul türlerinden liseler yazmalı.
Kayıt alanları
Kayıt alanı türleri; kendi kayıt alanı, komşu kayıt alanı ve diğer kayıt alanı olmak üzere üç adet.
* Öğrencinin kendi kayıt alanı ikamet adresinin bulunduğu kayıt alanında yer alan okulları belirtir. * Komşu kayıt alanı ise öğrencinin ikamet adresine göre komşu kayıt alanında yer alanlar okulları belirtir.
* Diğer kayıt alanında bulunan okullar ise öğrencinin ikamet adresine göre bulunduğu kayıt alanında ve komşu kayıt alanında olmayan il içindeki diğer kayıt alanları ile il dışındaki kayıt alanlarında bulunan okulları belirtir.
* Yerel yerleştirme tercih ekranında, öğrenciler kendi “kayıt alanı”nda, “komşu kayıt alanı”ında ve “diğer kayıt alanı”nda bulunan okullardan ilk üçü kendi kayıt alanından olmak şartıyla en fazla beş okul tercih edebilirler.
Aynı tür kayıt alanında bir okulu tercih eden iki öğrenci arasında şu ölçütlere bakılacak:
* Öğrencinin tercih edilen lisenin bulunduğu kayıt alanındaki bir ortaokuldan mezun olması.
* Bu ortaokulda dönem olarak daha uzun süre okumuş olması.
* Tercih sırasında tercih edilen liseyi daha üst sıraya yazması.
* Ortaokul başarı puanının (OBP) daha yüksek olması 8. sınıa yaptığı devamsızlığın daha az olması.
* Yaşça daha küçük olması.
Tarihler
2 Temmuz’da başlayan tercih işlemi 13 Temmuz’da sona erecek. 30 Temmuz’da yerleştirme sonuçları ve boş kontenjanlar ilan edilecek.
* Özel okullar için kayıt dönemi 11 Temmuz’da sona eriyor. Bu tarihe dek özel okullara kesin kayıt yaptıran öğrencilere devlet okulları için tercih ekranı açılmayacak.
Nakil
6-10 Ağustos’ta 1. nakil tercih başvuruları alınacak. 4. nakil, 6 Eylül’de sonlanacak.
* Her nakil döneminde her yerleşme türünden en fazla üç okul tercih edilebilir. İlk yerleştirme döneminde bir okula yerleşemeyenler, nakil dönemlerinde ilk iki okulu kendi kayıt alanlarından ve en fazla iki tanesini aynı okul türünden tercih etmek zorundalar. İlk yerleşmede bir okula yerleşenler içinse böyle bir kısıtlama yok.
Yerleşemeyen öğrenciler
* Hiçbir okula yerleşemeyenler boş kontenjanı bulunan ve yerel yerleştirme ile öğrenci alan okullara 10-14 Eylül 2018 tarihlerinde yerleştirilecekler. Tercih yapmayan veya tercihleri doğrultusunda hiçbir okula yerleşemeyen öğrenciler, açıköğretim kurumlarına yönlendirilecek. (BK)