Eğitim ve Bilim İşgörenleri Sendikası (Eğitim İş) Milli Eğitim Bakanlığı’nın (MEB) hazırladığı müfredat taslağına ilişkin bir rapor yayınladı.
Bakanlığın internet sitesinde askıya çıkarılan müfredat taslağı kesinleştikten sonra 2017-2018 eğitim öğretim yılından itibaren uygulanacak.
Taslak programlarla ilgili kurumsal öneriler 6 Şubat, bireysel öneriler 10 Şubat 2016 tarihlerine kadar bildirilebiliyor.
Programın yapısı
Rapora göre, taslak müfredatta "Programın Yapısı" şöyle anlatılıyor.
"İnsan Hakları, Yurttaşlık ve Demokrasi Dersi Öğretim Programı" (İHVD) öğrencilerin temelde kendisini korumasını ve kendisine zarar vermemesini, diğerlerini korumasını ve diğerlerine zarar vermemesini, bize ait olanı korumasını ve bize ait olana zarar vermemesini sağlayacak bir yapı içerisinde geliştirilmiştir."
Raporda bu ifadeden hareketle “program hazırlama komisyonunda konu alanında yetkin uzmanların da olmadığını düşündürmektedir” deniliyor.
“İHVD ders programında değerlerin ÖRTÜK olarak kazandırılacağı belirtilmiş ve değerler 5 madde halinde sıralanmıştır. Oysa "örtük" kavramı öğretim programında yazılmamış, hedeflenmemiş anlamına gelmektedir. Resmi programda "örtük" hedefler, "örtük" değerler olmaz. Program geliştirme dersi alan bir öğretmen resmi programda bu kavramın kullanılmayacağını bilir...”
Eğitim İş'in raporu anahatlarıyla şöyle...
İnsan hakları, yurttaşlık, demokrasi dersi (4. sınıf)
Raporda insan hakları, vatandaşlık ve demokrasi dersine dair eleştiriler yer alıyor.
“İHVD 4. sınıf ders programı kapsamında ‘Vatandaşlık’ kavramı, Cumhuriyetle birlikte bir ümmet toplumundan nasıl yurttaş, vatandaş, birey olduğumuz, ‘Hukuk devleti’ kavramı, ‘insan hakları’ ‘demokrasi’ kavramları ve ilkelerinin çocukların yaş ve gelişim özellikleri dikkate alınarak öğretilmesi hedeflenmeliydi. Demokrasisi gelişmiş ülkeler İHVD kavramlarının yaşayarak öğretilmesine okul öncesi eğitimde başlamaktadırlar.
“Hazırlanan ve eleştiriye açılan bu program taslağının uygulanması, ezberci, alt düzey bilgilerle donatılmış çocuklar yetişmesine sebep olarak, olumsuz durumlar yaratabilir.”
Hayat bilgisi dersi
Raporda mevcut müfredatta bulunan hayat bilgisi dersi kazanımlarının Atatürkçülük konularıyla eşleştirmesine yeni müfredatta yer verilmediği vurgulandı.
“Yeni müfredatta Atatürk’ün sadece doğum yeri, anne ve babasının adı, ölüm yeri ve Anıtkabir Atatürk’ün çocukluğu, başarılı bir öğrenci olması, ailesine değer vermesi ve çocukluk anıları, arkadaşlarıyla işbirliği içerisinde çalışması; başkalarının görüşlerine değer vermesi; kararlılık, akıl yürütme, inandırıcılık ve insan sevgisi özellikleri üzerinde çalışma yapılacağı vurgulanmıştır.”
İnkılap tarihi ve Atatürkçülük dersi (8. sınıf)
Uzun bir yer ayrılan bu dersin içeriğine dair şu ifadeler de yer alıyor.
“Bu taslak metin, Yeni Osmanlıcı bir anlayışı, tarihin öğretilmesinde ve dolayısıyla da “tarih algısının inşasında” merkeze koyan ve menzili bu merkez üzerinden çizen ideolojik bir propaganda aygıtı olarak değerlendirilebilir.
“Bu anlamda yayınlanan ‘Türkiye Cumhuriyeti İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük Dersi’ taslak programı, tarihi metodoloji açısından da sıkıntılarla doludur.
”Siyasal iktidarın baskın biçimde kullandığı “Yeni Osmanlıcılık” siyaseti, programın içine nüfuz etmiştir. Cumhuriyet ile Osmanlı’nın birbirinin karşıt tezi olduğu inkar edilircesine, ikisi arasında bir evrim ilişkisi olduğu mesajı verilmek istenmiştir.
“İlköğretim ve ortaöğretimin tamamına yayılmış ‘değerler eğitimi’ adı altında yürütülen politika ‘eleştirel düşünen’ değil ‘düşünmeyen2 bireyler yetiştirmeye yönelmiş görünmektedir.
“Taslak metnin temel problemlerinden birinin, metodolojik olduğunu yinelemek gerekiyor. Metin, kıyas yapmaya imkan tanımadığı gibi, neden sonuç ilişkileri üzerine de bir kavrama becerisi geliştirmekten yoksun. Tarih, bu anlamda diyalektik olarak değil, yalıtılmış olarak servis ediliyor.”
Biyoloji (Ortaöğretim)
“Yeni hazırlanan müfredat programında canlılığın oluşumu ile ilgili hipotezler müfredattan kaldırılarak öğrencilerin karşılaştırma yapma, tartışma, sorgulama ve düşünme gibi eylemlerine fırsat verilmeden öğretmen ne söylerse onunla yetinme zorunda bırakılmışlardır.
“10. sınıf kalıtım konusunda mutasyonun tanımına yer verilmekle birlikte, öğrencinin kolayca kavramasını sağlayan mutasyon çeşitleri müfedattan çıkarılmıştır. Oysa öğrenciler bu çeşitleri görerek kromozomlardaki değişimler konusunda fikir yürütebileceklerdi. Canlılarda oluşan çevre ve genetikler faktörler sonucu oluşum değişimler sonucu evrim konusu oluşur ve evrim konusu bir bilimsel çalışma ürünüdür. Öğrenciler daha ilk üniteden bilimsel çalışma yöntemini ve teori kavramını öğrenmişlerdir.
"Evrim de bir teoridir. Evrim teorisi ile ilgili Google Scholar isimli akademik makale arama motoru içerisinde evrimsel biyoloji ile ilgili 3.580.000 makale, kitap, tez bulunmaktadır. Web of Science'ta "Evrimsel Biyoloji" başlığı altında 31.765 adet makale bulunmaktadır. Springerlink arama moturu 304.678 makale ve kitap bölümü göstermektedir. Öğrencilerimiz bu kadar bilgiden bihaber olarak eğitim hayatlarını tamamlayacak ve dünya biliminin gerisinde kalacaklardır.
“Müfredat programında insan ve bitki fizyolojisinin sadeleştirilmesi öğrenciyi bilgi yığınından kurtarıp daha anlaşılır hale getirilmesiyle olumlu bulunmaktadır.”
Hz. Muhammed’in hayatı dersleri
“Yeni taslakta amaçlar eskisine oranla daha spesifiktir. Kullanılan dil daha ideolojik / ümmetçi bir içeriktedir.
“Ayrıca dersin kapsamı genişletilmiş ve sahabe kavramı da dahil edilmiştir. Oysa sahabe konusu dersin adı düşünüldüğünde kapsamdışı olmalıydı.
“İslam inanç ve kültüründe sahabe kavramı ihtilaflı bir kavramdır. Yeni taslakta Emevi referanslı Sünni anlayışın sahabe görüşü esas alınmaktadır.
“Yeni taslakta ilke ve açıklamalar bölümünde eskisinden farklı olarak; öğrencilere ayet ve hadislerin anlamlarının ezberletilmesi konusunda zorlama olmasa da teşvikin olması gerektiği belirtilmektedir. Oysa eskisinde ayet ve hadisleri ezberlemeye ilişkin zorlama yapılmaması gerektiği ifadesiyle yetinilmekteydi.
“Hem eskisi hem de yenisi olmak üzere öğretim programlarında bütüncül olarak tekçi bir anlayış egemendir.”
Felsefe dersi
“Bu haliyle değişiklikle salt ünite başlıklarına bakarak dersin genel bir felsefe kültürü vermeyi hedefleyen bir ders olmaktan çıkarıldığı şekil açısından felsefe tarihine dönüştürüldüğü görülmektedir.”
Matematik (Ortaöğretim)
“Güncellenen öğretim programını konuların sadeleştirmesi ve kazanımların düzenlenmesi açısından olumludur. Ancak bir konunun birkaç parçaya bölünüp her yıla bir parçasının işlenmesi bütünlüğü bozmaktadır.” (YY)
Eğitim İş'in raporuna buradan ulaşabilirsiniz.