Haberin İngilizcesi için tıklayın
Eğitim Ve Bilim İş Görenleri Sendikası (Eğitim İş) yeni eğitim öğretim yılının birinci haftasında deprem bölgesine ziyaretlerde bulundu.
Hatay, Antep Islahiye’de öğretmenlerle buluşan Eğitim İş, daha sonra rapor hazırladı.
Türkiye’deki öğrencilerin yüzde 21’i, öğretmenlerin ise yüzde 19’u deprem bölgesinde olduğu ifade edilen raporda, şu noktalara dikkat çekildi:
“*6 Şubat depremlerinde 11 bin 699 eğitim kurumu depremin şiddetli etkisine maruz kaldı, yaklaşık 4 milyon 100 bin öğrenci ve yaklaşık 226 bin 593 eğitim emekçisi depremden etkilendi.
*Adana’da 5, Hatay’da 170, Maraş’ta 95, Osmaniye’de 31, Kilis’te 32, Adıyaman’da 205, Urfa’da 100, Diyarbakır’da 6, Malatya’da 70, Antep’te 61 okul yıkıldığı veya ağır hasar alarak kullanılamaz hale geldi.
*Tespit ettiğimiz 775 kurumun; Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı tarafından yayınlanan raporunda 576 olarak belirtildiği görülüyor. Aradaki yaklaşık 200 resmi binanın hangi amaçla rapora dâhil edilmediği bilinmiyor.
"Hasarlı okulların bahçesine çadır kuruldu"
*Kullanılamaz haldeki yaklaşık 775 okul veya okullara bağlı anaokulu ve eğitim merkezlerinin tamamen boşaltılarak farklı kurumlara taşındığı tespit edildi. Bu kurumların taşınması nedeniyle bu rakamın neredeyse iki katı okulumuz, ikili eğitime geçiş yapmak zorunda kaldı.
*Hasar gören okulların bazılarının bahçesine kurulan çadır ve konteyner dersliklerde eğitim devam ettirilmeye çalışılıyor. Zaten hâlihazırda yetersiz olan fiziki ortamlar bu sayede tamamen eğitim öğretime uygun olmayan şartlara evrildi.
*Bazı binalarda ise aynı bahçede bulunan farklı yapılardan hasar görenlerin kullanımı terk edilmiş fakat hasarlı yapılara rağmen aynı bahçedeki sağlam binalarda eğitim öğretim sürdürülüyor.
*Yeterli güvenlik önlemlerinin alınmadığı bu kurumlarda ,ortaya çıkacak bir artçı sarsıntı ile her an yıkılma tehlikesi olan orta veya ağır hasarlı yapıların bulunduğu bahçelerin, çocuklarımızın kullanımına açık olması ciddi bir risk oluşturuyor.
Yükseköğretim kurumlarının durumu
*Bölgede yer alan 16 üniversitenin 111 farklı yerleşkesindede eğitim gören 340 bin 222 öğrenci ile 45 bin akademik ve idari personel görev yapmakta olup depremin etkilerine birinci dereceden maruz kalmıştır.
*Deprem bölgesindeki 11 ilde eğitim gören üniversite öğrencileri ile bölgede ikamet edip 11 il dışındaki illerde eğitimlerini sürdüren öğrencilerin toplamının Türkiye geneli örgün eğitim öğrencileri içerisindeki payı yüzde 18 seviyesindedir.
*Yani her 5 üniversite öğrencisinden 1’i depreme maruz kaldı. Bölgede Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi’ne ait 7 bina, İnönü ve Malatya Üniversitelerine ait ise 1’er bina olmak üzere 9 bina tamamen yıkıldı.
*Bölgede bulunan 16 üniversitede toplam 111 yapı ağır hasar almış, 50 yapı ise orta hasarlı olarak raporlandırılmıştır. Bunlara ek olarak Sivas Cumhuriyet Üniversite’sinden de 1 bina orta hasarlı olarak tespit edilmiştir.
*Bölgedeki üniversitelere bağlı kurumlarda hizmet veren 120 binanın yeniden inşa edilmesi, 409 hizmet binasında ise yeniden yapım, güçlendirme ve onarım faaliyetlerinin yapılması gerekiyor.
*Bölgede hizmet veren öğrenci yurtlarından tespit edilen 76 tanesi depremde hasar almıştır. Bunlardan 5 yurt binası ağır hasarlı, 19 yurt binası orta hasarlı, 52’si ise hafif hasarlı olarak raporlandırılmıştır. Yükseköğretim kurumlarına bağlı öğrenci yurtlarının eğitim öğretim sürecinin başlamasına kadar hazır olması mümkün değildir.
Öğretmen ve yöneticilerin durumu
*Bölgede güncel verilere göre; okul öncesinde 18 bin 37, ilkokullarda 64 bin 395, ortaokullarda 76 bin 151, liselerde 68 bin 10 olmak üzere 226 bin 593 öğretmen görev yapıyor.
*Adana’da 16, Hatay’da 384, Maraş’ta 174, Osmaniye’de 36, Adıyaman’da 181, Urfa’da 14, Diyarbakır’da 7, Malatya’da 9, Antep’te 110 olmak üzere deprem nedeniyle hayatını kaybeden 931 eğitim emekçisi bulunuyor.
*Bölgedeki eğitim emekçilerinin özellikle Hatay, Maraş, Adıyaman ve Malatya ile Antep’in ilçeleri Nurdağı ve İslahiye’de ikamet edenlerin birçoğunun evleri kullanılamaz hale gelmiş; birçoğu da yakınlarını kaybetmiştir.
*Deprem sonrası evleri hasar gören eğitim emekçilerinden öncelikli olarak evleri ağır hasar alan veya yıkılanlara konteyner tahsis edilse de yeni atanan öğretmenler barınma imkânı bulunmuyor.
*Deprem sonrası normalleşme sürecinde idari personeller herhangi bir eğitim almadıkları halde, güvenlik tedbirleri de alınmadan hasarlı yapılarda çalışmak veya bu yapılardaki malzemeleri tahliye etmek zorunda kalmıştır.
Öğrencilerin ve velilerin durumu
*Deprem sonrası kaç öğrencinin hayatını kaybettiği ile ilgili bir bilgi, resmi makamlarca açıklanmadı. Depremden etkilenen yaklaşık 4 milyon 100 bin öğrenci ve ailelerinde travma ve stres bozukluğu görülüyor.
* Normal yaşantıya kısa sürede dönmekte zorlanan çocuklarımız, evlerini daha güvenli gördüklerinden veya ailelerinden ayrılmak istemediklerinden uzun bir süre okula devam etmemiştir.
*Deprem sonrası okula hiç devam etmeyen pek çok öğrenci var. Deprem sonrası hasarın çok olduğu bölgelerde, depremi yaşayan öğrencilerimizin büyük bir kısmı aynı okuluna devam edemedi. Bu durum da uyum sorununu beraberinde getirmiştir.
*Depremden etkilenen ve okullarının hasarlı olması nedeniyle başka okullara devam eden öğrencilerimiz için yapılan oryantasyon çalışmaları yetersiz kalmıştır.
*Ulaşım sorunları nedeniyle devamsızlıkların arttığı tespit edildi. Aynı şekilde velilere yönelik yapılan aile eğitimlerine katılımın oldukça düşük olduğu da görüldü.
*Veli ve öğrencilerin eğitim motivasyonlarının düşük olduğu ve okulda yapılan rehberlik hizmetleri faaliyetlerinin yetersiz kalıyor.
Talepler
- Bölgede öğretmen açığı bilimsel yollarla tespit edilip, açığın kapanması için ilk atama yoluyla ataması yapılmayan öğretmenler görevlendirilmelidir.
- Deprem tazminatı ödemeleri 3 yıla çıkarılmalı ve en az 10.000 TL olmalıdır.
- Deprem bölgesinde hizmet puanları yüzde 100 arttırılmalıdır.
- Evini veya yakınlarını kaybeden eğitim emekçilerine rehabilite amaçlı kamp veya tatil organizasyonları düzenlenmelidir.
- Deprem bölgesinde çalışan ve deprem bölgesine gelmek isteyen eğitim emekçilerine koşulsuz tayin hakkı verilmelidir.
- Okullardaki fiziki eksiklikler tespit edilip bakanlık tarafından materyal ve malzeme dağıtımı derhal gerçekleştirilmelidir.
- Evini kaybeden öğrencilere tablet/bilgisayar gibi teknik destek sağlanmalıdır.
(RT)