Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, yeni müfredatın "Avrupa Birliği (AB) standartlarına uygun hazırlandığını" açıkladı.
Zorunlu din dersi yeni müfredatta da duruyor fakat Bakan Çelik'in açıklamasına göre, "Aleviliğin ne olup olmadığı konusunda bilgilerin de konması için çalışmalar sürüyor".
Bakan Çelik 2005'in sonuna kadar internet bağlantısı olmayan okulun kalmayacağını da söylüyor.
MEB, bu yıl bir başka önemli değişikliği de meslek liselerinde başlatıyor. Avrupa Birliği (AB) desteğiyle bir proje hazırlayan Bakanlık, işverenlerle işbirliği yaparak, öğrencileri farklı alanlara yönlendirerek istihdama yönelik bir program uygulamayı hedefliyor.
MEB bu sene öğrencilere okutulması için dünya ve Türkiye edebiyatından 100 eser seçti. Bakanlık, ders kitaplarında bundan sonra "Türkçeleşmiş" Osmanlıca, Arapça kelimelerin kullanılabileceğini de açıkladı.
Yeni eğitim-öğretim yılı başlarken MEB, 9 bin 200 yeni öğretmenin de atamasını yaptı.
Kızlar okula gitsin: Kampanyaya devam
Kız çocuklarının okula gönderilmesi amacıyla 2003 yılında Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) ile Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF) arasında başlatılan "Haydi Kızlar Okula Kampanyası"nın ikinci ayağı okulların açılacağı 13 Eylül'de Şanlıurfa'da başlayacak.
Ev ev dolaşarak aileleri ikna etmeyi düşünen bakanlık, okula gönderecekleri her kız çocuk için ailelere ayda 20-35 milyon lira yardım verecek.
Altı ile 14 yaşında ilköğretim çağında olan kız çocuklarının okullulaşma oranlarının artırılması, eğitim sistemi dışında kalan, okulu terk eden ya da devamsızlık yapan öğrencilerin ilköğretime kazandırılmasını amaçlayan kampanya, 2003 Haziran ayında, okullaşma oranlarının en düşük olduğu Ağrı, Batman, Bitlis, Diyarbakır, Hakkâri, Muş, Siirt, Şanlıurfa, Şırnak ve Van'da başlatılmıştı.
2004'te 23 yeni il kampanya kapsamına alındı. 2005'de ise, 20 il daha kampanya kapsamına alınacak.
Kampanyanın uygulandığı ilk 10 ilde okula kayıt oranlarında yaklaşık yüzde 5.8 oranında bir artış sağlandı. Söz konusu illerde ilköğretim okullarına fazladan 40 bin kız öğrenci kayıt oldu.
Yeni yılda dokuz bin yeni öğretmen
MEB'e bağlı eğitim kurumlarına 9 bin 267 öğretmen ataması dün (Perşembe) kurayla yapıldı. Atamalar, 48 alanda 21 bin 417 aday arasından bilgisayar kurasıyla yapıldı.
Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim-Sen) öğretmen açığının yaklaşık 200 bin olduğunu söylüyor.
Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, daha önceki uygulamalar nedeniyle belirli yerlerde oluşan yığılmaları 2003'den bu yana erittiklerini söyledi. Atamaları yapılan öğretmenler 8 Eylül'de göreve başladı.
Meslek liseleri: Sil baştan
Milli Eğitim Bakanlığı, Meslek Liseleri ile de ilgili bir program hazırladı.
Bakanlığın hazırladığı Mesleki Eğitim ve Öğretim Sistemini Güçlendirme Projesi'ne (MEGEP) göre meslek liseleri dört yıl olacak.
9. sınıftaki ortak derslerden sonra öğrenci 10. sınıfta istediği alana geçecek. Öğrenci diplomanın yanı sıra sertifika alacak, istihdam olanaklarına göre yönlendirilecek.
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) bu uygulamayı "8 yıllık zorunlu ilköğretimi deleceği için" eleştirdi.
MEGEP'i, projenin "sosyal ortakları" olarak tanımladığı işçi, işveren, esnaf ve sanatkâr temsilcileri ile tanıtan Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, Aralık ayı sonunda, tüm ortaöğretim sisteminin masaya yatırılacağı bir şura düzenleneceğini de açıkladı.
Yeni öğretim programı için yerli ve yabancı uzman, toplam bin 300 kişinin çalıştığını belirten Çelik, yeni sistemi şöyle anlattı:
* Amaç 12 yıllık temel eğitime geçişi hızlandırmak. İş piyasasında meslek standartları ve bölgesel ihtiyaçları gözeten, esnek, kolay ve hızlı değişim gösterebilen modüler yapıda ve bütünselliği koruyabilen bir sistem geliştirildi.
* Sistemde, öğrenimdeki engellerin kaldırılması ve rekabet edilebilirlik, yatay ve dikey geçiş, hayat boyu öğrenim ilkelerine sadık kalındı. Yeni program kapsamında meslek liselerinin eğitim süresi dört yıla çıkacak.
* 9. sınıfta genel kültür, temel beceri, yönlendirme, bilgisayar, rehberlik gibi ortak dersler verilecek. 10. sınıfta meslek dersleri artırılacak. Öğrenci eğitim süresi sonunda, alanında diploma ve seçmiş olduğu dalda üçüncü seviye sertifika alacak.
* Meslek lisesinden ayrılmak isteyenler, yeterliliklerine karşılık gelen birinci veya ikinci seviye sertifika alabilecek. Yani tasdikname alıp sistemden atılmayacak.
Avrupa Birliği'nin (AB) desteklediği 51 milyon euro hibeli MEGEP ve 14 milyon euro hibeli Mesleki Eğitimin Modernizasyonu Projesi (MVET) kapsamındaki program, bu yıl 30 ilde, 104 pilot okulda uygulanmaya başlanıyor.
Kitaplar yenilenecek: Reklam yok, Osmanlıca var
Talim ve Terbiye Kurulu (TTK) Başkanlığı, yeni ders programlarına uygun kitapların seçiminde kullanılacak yarışma yöntemine ilişkin yeni bir şartname hazırladı.
TTK kitapların hazırlanması için bir yarışma açacak, her sınıfın her dersi için en fazla yedi kitap belirlenecek, dereceye giren ilk yedi eser ders kitabı olarak okutulacak.
Bakanlık, yeni programlara uygun olarak hazırlanacak ders kitaplarında, "Türkçeleşmiş" Osmanlıca, Arapça ve diğer dillerden sözcüklerin kullanılabileceğini açıkladı.
Yarışma şartnamesine göre kitaplar temel insan haklarına aykırılık taşımayacak; cinsiyet, ırk, din, dil, renk, siyasi düşünce, felsefi inanç, mezhep ve benzeri konularda ayrımcılık içermeyecek.
Bilimsel ilke ve yöntemlere uygun olarak hazırlanacak kitaplar reklam niteliğinde öğeler içermeyecek. Kitaplarda bilişim teknolojisinin etkin kullanımı teşvik edilecek.
Ayrıca yarışmaya katılacak kitapların kişi veya kuruluşları yıpratıcı unsurlar taşımaması, her türlü etkinlikte öğrenciyi merkeze alması ve konuların hazırlanması ve düzenlenmesinde öğrencilerin ilgi, istek, yetenek ve ihtiyaçlarını göz önünde bulundurması gerekecek.
Yeni müfredat, bütün okullara bilgisayar
Milli Eğitim Bakanlığı'nın bu sene altı ilde pilot uygulamaya geçilecek yeni bir müfredat hazırladı.
Bakan Çelik, yeni müfredatı 38 sivil toplum örgütü, sekiz üniversite, 53 akademisyen, 26 bin 304 öğrenci, 9 bin 192 veli, 2 bin 259 öğretmen, 697 müfettişin görüşünü alarak hazırladıklarını söyledi.
Yeni müfredat için Eylül 2003'ten beri çalıştıklarını belirten Çelik "Bir yıllık pilot uygulamayla görülen tüm eksikleri tamamlama şansımız var. Çocuklarımızın mevcut sistemi hak etmediği konusunda herkes hemfikir. Eğitim sistemi ekonomiye ve demokrasiye duyarsız" dedi.
Çelik, yeni müfredatı hazırlarken eğitimde belirledikleri temel sorunları "Okullaşma oranımız çok düşük. Okulların fiziksel şartlarının iyileştirilmesi gerekiyor ve rehberlik eğitimi eksik. Öğretmenlerin kalitesi artırılırken müfredat da çağa uygun hale getirilmeli" şeklinde sıraladı.
Çelik, ilk defa bu yıl eğitime bu kadar fazla bütçe ayrıldığını belirtti ve "Milli Savunma Bakanlığı'nın bütçesini de iki katrilyon aşmış durumdayız" dedi.
Çelik, 2005 sonuna kadar tüm okulların internet bağlantısı ve bilgisayara sahip olacağını söyledi.
Yeni müfredat bu sene Van, Ankara, Bolu, Kocaeli, Hatay ve İzmir'de uygulanacak. Öğretmenler de yeni müfredatla ilgili olarak meslek içi eğitim alacak.
Öğretmenlerin meslek içi eğitiminin beş yılda tamamlanması hedefleniyor.
Bakan Çelik "müfredatın AB standartları dikkate alınarak hazırlandığını açıkladı.
Çelik, "Anayasa'da mecburi olan din kültürü ve ahlak dersinin yeni müfredatta da zorunlu okutulacağını, ancak kitaplara Aleviliğin ne olduğu ve olmadığı konusunda bilgilerin konulması için çalışmaların sürdüğünü" söyledi.
Bakanlığın açıklamasına göre, dersler görsel malzemelerle desteklenirken, geziler de yapılacak.
Örneğin, geçmişten günümüze kılık kıyafette oluşan değişiklikler, öğrencilere fotoğraflarla anlatılacak. Atatürk'ün Türkiye'de yaptığı değişiklikler internet aracılığıyla dile getirilecek. Cumhuriyetin kazanımları için Ankara'ya inceleme gezisi yapılacak. (EÜ/BB)